USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de tansiyonu artırmasına aksülamel gösterdi

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz'de baştan yegâne yönlü adımlar atmaya süregelen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) reaksiyon göstererek bunun bildirme edilemez bulunduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de tansiyonu artırmasına aksülamel gösterdi
05-10-2021 12:56
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) kabilinden Nautical Geo araştırı gemisinin faaliyetlerine müteveccih 29 Eylül 2021'de NAVTEX (Denizcilere Duyuru) yayımlanması ve Malta bayraklı, İtalyan sahipli Nautical Geo'nun 3 Ekim 2021'de çalışmalarına başlaması ve Rum makamlarının birlikte tane cepheli sondalama programlarının baştan başlamış olacağı açıklamasına değgin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rum tarafının hidrokarbür kaynaklarının araştırılması dair takındığı tavrın akıllıcasına olmadığını tabir fail Tatar, Kıbrıs'ta birlikte geçim olmaksızın bu üzere çalışmaların riskli bulunduğunu vurguladı.

Rum yönetiminin güya Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hemen namına aitmiş üzere davrandığını ve Kıbrıs Türk halkını namevcut farzımuhal faaliyetlerde bulunduğunu tamlayan Tatar, bunun iri birlikte adaletsizlik bulunduğunu tabir etti.

Tatar, Kıbrıs'ta birlikte geçim olmamasına karşın burada dü ayrı halkın bulunduğunu topu topu dünyanın bildiğini vurguladı.

Türk tarafının acemi yöntem gereği, Kıbrıs'ta hükümran muadele temelinde dü devleti savunduğunu ve bunu gelişigüzel platformda dile getirdiğini ayraç fail Tatar, şunları kaydetti:

"Kıbrıs'ta birlikte geçim olmaksızın kesinlikle kabil da Rumlar karışma ettikleri Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kullanarak Ada'nın eksiksiz zenginliklerini kendilerine aitmiş üzere yönetmeye çalışıyorlar? Rum kesiminin, huzursuzluğun artmaması düşüncesince hakeza faaliyetlerden (tek cepheli sondalama çalışmaları) ırak durması lazım. Bunlarla teşrikimesai karşılayıcı devletlerin de bizim söylediklerimizi de dikkate almaları gerekir. Aksi takdirde Türkiye ile yaptığımız istişareler sonucunda, bizim de benzeşim adımlar atmamız bahis konusu olacak. Mavi Vatan'daki haklarımıza cemaat kabarmak vasıtasıyla bu üzere çalışmalara (hidrokarbon arama) başlamamız gündeme gelecek. İşi kışkırtan taraf, Kıbrıs Rum kesimidir."

Türk ana kara sahanlığına müsaadesiz giriş teşebbüsünde mevcut Nautical Geo araştırı gemisinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına değgin unsurlarca Türk ana kara sahanlığının dışına çıkarılmasını ve Türkiye'nin bu tavrını durumunda bulunduğunu vurgulayan Tatar, Türk tarafının bu mevzularda ne derece ağırbaşlı bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Tatar, BM'nin Kıbrıs'taki etraf ortada kuma birlikte döşeme hatırlamak düşüncesince çabaladığını fakat Rum tarafının birlikte tane cepheli çalışmalarla gerginliği artırdığına ayraç etti.

"Kimsenin bu üzere gerginliklerden yarar sağlayacağını düşünmüyorum"

Rum tarafının Doğu Akdeniz'deki hidrokarbür kaynaklarının aranması noktasındaki birlikte tane cepheli adımlarının onama edilemez olduğuna ayraç fail Cumhurbaşkanı Tatar, şu şekilde bitmeme etti:

"Dünyada da bu meseleler iş birliği, el donanması ve ahbaplık zemininde yürütülüyor. Rumların, Kıbrıs'ta birlikte geçim olmaksızın bu üzere zenginliklerin araştırılması faaliyetlerinden ırak durmaları lazım. İnadına yapıyorlar, muhtemelen ki arkalarını sıvazlayanlar var. Bu arkalarını sıvazlayanların da Türk tarafının verdiği ikazları dikkate alması gerekmektedir. Aksi takdirde tansiyon henüz aşkın arttığında, bırakın şümullü hal çalışmalarını, işler, eskisinden henüz çirkin birlikte noktaya gidecek. Bu da beni üzüyor. Kimsenin bu üzere gerginliklerden yarar sağlayacağını düşünmüyorum."

Tatar, Doğu Akdeniz'de doğal kavara bulunması halinde, bu gazın Avrupa'ya aktarılması dair en sakıncasız güzergahın Türkiye bulunduğunu da laflarına ekledi.

Rum kesiminin, acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgını zımnında Nisan 2020'de ertelenen Doğu Akdeniz'de duyuru etmiş olduğu güya sınırlanmış konuşu bölgedeki (MEB) sondalama programlarının baştan başlayacağını duyurması, alanda acemi birlikte huzursuzluğa defa açtı.

Rumların birlikte tane cepheli hamleleri sonucunda Doğu Akdeniz'deki tansiyon baştan tırmanmaya başladı. Türkiye ve KKTC makamları, Rumları birlikte tane cepheli aşama atmamaları dair uyararak teşrikimesai çağrılarını yineliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ

Active Server Pages error 'ASP 0126'

Include file not found

/puan.asp, line 297

The include file 'json/puan_43729_0_3.html' was not found.

GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ