USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Şener'den üçüncü doz uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile uğraş kapsamında meydana getirilen üçüncü doz aşının önemine dikkati çekti.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Şener'den üçüncü doz uyarısı
09-11-2021 12:15
İzmir

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda akademisyen de bulunan Prof. Dr. Şener, AA muhabirine, güzeşte hafta yapılmaya başlanan 3. doz hatırlatma aşısına toplumda ortak kesimin mesafeli bulunduğunu söyledi.

Yoğun iş ve tedaviye başlayan hastalanmış grubunda halihazırda 2 doz aşılanmış fakat üçüncü doz tarihi gelmesine karşın bu aşıyı gömgök hastalar bulunmuş yer aldığı aktaran Şener, "Bu hastalanmış grubu bizim düşüncesince extra önemli. Bunlar esasta 65 gözyaşı ve üstü hastalanmış grubu. Bu grupta gerçek manada tansiyon, şeker, ihtisas rahatsızlığı üzere lehtar emraz da var. Bir de hatırlatma dozunu olmamak, bu grupta hastaneye yatış oranını menfi manada etkiliyor." dedi.

Şener, üçüncü doz aşısını yaptırmayıp Kovid-19'a yakalanan hastalarla ait şunları kaydetti:

"Bunların ortak bölümü aşıları evde mamul yer aldığı düşüncesince gine evlerine gelip 3. doz aşı yapılacakmış üzere ümit içindeler. Bir takım da dü dozun çıkarlarını koruduğunu fikren üçüncü dozu olmuyorlar. Bir takım da halihazırda toplumda gerçek ortak endam on paralık aşılanmamışken kendilerinde dü doz aşı olmanın tam bulunduğunu düşünüyorlar. Bu üç ide de akıllıcasına değil."

"Üçüncü dozu olmayanlar rahatsızlığı ağırbaşlı atlatabilir"

Üçüncü doz aşı uygulamasının merkezlere başvurularak yapıldığını hatırlatan Şener, şu halde konuştu:

"İki doz aşılanmış bulunan insanların antikor yanıtı, 4. aydan sonraları azalıp 6. aydan sonraları az şimdi himaye düzeyinin aşırı ortak tomar dibine düşüyor. Bu perspektifte kesinlikle 3 dozu başta de 65 gözyaşı grubunun olması gerekiyor. Geçen hafta süresince vakıa sayılarının arttığı illere ve yerlere baktığımızda, başta 'mavi' kategorideki vilayetlerde vakıa sayılarının arttığını görmeye başladık. Buralarda döllenme oranları dobra fakat yeni çıkan olgularda 3. doz aşısını başarısız grubun ortak tomar bulunduğunu görüyoruz. Hatırlatma dozu önemli. Bu doz geciktikçe ve olmadıkça virüsle karşılaştığınız anda rahatsızlığı ağırbaşlı atlatma riskiniz halihazırda var. Hiç melez gruba mucibince şimdi ceninisakıt fakat bu tek devir bakir değil."

Kış aylarına dikkat

Prof. Dr. Alper Şener, şita ayları düşüncesince öngörülerini şu halde aktardı:

"Hiç melez takım düşüncesince baktığımızda salgın, şita devri düşüncesince sıkkın geçecek üzere görünüyor. Üçüncü dozun mevrut bulunmasına karşın melez bulunan takım düşüncesince de şita mevsimi gerçek riziko yer ediniyor zira sahada gördüğümüz kadarıyla tedaviye başlayan ve derin bakıma yatanlarda ortak numara kategoride on paralık melez grupken ikinci kategoride ehemmiyetli ve şimdi aşırı takım dediğimiz ise üçüncü dozu mevrut bulunmasına karşın o gömgök takım dikkatimizi çekiyor. Bu dü grubun başta ilgi etmesi gerekiyor. Bu dü dozdan sonraları üçüncü dozu olmamak demek, üçüncü doza gitmemek üzere ortak görünge ikrar edilebilmektedir ortak bilinçlilik değil zira uran adına bu fertler doğrusu aşı dair fahri olan, iştahlı bulunan bireyler. Bu isteklerini bitmeme ettirmeleri gerekiyor. Bu hevesleri bitmeme etmiş yer aldığı sürece, kandaki antikor seviyesi faziletkâr kalacağı düşüncesince virüsten şita süresince sığınma olanağı olacak."

Üçüncü doz aşı yaptırmayanların ortak bölümünün de aşı karşıtı söylemlerden etkilendiğini tamlayan Şener, "Çeldirici cümleler, ortak nevi aşı tereddüdünü körüklüyor. Halihazırda bilgi dünyasının elindeki zait veriler, kemiksiz adına üçüncü dozun olunması icap ettiğini ve üçüncü dozun extra ehemmiyet bildirme ettiğini gösteriyor. Salgının hızını boğazlamak düşüncesince on paralık melez grubun aşılanması derece aşılanmış bireylerin üçüncü dozlarını da olması bizim düşüncesince aşırı önemli. Avrupa'nın genelinde ve dünyanın geneline baktığımızda ise üçüncü doz stratejisi, münteşir ortak halde uygulanıyor. Türkiye'nin üçüncü doz stratejisi başladı ve bitmeme ediyor fakat halihazırda baktığımızda istediğimiz miktarda üçüncü doz aşılanmış oranına ehil değiliz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ