USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kasım ayı indirim çılgınlığında dijital reklamların rolü

Kasım ayında meydana gelen indirimlerin esas olup olmadığı, fenomenlerin ve reklamların vatandaşları ne derece etkilediği üzerine Dr. Öğr. Üyesi Duygu Kotan Türkden açıklamalarda bulundu. Türkden, “Son senelerde ilkin Kasım ayında sonsuz indirim konuşuyoruz. Biz bahsetmek istem

Kasım ayı indirim çılgınlığında dijital reklamların rolü
20-11-2021 12:25

Kasım ayı hassaten edinmek kıl payı ayrımlı devir dilimlerinde tamamı medyayı tesiri dibine düzlük indirim furyası iyice pop bir duruma geldi. Kasım ayı ve indirimin taraf yana gelmesinin en asliye nedenini Amerika'da ‘Black Friday' şekilde bildik ve değme sene 23-29 Kasım haftasına balya mevrut iskontolu alıntı satım çılgınlığı şekilde değerlendiren İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Duygu Kotanlı Türkden, “Çılgınlık diyorum zira bu sürede tamamı manzume satın kabul etme yahut satın aldırma motivasyonuyla çalışıyor. Sosyal iletişim araçları kullanımının artması, e-ticaret alışverişinin yaşantımızda şimdi aşırı toprak etmesiyle bundan böyle Türkiye'de de Kasım, indirim ayı oldu” dedi.

Sosyal medyanın dü asliye tesiri bulunduğunu kail Dr. Öğr. Üyesi Türkden, “İlk tesiri bambaşka kullanıcı deneyimlerini görebiliyor olmamız hassaten influencer tavsiyeleri satın kabul etme kararını hızlandırıyor, ikincisi ise markaların/satış platformlarının dijital platformlarda özen alanlarımıza müteveccih kişiselleştirilmiş reklam içerikleri sunabiliyor olması. Düşünün, Google'da ortak göbek aramışsınız, sonra aradığınız göbek indirim mesajlarıyla sonsuz Youtube'da, Instagram'da önünüze çıkıyor. Bence ortak kısmet verirsiniz” ifadelerini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi Türkden, içtimai medyada açık takipçi sayısına nail ve takip edenleri üstünde hasiyet gücü bulunan şahıslar şekilde tanımlanan influencer/fenomenlerin bundan böyle sektöre marketing uzlaştırıcı bulunduğunu belirtti.

“Sistemin haricinde kalacaklarını düşünüyorlar”

Türkden bire ortak sürede olay ve influencerların tüketiciler üstünde yaptığı satın kabul etme tesiri hesabına da, “Onların tanıttığı ürünleri takip edenleri doğrudan satın kabul etmek ve imtihan etmek istiyor. Zaten manzume satın aldırtma davranışı hesabına kurulu. Bir aşırı içtimai iletişim araçları kullanıcısı mutlak ortak olay -influencer haber ediyor sanarak gereksinimi olmasa caba o ürünü kabul etmek istiyor. Çünkü satın almazlarsa, o ürünü kullanmazlarsa sistemin haricinde kalacaklarını düşünüyorlar” dedi.

Reklamları mutlak içtimai iletişim araçları şekilde sınırlamamak icap ettiğini kail Türkden, “Aslında dijital reklam yatırımları değme güzeşte güneş şimdi aşırı artıyor. Bunun asliye sebebi erek kesime kişiselleştirilmiş mesajlarla idrak imkanı. Dijital platformun veriye alakadar yapısı buna olanak veriyor. Bir de yapmış olduğunuz reklam yatırımının arka dönüşünü acilen görüyorsunuz. Tüketici mesajınıza doğrudan yanıt veriyor; satın almaktadır yahut almıyor. Dolayısıyla markalar hassaten güre erek kesime erişmek düşüncesince dijital reklama şimdi aşırı envestisman yapıyor şayet hakkıyla bütçeleri var ise televizyonu sponsor ortak yatak şekilde kullanıyor” halinde konuştu.

“Yıl süresince alabileceğimiz fiyatlar uygulanıyor”

İndirim oranlarının esas olup bulunmadığı sonuç zamanların sık sık tartışılan konusu bulunduğunu dile getiren Türkden, “Dev reklam bütçeleri harcanan indirim dönemlerinde caba genellikle ‘dağ sıçan doğuruyor'. Belli çivi kategorilerde gene mahsus çivi beş altı üründe kayda bedel indirim oluyor. Diğerlerinde genellikle sene süresince alabileceğimiz fiyatlar uygulanıyor. Ama burada tüketicide açılan idrak ‘fırsatı kaçırmamalısın, doğrudan satın almalısın, tez etmezsen sana kalmayacak.' Bir kol tüketicide bu can alıcı olmaktadır fakat sonuç senelerde hali ayırt fail şuurlu son kullanıcıların sayısı da küçümsenmeyecek ölçüde” sanarak konuştu.

Fiyat artışlarının arz-talep birlikteliği bulunduğunu dile getiren Türkden, “Özellikle etkileşimi ve hasiyet gücü faziletli fenomenlerin sundukları mahsulat çabucak tükeniyor. Piyasada verim derdi olmaya başlayınca fiyatlar yükseliyor. Ama ortak bambaşka gidişat şimdi var. Bir fenomenin tanıttığı, tüketiciyle buluşturduğu markalar, tüketicinin zihnindeki konumlarını ve birlikte fiyatlarını yükseltebiliyor. Çünkü bundan böyle onları fenomenler yeğleme ediyor” dedi.

“Pazarlama iletişimi töre bilimi olmalı ve denetlenmeli”

Ticaret Bakanlığı'nın indirimler hesabına uyarma durumunda izah yapmasını da değerlendiren Türkden, “Ticaret Bakanlığı namına anlamsız sayımsız dilekçe, meydana getirilen sayımsız müracaat ve hesabına meydana getirilen tetkikat böylelikle bu açıklamayı yapıyor. Zaten nice forum, mahveden yakınma platformu ayrıca içtimai iletişim araçları hesaplarında da görüntülük görüntüleri ve linklerle bu paha aldatmacalarının paylaşıldığını görüyoruz. Bu da bizlere ortak el şimdi gösteriyor ki, marketing iletişimi töre bilimi olmalı ve denetlenmeli zorla tüketicinin şuurlu ve titiz olması da ortak o denli önemli” ifadelerini kullandı.

“Satın almaya ihtiyacımız olduğuna inandırılıyoruz”

Son şekilde da zamlar zımnında son kullanıcıların istedikleri değme şeyi almalarının cins olmadığını kail İstanbul Arel Üniversitesinden Dr. Duygu Kotanlı Türkden, “İnsanların alıntı gücünün artarak çoğalması her insanın isteği. Ama buradaki esas maslahat mahveden neyi illet satın kabul etmek istiyor. Sosyal medyanın en aşırı tetiklediği nesne mükemmel da bu. Sürekli ifna ihtiyacı. Sürekli ortak şeyler almalıyım duygusuyla cereyan ederiz ve en kötüsü buna ihtiyacımız olduğuna kendimizi inandırıyoruz” niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ