USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kırgızistan Türkiye'nin yenilenebilir erke üretimi tecrübesini kalıp kabul etmek istiyor

Kırgızistan Türkiye'nin yenilenebilir erke üretimi tecrübesini kalıp kabul etmek istiyor
14-12-2021 21:50
Bişkek

OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik ve beraberindeki 20 iş insanı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düet iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Ülkenin hidroelektrik ve yenilenebilir erke potansiyelini yakından gitmek düşüncesince Bişkek'e mevrut OSTİM heyeti düşüncesince düet görüşmeler çerçevesinde iş forumu düzenlendi.

İş forumda, Türk girişimciler, ülkenin yenilenebilir erke potansiyeli ve fırsatlarıyla beraberce iş etme şartları ve yenilenebilir erke alanındaki türel kolaylıkları getirecek mevzuat kendisince bilgilendirildi.

"Ülkemize envestisman hazırlamaya çağırma ediyorum"

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Çekme ve Destekleme Daire Başkanı Tolkunay Taalaybekova, forumun açılışında meydana getirdiği konuşmada, "Kırgızistan'a mevrut OSTİM iş heyetine teşekkürname ediyorum ve ülkemize envestisman hazırlamaya çağırma ediyorum. OSTİM ile beraberce çalışmaya hazırız." dedi.

Taalaybekova, Kırgızistan ile Türkiye'nin değme bölgede dip teşrikimesai olduğuna dikkati çekerek, "Kırgızistan'da 300'den çok Türk iş müteşebbis çalışkanlık gösteriyor. Türkiye, Kırgızistan'da 700 milyon dolarlık envestisman projeleriyle öne çıkıyor. Türkiye'yle beraberce gelecekte değerli projeleri yaşama geçirmeyi beklenti ediyoruz." diyerek konuştu.

OSTİM heyetini, Kırgız iş adamlarıyla beraberce dört ayrı vergiden affedilmiş tutulacakları, ülkenin güneyindeki Batken alanına envestisman hazırlamaya çağırma fail Taalaybekova, "Bu iş görüşmesinin, dü diyar arasındaki ticari ve konuşu iş birliğinin yanı esna yenilenebilir erke dalının büyümesine ulama sağlayacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Türkiye'nin yenilenebilir erke alanındaki bilgelik ve tecrübelerinin Kırgız paydaşlarına aktarılmasının ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Çelik, bu görüşmelerin kararında dü diyar arasındaki ticari iş birliğini geliştirmeyi ve Kırgızistan'ın kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye-Kırgızistan İşadamları, Kültür, Dayanışma ve Dostluk Derneği (TÜKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Sarılar da Türk iş insanlarının sonuç zamanlarda Kırgızistan'a envestisman mevzularındaki ilgisinin çok arttığını belirterek, "Benim sonuç 13 yılda gördüğüm kadarıyla Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerde en faziletkâr noktadayız. İş adamları olarak, Türk ve Kırgız ilişkilerini fırsata çevirmeliyiz." dedi.

İş forumda, Kırgızistan'dan ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Yolsuzlukla Mücadele İş Konseyi Uzmanı Aydarbek Mambetkadırov, Avrasya İş Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Uran Niyazaliyev, Küçük Hidroelektrik Santralleri Derneği Başkanı Elvira Borombayeva, Rüzgar ve Güneş Enerji Santralleri Derneği Başkanı Kunduz Kırbaşeva da müzakere yaptı.

"Yatırımlarımızı ve tecrübelerimizi birleştirelim istiyoruz"

OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Çelik, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Kırgızistan'a ikinci kere geldiğini hatırlatarak, "Kardeş diyar ile elden karındaş bağı olmasın, yatırımlarımızı ve tecrübelerimizi birleştirelim istiyoruz." dedi.

Ülkeye önceki gelişinde yeteri kadar canlılık enerjisinin üretilmediğini ve erke alımlarıyla ilişik mevzuatın elan düzenlemediğini gördüğünü hatırlatan Çelik, yenilenebilir enerjiyle ilişik kendisine Türkiye'de seneler evvela meydana getirilen ve bitirilen teknoloji, yer, prospektüs ve mevzuat boyutlarıyla bilgelik vermeye müheyya olduklarını anlatım etti.

"Ülkemizde yerleşmiş canlılık gücü süresince yenilenebilir payımız yüzdelik sıfır"

Rüzgar ve Güneş Enerji Santralleri Derneği Başkanı Kunduz Kırbaşeva, ülkesinde yerleşmiş canlılık gücü süresince yenilenebilir payının yüzdelik bakir bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin erke dönüşümünde yenilenebilir enerjide ve erke verimliliğinde iri muvaffakiyet sergilediğini, İzmir'den İstanbul'a vasıtayla giderken buna şahsen tanık bulunduğunu özetleyen Kırbaşeva, Kırgızistan olarak, Türkiye'nin yenilenebilir erke üretimi tecrübesini kalıp kabul etmek istediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ