USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lübnan'da fahiş fiyatlardan çevre vatandaşların bir çok sağlık hizmeti alamıyor

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Genel Müdürü Muhammed Kerki, 'En benzeyen sürede lüzumlu tedbirler alınmaz ise otama ve çıkar yol elden zenginlere hususi olacak.' dedi.

Lübnan'da fahiş fiyatlardan çevre vatandaşların bir çok sağlık hizmeti alamıyor
15-10-2021 12:16
Beyrut

Ekonomik krizle boğuşan ve sağlık felaketiyle huzur karşıya artan Lübnan'da "fahiş" sayrılarevi ve deva harcamalarını ödeyemeyen vatandaşların şişman ortak bölümü sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor.

Farklı ilmek ve mezheplere mebni siyasal bölünmeler açısından ince kırılgan yapıya eş Lübnan'da ekonomi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan buyana en şişman krizi yaşıyor.

Döviz akışkanlık rahatsızlığına ilişkin yerine ortak süredir bitmeme fail sıvıyakıt krizi, sağlık ve erişim ilkin iktisap etmek kıl payı yaşamı nice bölgede negatif etkiliyor.

Yerel servet ünitesi Lübnan lirası ise Merkez Bankası döşenmemiş çakılı tutsa da bankalarda ve karaborsada bedel kaybıyla farkı kurlarda iş görüyor. Merkez Bankasının belirlediği resmi düzey 1510 lira, bankalardaki makbul düzey 3 bin 900 iken, karaborsada 1 dolar kısaca 18 bin liradan iş görüyor.

Yerel servet biriminin bedel kaybetmesi ve sigorta kurumlarının, hastanelerin koşut düzey üstünden listelediği fiyatlar zımnında sağlık giderlerini karşılayamamış olması kararı halkın şişman bölümü sağlık felaketiyle huzur karşıya. Vatandaşlar, hastanelerin hemen zenginlere fariza sağlayan ortak kuruluşa dönüşmesinden akıl ediyor.

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu nüfusun kısaca yüzdelik 35'ine sağlık güvencesi sağlıyor

Sağlık dalında toplumsal garanti sağlayıcı en şişman mevki kurumlarından Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Lübnan nüfusunun kısaca yüzdelik 35'ine sağlık güvencesi sağlıyor.

Çalışma Bakanlığı bünyesindeki Ulusal Sosyal Sigorta Fonunun hizmetlerinden amme ve hususi dal mensuplarının beraberinde doktorlar, öğretmenler, göçüm ve otobüs sürücüleri kıl payı camianın öbür kesimleri de yararlanıyor.

Fonun gelirleri, bütün sağlık harcamalarının yüzdelik 25'i yerine kestirim edilen mevki katkılarına ek yerine çalıştıran ve ücretli çeşidinden ödenen maaş ulama paylarına dayanıyor.

Sigorta Fonu, sağlık giderlerinin yüzdelik 90'ını karşılarken yurttaş yüzdelik 10'luk tarafını ödüyor. Ancak domestik servet biriminin dolar karşısında bedel kaybetmesinin arkası esna yüzdelik 10'luk bu tike on milyonlarca lirayı bulabiliyor. Nitekim hastaneler, sağlık hizmetlerini, ahit 18 bin bulunan koşut piyasadaki dolar kuruna layıkıyla fiyatlandırırken Sigorta Fonu 1510 teklik bulunan resmi döşenmemiş asal almakta.

Vatandaş cerrahi müdahale iktisap etmek düşüncesince evini harcamak durumunda kalıyor

Bazı yurttaşlar cerrahi müdahale harcamalarını boşaltmak düşüncesince konutlarını harcamak durumunda kalıyor. Satacak malı yahut birikimi olmayanlar ise sağlık hizmetlerinden yoksun oluyor.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonunun 3 Eylül'de yayımladığı tutanağa göre, Lübnan halkının yüzdelik 74'ü fakr sınırı altında yaşıyor.

Ulusal Sosyal Sigorta Fonu Genel Müdürü Muhammed Kerki, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, sayrılarevi ve öbür sağlık alanlarındaki hizmetlerin, salt zenginlere fariza sağlayan ortak tüketicilere dönüşmesinden akıl edildiğini söyledi.

Kerki, sağlık dalında yaşadıkları krizde domestik servet birimindeki bedel kaybının şişman tesiri olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü Ulusal Sosyal Sigorta Fonu, 1510 bulunan resmi dolar kurunu asal alıyor. Hastaneler ise tıbbi takım ve materyallerin maliyetini, koşut piyasadaki dolar döşenmemiş (18 bin) üstünden hesaplıyor." dedi.

Bazı hastaneler, ifa gücü sıfır hastaları onama etmiyor

Her çağ aşırı sayıda vatandaştan hastanelerin istem etmiş olduğu fiyatlarla ait yakınma aldıklarını tamlayan Kerki, "Geçenlerde ortak hastane, önsezi ameliyatı düşüncesince mevrut ortak vatandaşa 160 milyon teklik (8 bin 888 dolar) satmaca çıkarmış. Bu vatandaşın 1 milyon lirası bile yok. Bu insan demincek tedavisi düşüncesince ya evini satacak yahut senelerdir çalışmasına yanıt alacağı tazminatı tefriş etmek durumunda kalacak." dedi.

Kerki bazısı hastanelerin ifa gücü sıfır bireyleri onama etmediği düşüncesince hastaların yaşamının ziyan altında bulunduğunu ve serseri insanların sağlık hizmetlerinden yararlanamadıklarını anlattı.

Ülkenin şişman ortak sağlık felaketiyle huzur karşıya olduğuna dikkati çekici Kerki, "En DOĞRU sürede muktezi tedbirler alınmaz ise otama ve deva hemen zenginlere hususi olacak. Çoğu ilacın fiyatı 8 büküm yükseldi. Zaten bazısı ilaçlar stoklarda kalmadı. Lübnan halkı ilaçlarını bile alamıyor. Bazı yurttaşlar da bitişik ülkelerden realizasyon etmeye çalışıyor." ifadesini kullandı.

Kriz düşüncesince hal önerileri

Yetkililere bu krizin çözümü bağlamında üç teklif sunduklarını aktaran Kerki, iş veren, mevki ve çalışanların Sigorta Fonuna ödedikleri primlerin arttırılması ve güvence limitlerinin yükseltilmesi önerisinde bulunduklarını kaydetti.

Lübnanlı mezun öbür önerilerini de şöyleki sıraladı:

"İkinci olarak; ülkedeki 136 hususi hastaneyle karşılaştırıldığında tutarları hâlâ akla yatkın ve onama edilebilmektedir bulunan 29 mevki hastanesinin genişletilmesi ve etkinleştirilmesini, üçüncü teklif yerine ise alkol, tütün, motorin ve vatandaşların sağlığına dokuncalı öbür maddelere hususi rüsum uygulanması ve buradan elde edilmiş gelirin devlete ilişkin sigorta kurumlarına aktarılmasını gündeme getirdik."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ