USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'da tahaffuz merkezlerinde doğruluk ihlallerine sunulan küsurat göçmenler ülkeden tehlikesiz depar belgesi isti

Yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışırken Akdeniz'den Libya'ya art döndürülen yahut diyar zarfında yakalanan düzensiz göçmenler, emniyetli ve kanuncu müşterek depar belgesi düşüncesince arsıulusal toplumdan iane bekliyor.

Libya'da tahaffuz merkezlerinde doğruluk ihlallerine sunulan küsurat göçmenler ülkeden tehlikesiz depar belgesi isti
13-10-2021 12:20
Trablus

Yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışırken Akdeniz'den Libya'ya arka döndürülen yahut diyar zarfında yakalanan düzensiz göçmenler, adamlık dışı koşulların bilge bulunduğu cezaevi ile korunma merkezleri ortada uzay gemisi dokuyor. Gözaltı merkezlerinde gücün tutulan ve insanoğlu hakları ihlallerine verilen küsurat binlerce göçmen, Libya'dan tehlikesiz ve yasalı yanında depar belgesi düşüncesince arsıulusal toplumdan iane bekliyor.

Libya'da güç haldeki göçmenler ülkeden tehlikesiz yanında depar belgesi yolu arıyor

Yerel asayiş güçlerinin 1 Ekim'de başşehir Trablus'un Gırgariş bölgesinde, "yasa dışı göç, uyuşturucu, insanoğlu ticareti ve kabahat örgütleriyle mücadele" iddiasıyla düzenlemiş bulunduğu operasyonda, bir aşırı Afrikalı 5 binden yanında tomar düzensiz göçmen gözaltına alınmıştı.

Trablus'un Gut eş-Şaal alanında adamlık dışı koşulların bilge bulunduğu hapishaneye mülga binlerce göçmen, kesat ve yağışsızlık neredeyse nedenlerle buradan kaçmıştı.

Yüzlerce göçmen günlerdir Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Libya Ofisinin Trablus'taki binası uğrunda toplanarak ülkeden büyümek düşüncesince iane beklerken, birileri ise koşulların nispetle elan dobra bulunduğu korunma merkezlerine atıf edildi.

AA ekibi, Libya İçişleri Bakanlığına ilişkin Yasadışı Göçle Mücadele Biriminin Trablus'taki göçmen korunma merkezlerinden bir tanesini görüntüleyerek buradaki göçmenlerle konuştu.

Trablus'un güneyindeki Ayn Zara Barınma Merkezi, benzeyen sürede buraya atıf edilen göçmenlerle baş başa toplanmış 1277 insana "zorunlu ev sahipliği" yapıyor.​​​​​​​

Çoğunluğunu Sudan, Eritre, Etiyopya, Nijerya neredeyse Afrika ülkelerinden gelenlerin oluşturduğu bu göçmenler ortada 189 avrat ve 69 evlat da bulunuyor.

"Tüm paramı, telefonumu ve pasaportumu aldılar"

Nijeryalı Ayşe (27), Trablus'ta hastane, aşçı ve evlerde odacı namına çalıştığını söyleyerek, Gırgariş'teki baskında gözaltına alınmasının peşi sıra yaşamış bulunduğu zorlukları anlattı.

"Benim işim gücüm vardı." diyen Ayşe, gene geçenleri şu şekilde açıkladı:

"Evdeyken tün ½ si geldiler, kapıları yumruklamaya başladılar. Tüm paramı, telefonumu ve pasaportumu aldılar. Ben nazar boncuğu nesne yapmadım, yanında tane yaptığım nesne işe gidip evime gelmekti. Burada demin ne yapacağım ? Benim düşüncesince ehemmiyetli bulunan Serrac'taki evime gitmek. Burada yanında başımayım. Burada dünyalık yok, telefon yok. Annem babam demin 'Ayşe nerede?' niteleyerek soruyordur."

Gırgariş'teki baskında gözaltına alınarak Gut eş-Şaal'deki hapishaneye götürülen binlerce göçmenden bir tanesi bulunan Eritreli Yezid Osman İbrahim (19) ise, şunları söyledi:

"Gut eş-Şaal'de boyut aşırı kötüydü. Herkes oradan kaçtı, sokaklara döküldü. Çünkü su, kemirmek yoktu. Bizi sokaklarda yakalayıp, ikinci kere hapsettiler. Sonra buraya, Ayn Zara'ya getirildik."

"Bizi Libya'dan çıkarsınlar, ayrıksı yanında nesne istemiyoruz"

Etiyopyalı avrat göçmen Henim (22) de "Ülkemizde harp bulunduğu düşüncesince Libya'ya geldik. Tigray, Amhara ve Eritreliler ortada çatışmalar var. İki el (Avrupa'ya devrolmak için) denize açılmayı denedim fakat arka döndürüldük ve hapse atıldım." dedi.

Hapiste göçmenlere müteveccih davranışın "çok kötü" bulunduğunu özetleyen Henim, "Erkekleri dövüyorlardı, kemirmek verilmiyordu. Kadınları da dövüyorlardı. Kadınlara parça derece saygıları yoktu. Yemek yok, su yok. Gece hoppadak yanında el su veriyorlardı." niteleyerek konuştu.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 8 Ekim'de, Trablus'taki yanında denetleme merkezinde 5 düzensiz göçmenin vurularak öldürüldüğünü duyurmuştu.

Gut eş-Şaal hapishanesinde göçmen ölümlerine delil bulunduğunu özetleyen Henim, şunları söyledi:

"Gözlerimizle gördük. Öldürdüler, sonraları foto çektiler, çarşaflara sarıp otomobillere koyup götürdüler. Kim olduklarını bizlere göstermediler. 4 geberik vardı.

Nereye gitti kardeşlerimiz? (Yanındaki hanımı göstererek) Bunun evladı nerde? 4 maaş yanında evlat kayboldu. Evlatları kaybolanlar var. (Yanındaki ıvır zıvır evladı göstererek) Bunun neredeyse ıvır zıvır kollar kayıp. Anneleri burada."

Henim, UNHCR Libya Ofisi ilkin kazanmak neredeyse arsıulusal maşer ve kuruluşlardan beklentilerinin ne bulunduğu sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

"Bizi buradan göndersinler. Libya'da eziyetten ayrıksı yanında nesne görmedik. Hapishaneden hapishaneye geziyoruz. Denize açılıyoruz, tutup arka döndürüyorlar. Sonra hapse atıp bizlerden arpa alıyorlar. (Uluslararası toplumun) Hepsi gözlerini kapatmış. Yaşıyor muyuz, geberik müyüz, neredeyiz, soran yok. Kurumlardan nazar boncuğu nesne istemiyoruz. Bize elbise caba vermesinler. Sadece bizi geçici etsinler, buradan çıkarsınlar. Başka yanında nesne istemiyoruz."

- Libya'da göçmen problemi kaotik çözüm aldı

Trablus'un Gırgariş alanında 1 Ekim'deki operasyonda gözaltına tahsil edilen 5 binden yanında tomar düzensiz göçmen, cezaevi ve denetleme merkezlerine kapatılmıştı.

Ekim başlangıcında içtimai medyada yayılan ve 1000'den yanında tomar göçmenin bu merkezlerden birinden kaçma ederek Trablus sokaklarına çıktığını yayınlayan görüntüler, Libya'daki göç problemininin kaotik yanında boyut aldığını gözler önüne serdi.

- Libya'da göçmenlere müteveccih ihlaller

2011'den buyana iç harp ve istikrarsızlığın bilge bulunduğu Libya, sonuç senelerde fukaralık ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişinde en aşırı geçer not diyar biçimine geldi.

Akdeniz'e oluşturulan göçmenlerden herhangi yanında sene yüzlercesi bindikleri itimatsız botların batması kararı boğulurken, binlerce göçmen de denizde yakalanarak yahut kurtarılarak Libya'ya gönderiliyor.

IOM'un paylaşmış bulunduğu sonuç sayılara göre, bu sene 25 binden yanında tomar göçmen Libya'ya arka gönderildi. Yine bu yıl, Libya açıklarından Avrupa yolculuğuna çıkan göçmenlerden minimum 470'inin öldüğü, 660'ının kaybolma bulunduğu bildirildi.

Göçmenlere müteveccih "geri itme" politikası uygulanması, çabuk boyut çağrılarına karşılık verilmemesi ve istirdat çabalarının engellenmesi zımnında Avrupa Birliği ülkelerinin de bu göçmen ölümlerinde mesuliyeti bulunduğuna ayraç ediliyor.

BM ve aşırı sayıda insanoğlu hakları örgütü raporlarına göre, Libya'ya döndürülen ve denetleme merkezlerine mülga göçmenler, burada kesif pıtrak fiziksel, ruhsal ile eşeysel şiddete verilen kalıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ