USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lübnan'da fahiş fiyatlardan ötürü vatandaşların bir çok sağlık hizmeti alamıyor

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Genel Müdürü Muhammed Kerki, 'En benzeyen sürede lüzumlu tedbirler alınmaz ise otama ve deva hoppadak zenginlere hususi olacak.' dedi.

Lübnan'da fahiş fiyatlardan ötürü vatandaşların bir çok sağlık hizmeti alamıyor
15-10-2021 12:16
Beyrut

Ekonomik krizle boğuşan ve sağlık felaketiyle gönül rahatlığı karşıya küsurat Lübnan'da "fahiş" sayrılarevi ve derman harcamalarını ödeyemeyen vatandaşların iri birlikte bölümü sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

Farklı kült ve mezheplere mebni siyasal bölünmeler açısından iyice kırılgan yapıya eş Lübnan'da ekonomi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan buyana en iri krizi yaşıyor.

Döviz akışkanlık hastalığına ilişkin namına birlikte süredir bitmeme fail sıvıyakıt krizi, sağlık ve erişim özellikle peyda etmek az daha yaşamı nice bölgede negatif etkiliyor.

Yerel dünyalık ünitesi Lübnan lirası ise Merkez Bankası döşenmemiş çakılı tutsa da bankalarda ve karaborsada bedel kaybıyla farkı kurlarda muamele görüyor. Merkez Bankasının belirlediği resmi seviye 1510 lira, bankalardaki muteber seviye 3 bin 900 iken, karaborsada 1 dolar tahminî 18 bin liradan muamele görüyor.

Yerel dünyalık biriminin bedel kaybetmesi ve sigorta kurumlarının, hastanelerin koşut seviye üstünden listelediği fiyatlar zımnında sağlık giderlerini karşılayamamış olması kararı halkın iri bölümü sağlık felaketiyle gönül rahatlığı karşıya. Vatandaşlar, hastanelerin çabucak zenginlere işlev sağlayan birlikte kuruluşa dönüşmesinden düşünce ediyor.

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu nüfusun tahminî yüzdelik 35'ine sağlık güvencesi sağlıyor

Sağlık dalında içtimai garanti sağlayıcı en iri talih kurumlarından Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Lübnan nüfusunun tahminî yüzdelik 35'ine sağlık güvencesi sağlıyor.

Çalışma Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Sosyal Sigorta Fonunun hizmetlerinden amme ve hususi kol personellerinin birlikte doktorlar, öğretmenler, göçüm ve otobüs sürücüleri az daha camianın başka kesimleri de yararlanıyor.

Fonun gelirleri, hep sağlık harcamalarının yüzdelik 25'i namına kestirim edilen talih katkılarına ek namına çalıştıran ve ücretli kabilinden ödenen maaş ulama paylarına dayanıyor.

Sigorta Fonu, sağlık giderlerinin yüzdelik 90'ını karşılarken yurttaş yüzdelik 10'luk tarafını ödüyor. Ancak yerli dünyalık biriminin dolar karşısında bedel kaybetmesinin arkası esna yüzdelik 10'luk bu tike on milyonlarca lirayı bulabiliyor. Nitekim hastaneler, sağlık hizmetlerini, çağ 18 bin bulunan koşut piyasadaki dolar kuruna gereğince fiyatlandırırken Sigorta Fonu 1510 liralık bulunan resmi döşenmemiş esasi almakta.

Vatandaş cerrahi müdahale peyda etmek düşüncesince evini kıymak mecburiyetinde kalıyor

Bazı yurttaşlar cerrahi müdahale harcamalarını boşaltmak düşüncesince konutlarını kıymak mecburiyetinde kalıyor. Satacak malı yahut birikimi olmayanlar ise sağlık hizmetlerinden yoksun oluyor.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonunun 3 Eylül'de yayımladığı tutanağa göre, Lübnan halkının yüzdelik 74'ü fukaralık sınırı altında yaşıyor.

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Genel Müdürü Muhammed Kerki, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, sayrılarevi ve başka sağlık alanlarındaki hizmetlerin, salt zenginlere işlev sağlayan birlikte tüketicilere dönüşmesinden düşünce edildiğini söyledi.

Kerki, sağlık dalında yaşadıkları krizde yerli dünyalık birimindeki bedel kaybının iri tesiri olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü Ulusal Sosyal Sigorta Fonu, 1510 bulunan resmi dolar kurunu esasi alıyor. Hastaneler ise tıbbi takım ve materyallerin maliyetini, koşut piyasadaki dolar döşenmemiş (18 bin) üstünden hesaplıyor." dedi.

Bazı hastaneler, ifa gücü sıfır hastaları benimseme etmiyor

Her gündüz aşırı sayıda vatandaştan hastanelerin arzu etmiş olduğu fiyatlarla ait yakınma aldıklarını tamlayan Kerki, "Geçenlerde birlikte hastane, ihtisas ameliyatı düşüncesince mevrut birlikte vatandaşa 160 milyon liralık (8 bin 888 dolar) satmaca çıkarmış. Bu vatandaşın 1 milyon lirası bile yok. Bu ad demincek tedavisi düşüncesince ya evini satacak yahut senelerdir çalışmasına cevap alacağı tazminatı döşemek mecburiyetinde kalacak." dedi.

Kerki birtakım hastanelerin ifa gücü sıfır bireyleri benimseme etmediği düşüncesince hastaların yaşamının ziyan altında bulunduğunu ve donsuz şahısların sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını anlattı.

Ülkenin iri birlikte sağlık felaketiyle gönül rahatlığı karşıya olduğuna dikkati çekici Kerki, "En yaklaşan sürede lüzumlu tedbirler alınmaz ise otama ve derman çabucak zenginlere hususi olacak. Çoğu ilacın fiyatı 8 kıvrım yükseldi. Zaten birtakım ilaçlar stoklarda kalmadı. Lübnan halkı ilaçlarını bile alamıyor. Bazı yurttaşlar da bitişik ülkelerden realizasyon etmeye çalışıyor." ifadesini kullandı.

Kriz düşüncesince hal önerileri

Yetkililere bu krizin çözümü bağlamında üç teklif sunduklarını aktaran Kerki, iş veren, talih ve çalışanların Sigorta Fonuna ödedikleri primlerin arttırılması ve güvence limitlerinin yükseltilmesi önerisinde bulunduklarını kaydetti.

Lübnanlı izinli başka önerilerini de şu şekilde sıraladı:

"İkinci olarak; ülkedeki 136 hususi hastaneyle karşılaştırıldığında tutarları hâlâ akıllıca ve benimseme edilebilmekte bulunan 29 talih hastanesinin genişletilmesi ve etkinleştirilmesini, üçüncü teklif namına ise alkol, tütün, motorin ve vatandaşların sağlığına dokuncalı başka maddelere hususi rüsum uygulanması ve buradan elde edilmiş gelirin devlete ilişkin sigorta kurumlarına aktarılmasını gündeme getirdik."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ