USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'da tahaffuz merkezlerinde adalet ihlallerine sunulan artan göçmenler ülkeden emin depar belgesi isti

Yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışırken Akdeniz'den Libya'ya arka döndürülen yahut diyar süresince yakalanan düzensiz göçmenler, sakıncasız ve kanuni müşterek depar belgesi düşüncesince arsıulusal toplumdan iane bekliyor.

Libya'da tahaffuz merkezlerinde adalet ihlallerine sunulan artan göçmenler ülkeden emin depar belgesi isti
13-10-2021 12:20
Trablus

Yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçmeye çalışırken Akdeniz'den Libya'ya arka döndürülen yahut yurt zarfında yakalanan düzensiz göçmenler, adamlık dışı koşulların bilge bulunduğu cezaevi ile korunma merkezleri ortada uzay gemisi dokuyor. Gözaltı merkezlerinde gücün tutulan ve insanoğlu hakları ihlallerine sunulan artan binlerce göçmen, Libya'dan emin ve kanuni müşterek depar belgesi düşüncesince arsıulusal toplumdan iane bekliyor.

Libya'da çetince vaziyetteki göçmenler ülkeden emin müşterek depar belgesi yolu arıyor

Yerel düzenlilik güçlerinin 1 Ekim'de başşehir Trablus'un Gırgariş bölgesinde, "yasa dışı göç, uyuşturucu, insanoğlu ticareti ve kabahat örgütleriyle mücadele" iddiasıyla düzenlemiş bulunduğu operasyonda, bir çok çok Afrikalı 5 binden müşterek tomar düzensiz göçmen gözaltına alınmıştı.

Trablus'un Gut eş-Şaal branşında adamlık dışı koşulların bilge bulunduğu hapishaneye mülga binlerce göçmen, kesat ve yağışsızlık kabil nedenlerle buradan kaçmıştı.

Yüzlerce göçmen günlerdir Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Libya Ofisinin Trablus'taki binası uğrunda toplanarak ülkeden genişlemek düşüncesince iane beklerken, birileri ise koşulların oldukça elan dobra bulunduğu korunma merkezlerine atıf edildi.

AA ekibi, Libya İçişleri Bakanlığına ilişkin Yasadışı Göçle Mücadele Biriminin Trablus'taki göçmen korunma merkezlerinden birisini görüntüleyerek buradaki göçmenlerle konuştu.

Trablus'un güneyindeki Ayn Zara Barınma Merkezi, DOĞRU sürede buraya atıf edilen göçmenlerle baş başa mecmu 1277 insana "zorunlu ev sahipliği" yapıyor.​​​​​​​

Çoğunluğunu Sudan, Eritre, Etiyopya, Nijerya kabil Afrika ülkelerinden gelenlerin oluşturduğu bu göçmenler ortada 189 avrat ve 69 evlat da bulunuyor.

"Tüm paramı, telefonumu ve pasaportumu aldılar"

Nijeryalı Ayşe (27), Trablus'ta hastane, aşevi ve evlerde odacı namına çalıştığını söyleyerek, Gırgariş'teki baskında gözaltına alınmasının arkası sıra yaşamış bulunduğu zorlukları anlattı.

"Benim işim gücüm vardı." diyen Ayşe, gene geçenleri şöyleki açıkladı:

"Evdeyken şeb ½ si geldiler, kapıları yumruklamaya başladılar. Tüm paramı, telefonumu ve pasaportumu aldılar. Ben uğur boncuğu obje yapmadım, müşterek tane yaptığım obje işe gidip evime gelmekti. Burada demincek ne yapacağım ? Benim düşüncesince ehemmiyetli bulunan Serrac'taki evime gitmek. Burada müşterek başımayım. Burada mülk yok, telefon yok. Annem babam demincek 'Ayşe nerede?' diyerek soruyordur."

Gırgariş'teki baskında gözaltına alınarak Gut eş-Şaal'deki hapishaneye götürülen binlerce göçmenden birisi bulunan Eritreli Yezid Osman İbrahim (19) ise, şunları söyledi:

"Gut eş-Şaal'de gidiş baş döndürücü kötüydü. Herkes oradan kaçtı, sokaklara döküldü. Çünkü su, kemirmek yoktu. Bizi sokaklarda yakalayıp, ikinci kere hapsettiler. Sonra buraya, Ayn Zara'ya getirildik."

"Bizi Libya'dan çıkarsınlar, apayrı müşterek obje istemiyoruz"

Etiyopyalı avrat göçmen Henim (22) de "Ülkemizde harp bulunduğu düşüncesince Libya'ya geldik. Tigray, Amhara ve Eritreliler ortada çatışmalar var. İki kere (Avrupa'ya devredilmek için) denize açılmayı denedim ancak arka döndürüldük ve hapse atıldım." dedi.

Hapiste göçmenlere müteveccih davranışın "çok kötü" bulunduğunu özetleyen Henim, "Erkekleri dövüyorlardı, kemirmek verilmiyordu. Kadınları da dövüyorlardı. Kadınlara parça derece saygıları yoktu. Yemek yok, su yok. Gece hoppadak müşterek kere su veriyorlardı." diyerek konuştu.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 8 Ekim'de, Trablus'taki müşterek denetim merkezinde 5 düzensiz göçmenin vurularak öldürüldüğünü duyurmuştu.

Gut eş-Şaal hapishanesinde göçmen ölümlerine tutanak bulunduğunu özetleyen Henim, şunları söyledi:

"Gözlerimizle gördük. Öldürdüler, sonradan foto çektiler, çarşaflara sarıp otomobillere koyup götürdüler. Kim olduklarını bizlere göstermediler. 4 geberik vardı.

Nereye gitti kardeşlerimiz? (Yanındaki hanımı göstererek) Bunun evladı nerde? 4 maaş müşterek evlat kayboldu. Evlatları kaybolanlar var. (Yanındaki ıvır zıvır evladı göstererek) Bunun kabil ıvır zıvır füru kayıp. Anneleri burada."

Henim, UNHCR Libya Ofisi ilkin kazanmak az daha arsıulusal maşer ve kuruluşlardan beklentilerinin ne bulunduğu sorusunu ise şöyleki yanıtladı:

"Bizi buradan göndersinler. Libya'da eziyetten apayrı müşterek obje görmedik. Hapishaneden hapishaneye geziyoruz. Denize açılıyoruz, tutup arka döndürüyorlar. Sonra hapse atıp bizlerden arpa alıyorlar. (Uluslararası toplumun) Hepsi gözlerini kapatmış. Yaşıyor muyuz, geberik müyüz, neredeyiz, soran yok. Kurumlardan uğur boncuğu obje istemiyoruz. Bize elbise fark vermesinler. Sadece bizi geçici etsinler, buradan çıkarsınlar. Başka müşterek obje istemiyoruz."

- Libya'da göçmen problemi kaotik çözüm aldı

Trablus'un Gırgariş branşında 1 Ekim'deki operasyonda gözaltına tahsil edilen 5 binden müşterek tomar düzensiz göçmen, cezaevi ve denetim merkezlerine kapatılmıştı.

Ekim başlangıcında içtimai medyada yayılan ve 1000'den müşterek tomar göçmenin bu merkezlerden birinden kurtulma ederek Trablus sokaklarına çıktığını yayınlayan görüntüler, Libya'daki göç problemininin kaotik müşterek gidiş aldığını gözler önüne serdi.

- Libya'da göçmenlere müteveccih ihlaller

2011'den beri iç harp ve istikrarsızlığın bilge bulunduğu Libya, sonuç zamanlarda fukaralık ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçişinde en baş döndürücü geçer yurt durumuna geldi.

Akdeniz'e oluşturulan göçmenlerden rastgele sene yüzlercesi bindikleri itimatsız botların batması kararı boğulurken, binlerce göçmen de denizde yakalanarak yahut kurtarılarak Libya'ya gönderiliyor.

IOM'un paylaşmış bulunduğu sonuç sayılara göre, bu sene 25 binden müşterek tomar göçmen Libya'ya arka gönderildi. Yine bu yıl, Libya açıklarından Avrupa yolculuğuna çıkan göçmenlerden minimum 470'inin öldüğü, 660'ının kaybolma bulunduğu bildirildi.

Göçmenlere müteveccih "geri itme" politikası uygulanması, aceleci gidiş çağrılarına yanıt verilmemesi ve istirdat çabalarının engellenmesi dolayısıyla Avrupa Birliği ülkelerinin de bu göçmen ölümlerinde mesuliyeti bulunduğuna ayraç ediliyor.

BM ve baş döndürücü sayıda insanoğlu hakları örgütü raporlarına göre, Libya'ya döndürülen ve denetim merkezlerine mülga göçmenler, burada kesif pıtrak fiziksel, ruhsal ile eşeysel şiddete sunulan kalıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ