USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19 aşısını erteleyenler Aşı İletişimi Rehberi'ndeki adımlara mucibince bilgilendirilecek

Sağlık Bakanlığınca, aşısını erteleyenlerin ilmî veriler ışığında asıl bilgilerle buluşturulması düşüncesince keyif çalışanının izlemesi müstelzim yolun anlatıldığı kanıt 81 ile gönderildi.

Kovid-19 aşısını erteleyenler Aşı İletişimi Rehberi'ndeki adımlara mucibince bilgilendirilecek
24-11-2021 11:09
Ankara

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısı olmayı erteleyenlerin akla yatkın bilgiyle buluşturulması ve şuurlu değişmeyen verebilmelerinin sağlanması düşüncesince afiyet çalışanının izlemesi müstelzim yolun anlatıldığı "Aşı İletişimi Rehberi" hazırladı.

Rehber, diyar genelinde fariza işleyen afiyet personeline ulaştırılmak kabilinden 81 ile gönderildi. Ayrıca sayısal ortamda ve internette kullanılması düşüncesince rehberdeki bilgiler çerçevesinde yetişek videosu da bulunuyor.

Kovid-19 aşısını erteleyen yahut aşı yaptırmak istemeyenlerin, akla yatkın sıfır nice bilgiye sunulan kalmış bulunduğu tamlanan rehberde, bu insanların en ehemmiyetli ihtiyacının akla yatkın kaynaklardan esas bilgiye erişmek bulunduğu vurgulandı.

Aşı olmayanların, inandırma edilmesi düşüncesince değil şuurlu değişmeyen verebilmelerinin sağlanması düşüncesince bilgilendirilmesi gerektiğine ayraç edilen rehberde, sağlıkçılara şu tavsiyelerde bulunuldu:

"İnsanlarla yazışma ihdas yolunuz konuşmak, kaygılarını öğrenmek, empatiyle yaklaşmaktır. İçtenlikle dinlemek, karşınızdaki insana kendisinin benimseme edildiğini hissettirecektir. Karşınızdaki isim benimseme edildiğini hissettikten sonradan ilmî veriler ışığında yapacağınız izahat adına ulaşacaktır."

Rehberde, gövde dili, beniz ifadesi, jest ve mimiklerin meydana getirilen konuşmadan hâlâ can alıcı bulunduğu vurgulanarak, can alıcı yazışma düşüncesince müzakere meydana getirilen kişiyle huzur karşıya durulması, cezaevi teması kurulması, ferdin çalışkan biçimde dinlenmesi gerektiği kaydedildi.

"Aşı yaptırmayanların istifham ve endişeleri dinlenmeli"

Kovid-19 aşısı yaptırmayı erteleyenlerin sorularının dinlenmesi ve anlaşılır biçimde cevaplanmasının ehemmiyet taşımış bulunduğu bildirilen rehberde, bu şahıslara endişelerinin anlaşıldığının hissettirilmesi gerektiği belirtildi.

Rehberde, içtimai yaşamın dimdik bitmeme edebilmesi düşüncesince aşının önemine ayraç edilerek, aşı dair tereddütlü olanlara "Aşı sevdiklerinizle korkmadan müşterek araya gelmenizi ve onlara sarılmanızı sağlar. Toplumumuzun çoğunluğu aşı olduğunda peçe takmadan ve mesafeler yapılmaksızın sevdiğimiz etkinlikleri hazırlamaya dönebileceğiz." hatırlatmasının yapılması istendi.

Kovid-19 aşıları ile ilişik sık sık sorulan sorular

Rehberde, Kovid-19 aşılarıyla ilişik sık sık sorulan sorulara da arazi verildi. Bu sorulardan birileri şöyle:

Soru: Yeni mahsus mRNA aşıları kesinlikle geliştirildi?

Cevap: Yeni mahsus mRNA aşı teknolojisi 20 yılı fazla süredir üstünde çalışılmış bulunan müşterek yöntemdir. Pandemi dolayısıyla bazısı üniversiteler ve laboratuvarlar bulunan mRNA teknolojisini kullanarak müşterek aşı geliştirmeye odaklanmıştır.

Soru: mRNA aşıları DNA'ya hasiyet bedel mi?

Cevap: mRNA aşıları DNA'nızı tek biçimde etkilemez yahut değiştirmez. Bu aşı sadece muafiyet sistemine gönderilen ve virüsün kesinlikle göründüğünü, onu giderilmiş ika talimatlarını içeren müşterek mesajdır. Vücudunuzun antikorları oluşturmasına asistan olduktan sonradan bulunmayan edilir.

Soru: Aşılar doğurganlığı etkisinde bırakır mi?

Cevap: Kovid-19 aşıları doğurganlık problemlerine bozukluk olmamaktadır.

Soru: Geliştirilen aşılar emniyetli mi?

Cevap: Kovid-19 düşüncesince geliştirilen aşılar dünyanın pandemiyi yavaşlatma ve sona erdirme arzusu biçimine gelmiştir. Bu sebeple eksiksiz evren aşı geliştirmenin rastgele adımını yakından izlem etmiştir. Aşının güvenlilik ve etkililiği düşüncesince evren çapındaki kuruluşlarla giriş başa rastgele diyar aşıların güvenliliğini inceden inceye izlemeye ve değerlendirmeye bitmeme etmektedir.

Türkiye'ye mevrut aşıların kâffesi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) çeşidinden laboratuvar boyunca incelendikten ve kontrollerden geçtikten sonradan uygulanmaya başlamıştır.

Soru: Aşı yaptırdıktan sonradan alerjik reaksiyonlar görülebilir mi?

Cevap: Kovid-19 aşılarından sonradan aşırı bulunmaz de olsa alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar çoğu kez aşı yapıldıktan sonradan 30 ahit içre ortaya çıkmaktadır.

Soru: Aşıların taraf tesirleri var mı?

Cevap: Aşılanma hemen sonra görülebilen bol ve endamsız sürekli taraf etkiler, kırıklık hissi, ateş, titreme, kusma, ishal, giriş ağrısı, adale mafsal ağrısı, iğne branşında ağrı, kızarıklık, şişkin şeklindedir.

Soru: Kovid-19 geçirmiş isim aşı olmalı mı?

Cevap: Halihazırda Kovid-19 tanısı konmuş ve otama görmüş olsanız güçlü aşı olmanız önemlidir. Hastalığı nâkil insanların aşılanması, bulunan bulunan muafiyet cevabını artırmaktadır.

Soru: Gebeler ve emziren anneler de aşı mümkün mi?

Cevap: Gebelikte ve emzirme devrinde Kovid-19 aşılarının uygulanmasına bağlı veriler incelendiğinde, aşı uygulanması başvuru edilmektedir. Aşı, aylı kalmayı planlayanlar, gebeler ve emzirenler düşüncesince güvenlidir. Bilimsel araştırmalar, aşılamanın gebelerde az riskini artırmadığını ortaya koymaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ