USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel gelişmeler savunma sanayisi ihracatının önünü açıyor

Rusya-Ukrayna Savaşı'na diplomatik hal bulma girişimleri sürerken, izlenen Türk aut politikasının yaratacağı sinerjinin, savunma sanayisi ihracatına da yansıyacağı belirtildi.

Küresel gelişmeler savunma sanayisi ihracatının önünü açıyor
10-03-2022 11:05
Ankara

STM'den meydana getirilen açıklamaya göre, ThinkTech mihrak toplantılarının 21’incisi "Türk Savunma Sanayiinin Adaptasyon ve Dönüşümünde Küresel Oyuncularla Rekabet" başlığıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Ukrayna’daki gelişmelerle ısınan aut siyaset ve savunma endüstrisine yansımaları uzmanlar kabilinden ele alındı.

Savunma sanayisinin, arsıulusal münasebat ve aut siyaset alanlarını direkt etkileyen ehemmiyetli indinde etken bulunduğu tamlanan toplantıda, gene gündeme mevrut F-35 harp uçağı ilkin peyda etmek üzere, akıbet gelişmeler gözden geçirildi. Gizli ve açıkça ambargolara verilen küsurat Türkiye’nin arsıulusal alandaki haklılığına aksan yapıldı. Uzmanlar, görüşmede özetle, "Özellikle akıbet süreçte aut politikadaki gelişmeler, Türk savunma sanayisinin ihracatına yansıyacaktır. Dış politikada, savunma sanayi kapasitemiz sahada tatbikat sahamızı genişletirken; çalışan aut politikamız yardımıyla de savunma ihracatımız artacaktır. Savunma sanayisi ve aut politikada ortaya çıkan sinerji, Türkiye’nin hem masada hem sahadaki etkinliğini artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Teknolojiyi komuta etmek en şişman odağımız"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Başkanlığın kuruluşunun savunma sanayisi dönüşümünde baş döndürücü şişman gösteriş oynadığına dikkati çekerek, "2000’li seneler evcil üretimin hızlandığı dönemlerdir. Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 9’un (combat-proven) önemini demincek anlıyoruz, sahadan mevrut verilerle ve AGILE yaklaşımlarla üreticilerimizi besliyoruz. Teknolojik derinliğe inmek, teknolojiyi komuta etmek en şişman odağımız." dedi.

STM Genel Müdürü hür Güleryüz, STM ThinkTech’in düzenlemiş bulunduğu mihrak toplantılarının dalında bilirkişi adları indinde araya getirdiğini ve Türk savunma sanayisi düşüncesince sefer fotoğraf analizlere imza atıldığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının bu mihrak toplantıları desteklediğine ayraç fail Güleryüz, "Dış siyaset böylesine cıvıl cıvıl indinde gündemden geçerken, Türk savunma endüstrisine etkilerini ele edinmeyi altın ve manalı buluyoruz." ifadesini kullandı.

Toplantının moderatörlüğünü karşılayıcı STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan, "Güçlü ülkeler, akıbet devirde sık sık uydurma ediliyor bulunan savunma sanayisi diplomasisini, arsıulusal münasebat bağlamında indinde kaldıraç adına kullanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Savunma sanayisinde istenç bitmeme etmeli"

ASELSAN Savunma Sistem Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Behçet Karataş da konuşmasında, "Türk savunma sanayisinin inkılap ve adaptasyonunda evcil ulama uygulamaları Anadolu’da nice şirket kurulmasına, KOBİ’lerle emek vermek kültürünün gelişmesine, üniversitelerin ast bina kazanımlarına ulama sağlamıştır. Gelecek 10 yılda savunma sanayisinde istenç bitmeme etmeli, yerlilik-millilik ve teknolojik derinlik odağımız olmalıdır." ifadelerine arazi verdi.

Milli Savunma Üniversitesi Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüsnü Özlü ise küresel açıdan savunma sanayisi dönüşümünde dü ehemmiyetli kırılmanın yaşandığını belirterek, "Birincisi 17. yüzyılda Batılı tarihçilerin, askeri ihtilal konseptini geliştirmesi. İkincisi ise sanayi devrimidir." dedi.

"İlişkilerdeki gelişmeler, ihracatın önünü açar"

Hasan Kalyoncu Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mazlum Çelik ise “Savunma sektöründe uzmanlaşma, arsıulusal rakiplik pozitif yanları sağlar. Uluslararası ilişkilerdeki müspet gelişmeler, savunma sanayisi ihracatının önünü açar.” değerlendirmesinde bulundu.

Emekli Korgeneral Nazım Altıntaş da savunma sanayisinde kurumsallaşmanın önemine değinerek, "Teşkilat, mevzuat ve yetişek hikayelerinde uyarlama ve elastikiyet ilk önce ele alınmalı. Sahadan mevrut art bildirimler baş döndürücü güzel çözümleme edilmeli ve çözümleme neticeleri doktrine dönüştürülmelidir. Silahlı Kuvvetlerimizin müteşebbis indinde ruha bürünmesi ve bu bağlamda fırsatların ve ayrımlı çözümlerin değerlendirilmesi gerekiyor." görüşünü dile getirdi.

"Yeni indinde evren düzeni kuruluyor"

Emekli Büyükelçi Ömer Önhon, mühim müttefiklerle münasebat hususunda tetik olunması ve müttefiklere makul indinde ara ile yaklaşılması icap ettiğini belirterek, "Türkiye'nin çelimli olması istek edilen değil mukteza olandır. Yeni indinde evren düzeni kuruluyor, Türkiye doğruluk etmiş bulunduğu noktayı almalıdır. Bunu sağlarken ülkelerarası ilişkilerde akıllıca konumlama, savunma sanayisinde kurumsallaşma ve türel enfrastrüktür tamamlanmalı, dünkü evren düzeninin ayarlama ve mekanizmalarını şekillendirici konumda peyda etmek gibi yetik insanoğlu kaynağının arsıulusal kuruluşlarda arazi alması sağlanmalıdır." ifadesini kullandı.

FNSS Savunma Sistemleri AŞ Genel Müdürü Kadir Nail Kurt, Türkiye’de "ortak girişim" yapısının güzel işlediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu iş modeli, kadran ekonomisi ve yerlileştirme açısından ağır avantajlar sağladı. Savunma sanayimizin dönüşümü düşüncesince nazik hususlar ise dikişçi işi çözümler, emniyetli mahsul satışı, adanmış sonrası mazi hizmet dayanak ve kâffesi bunların yapılabileceği iyi, ayrıca kusursuz aut ilişkilerin bulunduğu indinde ihracat ortamı."

Gökser Ar-Ge Savunma Havacılık Genel Müdür Yardımcısı ve SEDEC Koordinatörü Hilal Ünal da "Ana yüklenicilerimiz ve KOBİ’lerimizin emlak dışı hazırlık zincirlerine bütünleşmiş olmaları sürdürülebilirlik açısından baş döndürücü kritik. Ülke çapında beraberce emek vermek kültürünü besleyecek, Savunma Sanayii Başkanlığı nezdinde 'ortak girişim' yahut 'konsorsiyum' tipi iş modellerini yaşama geçirmeliyiz." tespitinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ