USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kırsal mahallenin kadın muhtarı müteşebbis ev kadınlarıyla kalkınmanın öncüsü oluyor

Konya'nın kadın muhtarlarından Özlem Çelik, Emirgazi kazasının rustik mahallesindeki hanımları toplumsal ve hesaplı yaşama müdahale geçirmek düşüncesince kurduğu kooperatifle bahçelerdeki üzümden ürettikleri 3 titrem pekmezi sektöre sürüyor.

Kırsal mahallenin kadın muhtarı müteşebbis ev kadınlarıyla kalkınmanın öncüsü oluyor
17-10-2021 12:44
Konya

Konya'nın Emirgazi ilçesine dair Öbektaş mahallesinin muhtarı Özlem Çelik, yöre mahallelerdeki hanımefendilerin içtimai ve hesaplı yaşama katılmaları düşüncesince kurduğu kooperatifle ürettikleri yöresel lezzetleri, tüketiciyle buluşturuyor.

Konya'nın Karapınar, Ereğli ve Emirgazi ilçelerinin kesiştiği Karacadağ eteklerinde oturmuş ve Büyükşehir Belediyesi Yasası'ndan ilk karye statüsündeki mahallelerde canlı hanımefendilerin hayatı, Özlem Çelik'in muhtar seçilmesiyle değişmeye başladı.

İki bebek ve müşterek torun sahibi 46 yaşındaki Çelik, 100 sözü geçen Öbektaş Mahallesi'nde 2019'daki seçimde muhtar oldu.

Önceki devre yavuklu bulunan eşinin 1 oyla kaybetmiş olduğu muhtarlık yarışını 11 oyla ele geçiren Özlem Çelik, bayanlardan görmüş olduğu destekle kolları sıvadı.

Girişimci fellah kadınlar, kooperatifle ürünlerini ekleme değere dönüştürüyor

Karacadağ'ın "Özlem muhtarı", ev işleriyle ilgilenen, ekincilik ve hayvancılıkla uğraşan hanımefendilerin hesaplı yaşama engelleme olmaları düşüncesince birleşke kurmaya değişmeyen verdi.

Köylerdeki 42 hanımla yola çıkan muhtar Özlem Çelik, gıda, yapı ve el sanatlarıyla istihsal yaparak, bölük halkında hesaplı kalkınmayı hedefliyor.

Kadınların adım ruhu rustik mahallede ekonomiye kuvvet veriyor

Bölgede istihlak düşüncesince yetiştirilen üzümü ekonomiye kazandırmayı hedefleyen kadınlar, ürettikleri 3 titrem pekmezi "Köyözü" markasıyla tüketiciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

Kadın girişimciler, kestirmece 1 maaş derin çalışmanın peşi sıra üretilen, aroması ve tadıyla da beğenilir saf pekmezden, kestirmece 200 bin liralık dirimlik elde etmeyi bekliyor.

"Kadınlar ne denli güçlü, eğitilmiş ve şuurlu olursa maşer o denli çelimli ve bahtiyar olur"

Muhtar Özlem Çelik, AA muhabirine, tarzı kazanmasıyla mahallede hizmetlere aceleci başladığını söyledi.

Mahallede enfrastrüktür emekleri ve hesaplı dirimlik getirici planlara yoğunlaştıklarını özetleyen Çelik, "Koyun yetiştiriciliği ve bal üretimine dair planlar yaşama geçirildi. Şu anda köyde hepsi bal üretiyor, 'ballı köy' olalım diyorlar. Geçen sene FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) kabilinden köyde 10 insana günahsız verildi. Biz de bu çalışmalara bitmeme ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Çelik, Karacadağ eteğindeki rustik mahallelerden Öbektaş, Ekizli, Karaören ve Gölören'de faaliyetine süregelen Emirgazi Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurduklarını belirterek, şu şekilde konuştu:

"Kadınlar baş döndürücü deli dolu ve ekonomiye ulama bildirmek istiyor. Evde ürettiklerini pazarlayamıyorlar. Emeklerini değerlendiremiyorlar, baştan sona boşa gidiyor. Bu kooperatifle o denli heyecanlandılar ki geceli gündüzlü çalışıyorlar. Evde imal edilen gelişigüzel şeyin giderek satışını planlıyoruz. Şimdi pekmez sezonundayız, üretimi satışa hazırlayacağız. 'Kadınlar ne denli güçlü, eğitilmiş ve şuurlu olursa maşer o denli çelimli ve bahtiyar olur.' niteleyerek düşünüyorum. Kadın donanması gerekiyordu. Bu hanımlar o denli eski ki gelişigüzel ayrışık kızgın işi yapıyor. Buna el alaşağı etmek düşüncesince bu kooperatifi kurduk. İnşallah başaracağız da, iyi dönüşler var. Onlardaki coşku beni henüz da bahtiyar ediyor."

42 hanımla başladılar, hedefte bakliyat üretimi var

Kooperatifin kuruluşunda ve mamüllerin ruhsatlandırılmasında evcil yönetimlerden dayanak noktası aldıklarına ayraç fail Çelik, "Bu saf pekmezi cıncık şişelerde marketlerde satışa sunmayı planlıyoruz. Üye sayımız 42 fakat eklenmek talip hanımlarımızı da bekliyoruz. Bakliyat üretimini de önümüzdeki sene planlayacağız. Ekimini alanda yapacağımız örgensel bakliyatı da satışa sunmayı hedefliyoruz." niteleyerek konuştu.

Çelik, muhtar seçilmesiyle alanda hanımefendilerin yaşamın gelişigüzel durumunda olmaya başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kadınların içtimai yaşama atılmasını istiyoruz. Kırsal mahalle ve hesaplı anlamda emekli müşterek bölge. Burada hanımefendilerin alım satım merkezine gitme denli olanakları yok. Bu kooperatifle sosyalleşmelerini de bildirmek istiyoruz. Kadını gelişigüzel yerde değerlendirmek istiyoruz. Kooperatifimiz hanımefendilerin eğitimini, içtimai yaşantısı ve hesaplı özgürlüğünü amaçlıyor. Muhtarlığımla beraberce baş döndürücü müşterek tomar nesne gündeme geldi. Bunun da ehemmiyetli görevi var. Önümüzdeki seçimde mahallelerimizde kadın muhtar adaylarımız bol olacak."

Eğitimci Büşra da müteşebbis hanımlar arasında

Kooperatifin reis bey yardımcısı bulunan hesap öğretmeni Büşra Erdem ise kadın girişimini desteklediği düşüncesince kooperatifte toprak aldığını belirterek, "Bu civarda hanımefendilerin geride kaldığını ve bu kooperatifle ilerleyebileceğini düşündüğüm düşüncesince katıldım. Eğitimciyim, bilgilerimi onlarla paylaşmaya hazırım. Başkan bayan olmadığında hanımlarla ilgileniyorum." niteleyerek konuştu.

Bahçelerden topladıkları üzümleri müşterek kol işlemden nâkil bayanlardan Güllü Erdem ise "Ayaklarımızın üstünde duracağız. Evimize hesaplı ulama sağlayacağız. Çok seviniyoruz. Diğer köylerdeki hanımlara da bunu öğretiyoruz. Onlar da müşterek araya gelsin, bu işi yapsınlar." değerlendirmesinde bulundu.

Cemile Alan da 1 aydır pekmez üretimini sürdürdüklerini kaydederek, "Eşlerimize, 'Kendi ayaklarımızın üstünde durmaya çalışıyoruz.' diyoruz. Ürünlerimiz satılınca dünyalık gelecek, devletimizden beklemeyeceğiz. Kendimiz çalışıp kendimiz yiyeceğiz. Bizim de uydurma hakkımız olacak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ