USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Letonya Başbakan Yardımcısı Pabriks: Rusya-Ukrayna savaşı nahak yere birlikte savaş

Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks, Rusya-Ukrayna savaşının nahak müşterek savaş bulunduğunu belirtti.

Letonya Başbakan Yardımcısı Pabriks: Rusya-Ukrayna savaşı nahak yere birlikte savaş
12-03-2022 10:29
Ankara

Pabriks, Antalya'da esbak planlı Rusya-Ukrayna-Türkiye müselles dışişleri bakanları toplantısına ilişkin, "Şu anda diplomatların (savaşın sona erdirilmesinde) muvaffakiyet elde etmesi düşüncesince belli baş döndürücü erken. Ama çivi başına, Türkiye'nin bu toplantıyı düzenlemesi baş döndürücü güzel ha ve bunu hazırlamaya bitmeme etmeli zira Türkiye itibarlı kuma ülke." dedi.

Pabriks, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" yer aldığı Antalya Diplomasi Forumu (ADF) vesilesiyle bulunmuş yer aldığı Belek'te Türkiye- Letonya iş donanması alanlarını, Rusya-Ukrayna savaşını ve savaşın ortaya çıkardığı insanca vaziyeti AA muhabirine değerlendirdi.

Rusya-Ukrayna savaşını kuma "felaket" yerine niteleyen Pabriks, "21. yüzyılda şişman kuma ülkenin Ukrayna'ya saldırdığını görüyoruz. Bu hoppadak Ukrayna ulusuna gönül rahatlığı topyekun kuma savaş değil, ayrımsız sürede nahak yere kuma savaş. Şiddetin göz boncuğu çeşidini DOĞRU boşaltmak muhtemel değildir. Sırf Kremlin hedeflerine askeri yollarla ulaşamıyor niteleyerek günbegün elan kuma tomar günahsız çıplak yaşamını kaybediyor." niteleyerek konuştu.

Pabriks, Türkiye'nin diplomatik çabalarının kararında ADF marjında Antalya'da esbak planlı Rusya-Ukrayna-Türkiye müselles dışişleri bakanları toplantısına bağlı ise "Şu anda diplomatların (savaşın sona erdirilmesinde) muvaffakiyet elde etmesi düşüncesince belli baş döndürücü erken. Ama çivi başına, Türkiye'nin bu toplantıyı düzenlemesi baş döndürücü güzel ha ve bunu hazırlamaya bitmeme etmeli zira Türkiye itibarlı kuma ülke. Aynı sürede Türkiye hem Ukrayna hem de Rusya'nın hürmet duyduğu kuma ülke." ifadesini kullandı.

Rusya'nın kişi kendini köşeye sıkıştırdığını ve bu halden nite çıkacağını bilmediği düşüncesince belli savaşı durdurmaya da amade olmadığını kail Pabriks, "Yine de hakeza hunharcasına eylemlerle Ukraynalıları haklarından vazgeçmeye zorlayabileceklerini umarak, elan kuma tomar insanı öldürmeyi ve Ukrayna'yı cezalandırmayı sürdürecekler." halinde konuştu.

"Ukrayna evini savunuyor"

Pabriks, Ukrayna'daki insanca hale dikkati çekerek, şöyleki bitmeme etti:

"Ülkemde Ukraynalı sivillere şişman ahbaplık duyuluyor. Ben de ana babamın evini Ukrayna'dan Letonya'ya mevrut sığınmacılara açtım. Ukrayna'ya şişman kuma insanca iane sağlıyoruz zira bunun nahak yere kuma savaş bulunduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Ukrayna'ya askeri yardımda da bulunduk ve sulh istediğimiz düşüncesince Ukraynalıları desteklemeye bitmeme edeceğiz. İstikrar ve Ukrayna'nın istikbaline kendisinin değişmeyen vermesini istiyoruz."

NATO, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) diyalekt ve arsıulusal örgütlerin gelişmelere yaklaşımını değerlendiren Pabriks, "Biliyorsunuz, savaşla mücadelenin biricik ilacı yoktur. Açıkça görülüyor ki, diplomatik görüşmelerden, Rusya'ya konuşu bası ve yaptırımların beraberinde Ukrayna'ya vatanlarını savunmaları düşüncesince askeri yardımdan oluşan kuma birleştirme gerekiyor. Çünkü Ukrayna, agresif kuma yurt değil. Sadece kişi konutlarını savunuyorlar." ifadesini kullandı.

"Diplomasi bambaşka yollarla da desteklenmelidir"

Pabriks, diplomatik çabaların bambaşka yollarla da desteklenmesi icap ettiğini belirterek, "Şöyle kuma sayacak olursak rivayet gelişi AB, ABD, Japonya... Uluslararası topluluğun şu anda meydana getirdiği da budur. Mesela BM'deki akıbet oylamaya bakın, Rusya hoppadak iptidai altı yurt kabilinden desteklendi. Çin caba bikarar kaldı. Dolayısıyla arsıulusal maşer bu saldırganlığı kınıyor." niteleyerek konuştu.

Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin iptidai devamlı üyesinden birisi olması zımnında tabii yerine kendisi üstünde kuma ayıplama sonucu çıkarmayacağının kesin bulunduğunu hatırlatan Pabriks, "NATO bu muharebede benim ülkem Letonya ve Polonya kabil Rusya ile sınırı bulunan organ devletleri destekliyor. Elbette Rusya Ukrayna'ya saldırırsa kılıç de bunun üstünde açık açık direncimizi güçlendiririz. Bu baş döndürücü açık." değerlendirmesinde bulundu.

Pabriks, AB'nin de bu süreçte müspet adımlar attığını belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırganlığı AB'yi, bizi birleştirdi ve elan çelimli kıldı. Ayrıca Rusya'ya arsıulusal maşer yerine ortaya koyduğumuz yaptırımlar da enine boyuna can alıcı olacak ve bu saldırganlık bitmeme etmiş yer aldığı sürece de yaptırımların benzeyen sürede azaltılması da bahis konusu değil." dedi.

Pabriks, masaya oturulması düşüncesince biricik diplomatik önkoşulun sivillerin bombalanmasının ve acı dibine alınmasının durdurulması yer aldığı kaydetti.

"AB ve NATO üyesi olmasaydık kılıç de atılım altında olurduk"

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa Birliği sınırlarına ve bölgedeki öteki devletlere kuma yıldırma oluşturup oluşturmadığına bağlı Pabriks, şöyleki bitmeme etti:

"Rusya'ya sınırı bulunan kuma yurt olarak, Moskova'daki negatif politik gelişmeler üstünde daima uyarılarda bulunduk. Şunu söylemeliyim, ne eyvah ki DOĞRU çıktık. Rusya'dan korkuyor muyuz? Hayır. Çünkü kılıç NATO üyesiyiz. Ayrıca Türkiye de NATO üyesidir. Rusya, NATO ülkelerinden birine sarmak isterse, hepsi ülkelerin direnişiyle karşılaşacak ve yüzleşecektir. Bu baş döndürücü açık. Bu durumda, Türkiye'nin desteğine güveniyorum. Ayrıca şurası söylemeliyim ki şayet Letonya kabil devletler AB ve NATO üyesi olmasaydı, kılıç de Ukraynalılar kabil şu anda atılım altında olurduk."

Savunma uran iş birliği

Pabriks, Türkiye ve Letonya'nın baş döndürücü güzel ilişkileri bulunduğunu belirterek, "Sanayide yer aldığı denli askeri iş donanmasında de baş döndürücü yoğun teşrikimesai imkanlarımız var. Türkiye'nin gelişigüzel devir NATO zarfında emniyetli kuma eş bulunduğunu biliyoruz. Biz de Türkiye düşüncesince NATO'nun emniyetli kuma ortağıyız. Ayrıca Türkiye'nin AB'deki çıkarları açısından da Türkiye düşüncesince emniyetli kuma ortağız. Birbirimize güveniyoruz." niteleyerek konuştu.

Haziran ayında Ankara'yı ziyaretinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'le kuma araya mevrut Pabriks, Antalya'da da kuma araya gelmeyi planladıklarını kaydetti. Pabriks, "Birkaç Türk sanayici ve şirket ile de görüşmeyi planlıyorum. Letonya ile Türkiye ortada gelişigüzel bölgede yükseltmek istediğimiz nice nesne var. Henüz amade bulunmadığı düşüncesince projelerden bahsetmeyeceğim fakat geleceğe şişman kuma iyimserlikle bakıyoruz." dedi.

Savunma sanayisinde iş donanmasına bağlı planlar üstünde daha ayrıntı paylaşamayacağını kaydeden Pabriks, Türkiye'nin nice ürününün dikkat çeken olduğuna, ayrımlı tipte zırhlı araçlar, ayrımlı tipte ekipmanlar olduğuna dikkati çekti.

Pabriks, Türkiye'nin bulunan sınai projeleri geliştirmekle ilgilendiğini de bildiklerini, Türk bakanlar ve sanayicilerle temaslarda bulunduklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ