USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Katılım sigortacılığında dünkü kurulacak firmaların eli kulağında

SEDDK Başkanı Gürsoy, katılım sigortası sunan firmaların beraberinde evcil ve ecnebi gruplardan toy katılım firması yapılış başvuruları almaya başladıklarını söyledi.

Katılım sigortacılığında dünkü kurulacak firmaların eli kulağında
24-10-2021 14:50
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, SEDDK'nin 2020'nin haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden meydana getirilen atamaların arkası esna Ekim 2020'de Kurum teşkilatının oluşturulmasıyla baş başa çalışmalarına başladığını anımsatarak, ilkin sigortalılar ve katılımcılar edinmek neredeyse sektördeki kâffesi paydaşların doğruluk ve kendilerini koruma, çevre disiplinini rakiplik dinamikleri ortamında ölçü ve mali istikrarı korumanın SEDDK’nin rüçhan görevlerinden bulunduğunu bildirdi.

İlk günden itibaren halkoyu yararı gözeterek bu piyasanın gelişimine müteveccih 2 Cumhurbaşkanı kararı, 4 prospektüs ve emir tebliği, 3 talimatname ve 11 sirküler çıkardıklarını aktaran Gürsoy, şunları kaydetti:

"Bunların başında, mecburi gidiş geliş sigortasında primlerin akla yatkın ölçüde tutulması ve ödence ödemelerinde öngörülebilirliğin ve istikrarın sağlanmasının gerçekleştirme edilmesine müteveccih mevzuat düzenlemeleri gelmektedir. Ekim 2020'de Anayasa Mahkemesinin 2918 mahdut Karayolları Trafik Kanunu'nda bölümsel bozma kararları sonra mecburi gidiş geliş sigortasında ödence hesaplama esaslarına bağlı yaşanmış bulunan kapalılık ortamının giderilmesine müteveccih Haziran 2021'de 2918 mahdut kanunda türlü değişikliklere gidildi. Halihazırda kanunun acemi maddeleriyle ahenkli olacak halde Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nın düzeltilmiş edilmesine müteveccih çalışmalarımızı bütünlemek üzereyiz."

Gürsoy, katılım sigortacılığının rüçhan konularının başlangıcında geldiğine ayraç ederek, "Faize duygun vatandaşlarımızı sigorta güvencesi ile öncelemek bizim düşüncesince ehemmiyetli ortak eylem alanı. Bu yönde de alakanın herhangi ortak güzeşte gündüz arttığını değerlendirmek bizleri bahtiyar ediyor. Bu mevzuda da endamsız müddette mürşit ve ehemmiyetli adımlar atmayı başardık. Türkiye'ye özgü, yenilikçi, insicamlı ve havadan uygulanabilir ortak mevzuat altyapısı oluşturarak katılım sigortacılığı ve tekaütlük uygulamalarının çabucak büyüyebileceği ortak mefruşat oluşturduk. Katılım faaliyetleri kapsamında piyasaya çıkan sirküler ile katılım yönetmeliği maddelerinin uygulanması ile özen tereddütlerin giderilmesi ilkin edinmek neredeyse katılım esasları itibarıyla sektörde nice acemi açılımlar yapıldı." niteleyerek konuştu.

SEDDK'nin BES dalında bazısı düzenlemelerin revizesinin indinde ıslahat durumunda planlara de imza attığını tamlayan Gürsoy, henüz evvela tekaütlük fonlarının alıntı satımında katılımcının alabileceği fonların öz şirketinin sunmuş olduğu fonlarla kısıtlanmış bulunduğunu anımsattı.

Gürsoy, laflarını şu halde sürdürdü:

"2021 yılının orak ayı ayında uygulamaya koyduğumuz Bireysel Emeklilik Fon Alım-Satım Platformu (BEFAS) ile katılımcılar BEFAS'ta verilen kâffesi tekaütlük fonlarına envestisman yapabilme imkanını bulmuş oldular. Yılbaşında ise BEFAS'ın kapsamı henüz da genişleyecek ve OKS de karışma olacak. Ayrıca, 2020 senesinde uygulamaya güzeşte görüntü başarım kıymetlendirme sistemi ile fonlar arası rakiplik artırılarak performansa gereğince ödül/ceza sistemini getirdik. Böylelikle icap BEFAS gerekse de başarım kıymetlendirme sistemi ile tekaütlük envestisman fonlarının getirilerinin henüz da artmasını heveslendirme ettik. Bunun yanı esna baş döndürücü endamsız ortak müddet evvela düzenlemelerini tamamladığımız 18 gözyaşı altı BES uygulaması ile evlatlarımızın Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılabilmesinin önündeki engelleri kaldırdık. Bu infaz ile temel hedeflediğimiz nokta; artırım alışkanlığını ve mali okuryazarlık farkındalığını önemsiz yaşlardan itibaren kazandırmakla baş başa nine ve babalara evlatları düşüncesince sakıncasız ortak doğacak sağlamalarına müteveccih avantajlı ortak seçenek sunmaktır. Bir öteki evolüsyon ise vakıf, dernek, kasa ve benzer hususi tekaütlük taahhüdünde bulunan kuruluşlardan alımlı şartlarla BES'e nakil olanağı tanınmasına müteveccih oldu."

"Türkiye'nin ilkin vatandaşları edinmek neredeyse kâffesi varlıklarının sigorta güvencesi altında olması en ehemmiyetli hedefimiz"

Türker Gürsoy, Türkiye ekonomisinde garanti arz ve artırım ölçü işlevlerini hesabına getiren sigortacılık ve hususi tekaütlük sektörünün, herhangi ortak güzeşte sene kararlı ortak halde büyümeye bitmeme ettiğini ve bunun sürmesinin kendileri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin ilkin vatandaşları edinmek neredeyse kâffesi varlıklarının sigorta güvencesi altında olmasının en ehemmiyetli hedefleri bulunduğunu söyledi.

Teknik karşılıklar dair TFRS 17 ile şümullü ortak farklılık yapılacak olmakla birlikte, aciliyet müstelzim hususları aceleci ortak halde çözeceklerini aktaran Gürsoy, "Zorunlu gidiş geliş sigortalarında görev kalitesinin yükseltilerek sigortalı memnuniyetinin artırılmasına olanak sağlayacak direkt tazmin sistemine bağlı kendisine en güzel evren uygulamalarını inceleyerek memleketimiz düşüncesince en birebir modelin geliştirilmesini amaçlamaktayız. ek olarak, gidiş geliş kuralı ihlalleri kararı makbul güdücü ukubet puanları, güdücü belgelerine el vaz süresi kabil riziko değerlendirmesinde asal alınabilecek bilgiler menfez uğrunda bulundurularak sigorta skoru hesaplanması projesini, güzel sürücü-kötü güdücü ayrımı yapılabilmesine yardım sağlaması ve sigorta şirketleri kabilinden primlerin henüz adil ortak halde belirlenmesine olanak sağlaması itibarıyla enine boyuna önemsiyoruz." niteleyerek konuştu.

Sigorta piyasasının kurumsal yetkinliklerinin artırılması amacıyla hazırladıkları sigorta şirketlerinin yanı esna spesifik kuruluşlar ile brokerleri de havi İç Sistemler Yönetmeliği'ni andıran vakitte yayımlamayı planladıklarını bildiren Gürsoy, amme yararı gözetilerek ilkin yığın edinmek neredeyse öteki saf kıyamet türlerinin de ek garanti edinmek neredeyse mecburi zelzele sigortasına bütünleşmiş edilmesi ile totaliter ortak mecburi saf kıyamet sigortasının tasarımına bağlı başlatılan çalışmalara halen bitmeme ettiklerini söyledi.

Ticari yaşamın canlılığını gerçekleştirme geçirmek düşüncesince geliştirilen mevki destekli takanak sigortasının geliştirilmesi, kefillik sigortası, çatı itmam sigortası kabil mali sigortaların geliştirilmesinin nine hedefleri ortada arazi aldığını tamlayan Gürsoy, "Finansal sigortalarda bu piyasanın önünü anahtar tensikat gerçekleştirmek düşüncesince öteki kurumlarla emek özgülemek halindeyiz. Özellikle, KOBİ'lerin bu bölgelerde verim gereksinimi bulunmuş olduğu ve bulunan ürünleri de aldığı kadar tanımadığı gözlenmektedir. Finansal sigortalarda yaptığımız çalışmalarla KOBİ'lerin riski korunurken, finansman ihtiyacına da dayanaklık geçirmek olunması amaçlanmaktadır. Bu mevzuda muktezi organizasyon çalışmalarını çabucak tamamlayacağız." dedi.

Gürsoy, webin yaşamın herhangi ortak dalında yaygınlaşmasının sektörde dijitalleşmeyi destekleyen acemi tensikat yapılmasını muktezi kıldığını, mesafeli satı yöntemini, müstevli zımnında mütebeddil mahveden taleplerini karşılayacak halde baştan ele aldıklarını ve organizasyon çıkardıklarını, sayısal poliçe uygulamasını yaşama geçirmenin öteki ortak ehemmiyetli emek harcamaları bulunduğunu anlattı.

Sektörün gündeminde arazi almaya başlamış bulunan ortak öteki mevzunun ise siber riskler olduğuna ayraç fail Gürsoy, "Siber saldırıların artmasıyla baş başa ferdî ve kurumsal bazda tahsil edilen tedbirler tam olamamakta, piyasada bu çeşit risklere müteveccih garanti talebi herhangi ortak güzeşte gündüz henüz vazgeçilmez ortak gerekseme biçimine gelmektedir. Bu çerçevede, Kurumumuzca siber riskleri garanti dibine kabul geçirmek amacıyla umumi kayıt çalışmalarına başlanmıştır. Bu emek vermeyi da hızlıca tamamlayıp sektörümüze acemi alanlar yaratmayı amaçlıyoruz." dedi.

BES'te katılımcıya gerekseme şeklinde birikiminin ortak bölümüne ulaşabilme olanağı tanınmasına müteveccih icraat sürüyor

SEDDK Başkanı Gürsoy, doğacak devirde katılım köklü sigortacılık BES'in geliştirilmesi ve alışveriş payının artırılmasının öncelikleri ortada arazi aldığını belirterek, "Bu manada katılım sektörüne envestisman gerçekleştirmek talip yerel ve ecnebi sermayedarlara katılım mevzuatı ile muktezi heveslendirme sağlanacaktır. Bunun indinde katılım hassasiyeti bulunan yurttaşlarımızın talepleri ve şirketlerimizin bu alandaki araştırı ve ihya emek harcamaları Kurumumuzca yapılacak düzenlemelere istikamet verecektir." niteleyerek konuştu.

BES dalında önümüzdeki devirde türlü sigorta ürünlerinin BES'e bütünleşmiş halde sunulabilmesinin önünü anahtar tümleşik sistemler üretmeyi hedeflediklerini aktaran Gürsoy, BES ve sigorta ürünlerinin paket şeklinde sunumu, artması ve vatandaşların alımlı koşullar altında ortak eksiksiz kendisine gereksinimlerine karşılık verebilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Gürsoy, iştirakçilerin birikiminin tamamını alarak sistemden ayrılması ve kâffesi haklarını kaybetmesi hesabına gerekseme şeklinde birikiminin ortak bölümüne ulaşabilme olanağı tanınmasına müteveccih çalışmaların sürdüğünü anlatım ederek, bu sayede hane edinme, evlilik, eğitim, iş ihdas ve bedelci askeriye kabil ehemmiyetli dönüm noktalarında katılımcılara dayanaklık geçirmek özgülemek istediklerini söyledi.

"3 yıla andıran devir diliminde 8 acemi müşareket başvurusu oldu"

Sigorta ve hususi tekaütlük sektöründe 41 avlu dışı, 15 avlu ve emeklilik, 6 avlu ve 3 ikili sigorta firması edinmek neredeyse mecmu 65 firmanın çalışkanlık gösterdiğini bildiren Gürsoy, "Sektöre özen bitmeme ediyor. 2021'in huzur 9 kocaoğlan edinmek neredeyse geride artan 3 yıla andıran devir diliminde 8 acemi müşareket başvurusu oldu." dedi.

Yeni mevrut ortak düzenlemeyle katılım penceresi usulü etkin firmaların 31 Aralık 2021'e denli pencereyi kuruluşa çevirmesi yahut pencereyi likidasyon etmesi icap ettiğinin anımsatılması üstünde Gürsoy, şunları kaydetti:

"Bu mevzuda endamsız müddette mürşit ve ehemmiyetli adımlar attık. Türkiye'ye özgü, yenilikçi, insicamlı ve havadan uygulanabilir ortak mevzuat altyapısı oluşturarak katılım sigortacılığı ve tekaütlük uygulamalarının önümüzdeki devre çabucak büyüyebileceği ortak mefruşat oluşturduk. Nitekim halen katılım sigortası sunan firmaların yanı esna yerel ve ecnebi gruplardan acemi katılım firması yapı başvuruları almaya başladık. 2022 senesinde acemi katılım şirketlerimizi peyderpey duymaya başlayacaksınız. Mevcut vaziyette ajur usulüyle çalışkanlık yayınlayan 4 firmanın katılım köklü sigorta firması ihdas yönündeki izin emek harcamaları ile ilgilendiren proses başlamış olup halihazırda bitmeme etmektedir. Ayrıca, ajur usulüyle çalışkanlık göstermeyip katılım köklü müşareket kendisine faaliyetlerine bitmeme ika niyetinde bulunan ve bu bölgede enfrastrüktür çalışmalarını sürdüren firmalar de bulunmaktadır. Kurum kendisine bu şirketlerimizle katılım köklü iş süreçlerinin geliştirilmesiyle ilgilendiren kendisine müstelzim mevzuat desteğini sağlamaktayız."

"Son devirde mütemmim sağlıkta müspet ortak trend gözlemliyoruz"

Türker Gürsoy, Türkiye sigorta pazarında afiyet sigortacılığının yüzdelik 12 kabil ortak hisse aldığını belirterek, Türkiye'de 4 milyon afiyet sigortası poliçesi bulunduğunu ve akıbet devirde mütemmim sağlıkta müspet ortak trend gözlemlediklerini, acemi poliçe girişlerinin de ağırlıklı kendisine bu bölgede bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de ve dünyada afiyet sigortasına alakanın ve gerekseme farkındalığının artmasının mübrem bulunduğunu vurgulayan Gürsoy, şunları kaydetti:

"Yeni dönemle baş başa müstevli karışma ve dışarı edinmek neredeyse alternatifli mahsulat gelebilir. Belirli hallerde PCR imtihan zorunluluğunun da olabildiği düşünüldüğünde, poliçelere eklenecek belli başlı sayıda PCR testi hakkı ve Kovid nâkil yurttaşlarımız düşüncesince antikor testini içeren mahsulat sigortalılar düşüncesince yeğleme sebebi olabilecektir. Ek olarak, müstevli olgularını garanti dibine düzlük dert sigortası çeşidi mahsulat de gelişebilir. Aynı halde online hekim hizmeti kabil satı sonrası hizmetlerde de online ve sayısal desteklerin bundan sonra herhangi ortak poliçeye bütünleşmiş edildiğine tanık olacağız. Diğer yandan, salgından serbest olarak, insanların esbak hastalıklarını da garanti kapsamına takanak mamüllerin yaygınlaşmasının sigortanın kapsamının derinleşmesi açısından ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum."

Sigortacılık ve hususi emeklilikteki görüntü birikiminin artmasının, yatırımların henüz derinliğine vadeli fonlar ile finansmanı ve ülkenin artırım ve envestisman dengesine ehemmiyetli katkılar sağladığını aktaran Gürsoy, bu mevzuda hükümetten de dayanaklık geçirmek gördüklerini belirtti.

Gürsoy, gelecekte vatandaşların, gerçek bu piyasanın ve mali bu piyasanın gereksinimlerine karşılık verebilecek, yaratılan derinliğine dönemli fonlarla kalkınmayı ve büyümeyi destekleyen verim çeşitliliği ve garanti kapasitesine erbap sayısal dünyaya ahenk elde etmiş sigortacılık ve hususi tekaütlük endüstrisi rüya ettiklerini ve bu düşsel gerçekleştirmeye müteveccih konkre adımlar attıklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ