USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Libya'da etkin İzmirli dinç mimar, risklerine karşın mesleğinde bariyer tanımıyor

Libya'nın başkenti Trablus'ta etkin İzmirli canlı mimar Fatma Nur Kaya, eş olmanın yapım sektöründe illa ki böylesi riskli müşterek alanda fariza yapmasına bariyer olmadığını düşünüyor.

Libya'da etkin İzmirli dinç mimar, risklerine karşın mesleğinde bariyer tanımıyor
26-12-2021 15:19
Trablus

Trablus'ta müşterek Türk yapım firmasında plan müdürlüğü karşıcı 23 yaşındaki Kaya, akıbet 10 senedir iç savaş, arbede ve siyasal krizlere oyunluk olan Libya'da "erkeklerin dünyası" kendisine tanıdık şerait altında çalışıyor.

Libya'ya gelmeden önceki ailesiyle İzmir'de yaşayan, Hacettepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu Fatma Nur Kaya, Trablus'a vürut amacını ve buradaki iş tecrübesini AA muhabirine anlattı.

"Bir eş ne yapıyorsa müşterek avrat da bu işi yapabilir"

Buraya gelmekten çekinmediğini ve değişmeyen vermekte zorlanmadığı tamlayan Kaya, "Tabii kimi insanların konuşmalarından dolayı tedirginliğim oldu. Ancak akrabalarım ve yakınlarım tek devir beni bekâr bırakmadılar. Her kararımda benim yanımdalar ve dayanaklık etmek oluyorlar." dedi.

Coğrafya ve emek vermek şartlarının mesleksel kendisine cinsiyete layıkıyla ayrımlılık göstermediğine mümin Kaya, şöyleki konuştu:

"Diğer meslektaşlarım ne burada mevcut oluyorlarsa ego de müşterek avrat kendisine sebep mevcut olmayayım niteleyerek düşündüm. Çünkü bizim mesleğin tek halde müşterek cinsiyete saf olmadığını düşünüyorum. Bir eş ne yapıyorsa müşterek avrat da bu işi yapabilir. Hiçbir iş disiplininde eşey ayrımı olabileceğini düşünmüyorum. Ne denli riskli olursa olsun buraya da başaracağıma inandığım düşüncesince geldim."

Genç mimar, şöyleki bitmeme etti:

"Tabii benim hakeza düşünmemin en iri nedeninin akrabalarım bulunduğunu düşünüyorum. Beni küçüklüğümden bu yana anca yetiştirdiler ki, ego tek noktada tek sonucu bekâr başıma almadığım gibi, akıbet noktada değişmeyen rastgele daim bana ilgili oldu. Ne değişmeyen alırsam alayım akrabalarım tek devir 'hayır' demedi, tek devir beni korkutmadı, tersine beni rastgele daim rahatlattı.

Ben müşterek avrat ve ya müşterek eş yapar yapması imkansız kabil değil, ağız ağıza müşterek insanoğlu gözüyle, bunu müşterek insanoğlu yapar mı yapması imkansız mı bu boşluk açısıyla yetiştirildim. O nedenden dolayı müşterek bariyer bulunduğunu düşünmüyorum. Her işi, rastgele mesleği rastgele insanoğlunun yapabileceğini düşünüyorum. mühim bulunan arzulamak elbette ki."

Şantiyedeki 65 işçiden sorumlu

Kaya'nın çalışmış bulunduğu Türk yapım firmasının Trablus'un merkezinde yapımını üstlendiği yapı noktayı tamamlandığında, Libya Ulusal Petrol Kurumuna dair müşterek arsa yağı şirketinin umumi biçim binası kendisine çalışkanlık gösterecek.

Burada mimarlık kalemlerin plan müdürlüğünü ve iş takibini yaptığını aktaran İzmirli gailesiz mimar, iş rutinini ise şöyleki anlattı:

"Her devir 7 buçukta burada işbaşı yapıyoruz. 65 can çalışmakta şu an şantiyede. Gün bünyesinde rutin kontroller yapılmasından sonradan özlük yapmam müstelzim başka işlerle uğraşıyorum. Akşam çağ 5-6'ya denli sürüyor. Bazen benim buradan ayrılmam çağ 7-8'i de buluyor. Çünkü hakkıyla aşırı dip müşterek yapı noktayı burası. Burada etkin 65 insandan sorumluyum."

Şantiyede azıcık Türk etkin dışında işçilerin çoğunun ecnebi ve çoğu kez Afrika ülkelerinden bulunduğunu kaydeden Kaya, onlarla ne enformasyon kurduğunu ise şöyleki dile getirdi:

"Burada çalışanlar ecnebi tabiiyetli oldukları düşüncesince Türkçe görüşme fırsatım olmuyor. İngilizceleri de katı bulunmadığı düşüncesince çabucak evcil dillere sahipler. Bu nedenle çabucak enformasyon dair zorlanıyorum. Türk çalışanlarımız mevcut ancak çabucak müşterek iki can ve rastgele devir benim bulunduğum noktada olamayabiliyorlar. Ama gene de çalışanlarla müşterek halde anlaşıyorum."

"Silah seslerini sorduğumda aşırı alışılagelen bulunduğunu söylüyorlar"

Trablus'ta gözlemlediği asayiş vaziyetini da değerlendiren Kaya, şunları kaydetti:

"Burada rastgele ne denli kimi hadisat müstakar kabil görünse de, avlu koşulları alışılagelen ve yaşanabilir kabil söylesem de rastgele devir müşterek zarar var. Ufak tefek tedirginliklerim oluyor. Özellikle geceleyin ezanı saatlerinde. Ama buradaki insanoğlu da alışkın bu tehlikeyle yaşamaya. Ben de geldiğimden bu yana alıştım. İlk günlere layıkıyla aşırı daha rahatım. Bir nağme duyduğumda paniklemiyorum örneğin artık. Silah sesleri kabil sesler mesela."

Çalıştığı insanların Libya'daki hale uzlaşma sağladığını vurgulayan Kaya, şöyleki bitmeme etti:

"Özellikle tabanca seslerini sorduğumda, aşırı alışılagelen olduğunu, rastgele müşterek sıkıntı olmadığını, kazalı müşterek gidiş süresince olmadığımızı söylüyorlar. Yani beni daha aşırı rahatlatıyorlar. Herhangi dar müşterek gidiş olduğunda da neler yapabileceğimizi konuşuyoruz."

Kaya, Libya genelinde günce yaşamı zorlaştıran en ehemmiyetli problemlerinden birinin yalıtım kesintileri bulunduğunu bu durumun kendisi ve şantiyedeki işi düşüncesince müşkül yarattığını dile getirdi.

"Mesleğimi rastgele koşulda rastgele yerde yapabileceğime inanıyorum"

Her toy noktayı ve kültürü kendisi düşüncesince ayrımlı müşterek deneme kendisine gördüğünü kail Kaya, "O tecrübeden elbette ki yoksun eğleşmek istemem. Buraya gelmeden ne burayı bilmiyorduysam, ancak müşterek halde buraya alıştıysam, neresi olursa olsun müşterek halde alışacağımı düşünüyorum. Her koşulda rastgele yerde yapabileceğime inanıyorum bu mesleği." niteleyerek konuştu.

Kaya, şöyleki bitmeme etti:

"Buraya, kazancımı ve ya 'Burada bulunmam Türkiye'de bana ne kabil kolay katar?' niteleyerek düşünmekten ziyade, 'Burası bana ne katar?' niteleyerek fikren geldim. Çünkü tek görmediğim müşterek yer, daha önce. Sadece dedemden dinledim burayı. Dedem 4-5 yıl denli çalışmış burada. Hep o anlatırdı. Biraz sanırım o cesaretlendirdi beni de.

Farklı devletlerde idman kabil müşterek düşüncem vardı. Direkt Libya niteleyerek düşünmedim ancak müşterek Arap ülkesi banko düşünüyordum. Kafamda canlandırdığım Katar olabilirdi. Hatta Arapça bellemek kabil müşterek düşüncem de vardı. Merak ediyordum rastgele daim müşterek Arap ülkesinde çalışmanın ne olduğunu. Böyle müşterek okazyon geldi ve ego de değerlendirdim."

Arapçaya hevesi bulunduğunu ve Libya'da geçireceği müddet süresince bu dili öğrenmeyi düşündüğünü aktaran Kaya, "Arapçayı duya duya adım adım çözmeye başladım. İnsan çalışırken adım adım öğreniyor. Zaten başka grup arkadaşlarımız da burada bulunarak öğür bu dili." dedi.

"Yemeklerine katı alışamadım"

Libya evcil mutfağının ise damak tadına makul olmadığını dile getiren Kaya, "Açıkçası katı alışamadım yemeklerine. İtalya'dan adapte aşırı dobra bölgeler ve yemekler var. Ama özlük lokal yemeklerine alışamadım. Çok baharatlı ve aşırı ızdıraplı yemekleri. Bir çeşitli sevemedim." niteleyerek konuştu.

Trablus'ta toy bulunduğu düşüncesince daha çabucak iş yeri ve kalmış bulunduğu yerle hudutlu müşterek dost etrafı bulunduğunu özetleyen Kaya, iş yoğunluğunun da müşterek tomar bulunduğunu tabir etti.

"Kaldığım yere gittiğimde umumi anlamda müşterek nesne meydana getirecek zamanım olmuyor, aracısız uyuyorum. O denli yorucu." diyen Kaya, Libya'daki emek vermek süresine dair de "Bu projeyle bu arada benim sorumluluğumda bitmeme fail müşterek iki plan daha var. Muhtemelen müşterek iki yıl daha ego burada olacağım. Tabii açıklık aralık Türkiye'ye gidip gelirim." ifadelerini kullandı.

Gezip görmeyi aşırı dost birisi kendisine Libya'da bulunmasının da "bir halde kendisini bahtiyar ettiğini" vurgulayan İzmirli gailesiz mimar, Türkiye'de en aşırı ailesi ve dostlarıyla çağ geçirmeyi özlediğini söyledi.

"Türkiye'de ski yapmayı özledim"

Ayrıca Türkiye'de ski yapmayı ve darülfünun yıllarını geçirdiği Ankara'yı aşırı özlediğini kaydeden Kaya, laflarını şöyleki tamamladı:

"Kayak gerçekleştirmek istiyorum. Kar da yağmaya başlamış Türkiye'de. Çünkü bura aşırı yunak şu an. Tabii az buçuk dargın mevcut ancak Türkiye'ye layıkıyla aşırı sıcak.

Ankara'yı aşırı seviyorum. Orda yaşamayan kişilere layıkıyla aşırı tekdüze aşırı bunaltıcı müşterek arazi kabil geliyor ancak insanoğlu orda yaşadıktan sonradan kopamıyor. İnsanı müşterek halde bağlıyor kendine. Yani aşırı seviyorum Ankara'yı. Hatta müşterek an önceki gene kıymetlendirmek isterim Ankara'ya."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ