USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'den Doğu Akdeniz'de gerginliği artırıcı girişimlerde mevcut Rum kesimine tepki

KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz'de gerginliği artıracak yegâne yandaş faaliyetlerini sürdüreceği anlamında açıklamalarda mevcut GKRY'ne aksülamel göstererek, alanda yapılacak çalışmalara bağlı teşrikimesai çağrılarını yineledi.

KKTC'den Doğu Akdeniz'de gerginliği artırıcı girişimlerde mevcut Rum kesimine tepki
03-10-2021 15:01
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı çeşidinden meydana getirilen kayıtlı açıklamada, Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz’de gerginliği tırmandırıcı faaliyetlerine ilgi çekildi ve uyarılarda bulunuldu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yetkililerinin asayiş tahakkümcü vizyonunun tesiri altında açıklamalarda bulundukları tamlanan açıklamada, Rumların, hız kanalıyla gasbettikleri siyasal statüyü bitmeme yol açmak düşüncesince KKTC'yi ve Türkiye'yi suçladığı, Kıbrıs'ta ve bölgedeki sulh ile istikrarı yıldırma eden, gerginliği artırıcı icraatlarına bitmeme etmiş bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "İlgili kâffesi tarafların onama etmiş bulunduğu kabil Kıbrıs Ada'sı etrafındaki natürel kaynaklar, dü çecik aittir. Kıbrıs Türk halkının bu kaynaklara değgin hakkı elden maddesel şekilde değil, bu kaynakların yönetimine de şamildir. Kıbrıs Türk tarafı katiyen haklarının Kıbrıs Rum tarafınca gasbedilmesine ve halkımız namevcut sayılarak bu kaynakların yönetilip borda bordaya tane yandaş kullanılmasına müsaade vermeyecektir. KKTC şekilde bu kaynaklara değgin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) mukteza imtiyazlar ve lisanslar verilmiştir ve dayalı müşareket bu doğrultuda türkiye namına çalışmalarına bitmeme edecektir." ifadeleri kullanıldı.

Hem Ada'yı bununla beraber alanı ilgilendiren, KKTC çeşidinden Kıbrıs Rum liderliğine meydana getirilen teşrikimesai çağrısı ve bu doğrultuda masaya koyulan 13 Temmuz 2019 günlü hidrokarbür kaynakları mevzusundaki iş donanmasına müteveccih önerinin geçerliliğini koruduğu vurgulanan açıklamada, bu önerinin ağız ağıza kazan-kazan felsefesiyle üretildiğini ve eş komisyon kurularak, dü çecik da ilgilendiren bulunan erke kaynakları hesabına beraberce asayiş verilmesine olanak verecek borda bordaya sistem yaratacağı kaydedildi.

İş donanması teklifini elinin tersiyle iten, gerilim siyasetini sürdürmeye değgin adımlarına bitmeme fail Rum liderliğine mukteza yanıtın verileceği vurgulanan açıklama, şöyleki bitmeme etti:

"Buradan açıkça çağrımızı hem Kıbrıs Rum liderliğine bununla beraber dayalı kâffesi taraflara yineliyoruz, natürel kaynaklara değgin teşrikimesai çağrımıza dinleyin ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden meydana getirilen ve Ada'daki dü tarafın denktaş statüyle arazi alacağı diyalekt erke konferansı önerisine müspet cevap verin. AB'nin de organizasyonunda gösteriş alacağı böylesine borda bordaya konferans, dayalı kâffesi yan ve paydaşları borda bordaya araya getirecek ve farklılıkların diplomatlık kanalıyla aşılmasına olanak yaratacaktır. Burada AB'ye sakıt borda bordaya fariza hâlâ vardır. Bu da AB'nin şopar üyesi bulunan GKRY'ne mukteza ikazları yaparak diplomatlık dolayısıyla girmelerini motivasyon etmektir."

Kıbrıs Türk tarafının hem Kıbrıs'ta bununla beraber bölgemizin bolluk ve istikrarı düşüncesince iş donanmasına rastgele devir açıkça bulunduğu tabir edilen açıklamada, bu vaziyet korunurken, hem Türkiye'nin bununla beraber KKTC'nin haklarının namevcut sayılacağı rastgele borda bordaya teşebbüse de müsaade verilmeyeceği borda bordaya defa hâlâ yinelendi.

"Rum tarafının borda bordaya tane yandaş faaliyetleri Kıbrıs Türk halkının haklarının da ihlali anlamına gelmektedir"

KKTC Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen açıklamada ise GKRY'nin Malta bayraklı ve İtalyan sahipli borda bordaya sefine ile 3 Ekim'de Doğu Akdeniz'de hidrokarbür araştırması başlatacağını, münteha teşrin ayında ise Ada'nın güneyinde araştırma emek vermesi yapmayı planladığını da açıklamış bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Rum tarafının bu borda bordaya tane yandaş faaliyetleri Kıbrıs Türk halkının haklarının da ihlali anlamına gelmektedir. Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’deki gerginliği tırmandıran saldırgan tavırlarına karşın Kıbrıs Türk tarafı, önce günden itibaren, uzlaşma ve teşrikimesai önerileri yapmıştır. Kıbrıs Türk tarafının hidrokarbür kaynaklarına bağlı 13 Temmuz 2019 günlü şümullü teşrikimesai önerisi hala masadadır. Diyalog ve teşrikimesai düşüncesince nazar boncuğu devir geç değildir." ifadeleri arazi aldı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de çıkarı mevcut dayalı kâffesi tarafların katılımıyla şümullü borda bordaya konuşma toplanması önerisinin depar belgesi şeklini ayraç fail akıbet adım ehemmiyetli borda bordaya adım bulunduğu vurgulanan açıklamada, Rum tarafının bu konudaki yaklaşımının ise rastgele devir müspet önerilere kulak kapamak ve muharrik faaliyetlerini bitmeme etmek bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Kıbrıs Rum yönetiminin borda bordaya tane yandaş faaliyetleri, Kıbrıs Türk halkının hakları indinde Türkiye'nin anne kara sahanlığını da ihlal etmektedir. Kıbrıs Türk tarafı şekilde teşrikimesai çağrımızı bu vesileyle borda bordaya defa hâlâ hatırlatırız. Rum tarafının borda bordaya tane yandaş faaliyetlerle haklarımızı ihlal etmeye sürdürmesi biçiminde ise anne yurt Türkiye ile beraberce kararlılıkla eş bedel ve senkronik adımlar atmaya bitmeme edeceğiz." ifadeleri kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ