USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kargo sektörü kapasitesini sonuç bir yılda iki katına çıkardı

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı Fatih Önyol, kargo sahasının sonuç 1 yılda icra ettiği 10 bilyon TL'yi aşan yatırımla kapasitesini 2 katına çıkardığını açıkladı.

Kargo sektörü kapasitesini sonuç bir yılda iki katına çıkardı
05-11-2021 14:55

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı Fatih Önyol, kargo sektöründe akıbet çağda meydana getirilen yatırımlarla ilişik değerlendirmelerde bulundu. 1998 senesinde kurulan ve ayrımsız yıl faaliyetlerine başlamış bulunan dernekte bu sektörün ehemmiyetli kargo, kurye ve mazi işlev şirketlerinin arazi aldığını tamlayan Önyol, uzuv firmaların personel sayısının 200 binden bir tomar bulunduğunu tabir etti. Sektörün icap personel sayısı, icap teknolojik altyapısı, icap taşıt mevcudu ile baş döndürücü hâlâ çelimli bir duruma geldiğine nazarıitibar çekici Önyol, şuan bulunan taşınan kargonun iki katını bile taşıyabilecek noktaya gelindiğini belirtti. Geçtiğimiz bir yıl içre sektör yerine 10 bilyon TL'nin üstünde envestisman yapıldığını tabir fail Önyol, bu sektörün Kasım kampanyalarına müheyya bulunduğunu söyledi.

Yurtiçi Kargo Genel Müdürlüğü vazifesini de sürdüren Fatih Önyol 20 senedir sektörde arazi aldığını belirterek, “İşin esasen geliyorum. Sektörde denetmenlik, Bölge Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Genel Müdür yardımcılığı derece görevlerde bulundum. Karid'de de Genel Sekreterlik, Başkan yardımcılığı pozisyonlarında fariza aldım” ifadelerini kullandı.

“Kargo sektörü 200 binden bir tomar kişiye istihdam sağlıyor”
Kargo sektöründe 200 binden bir tomar insanoğlunun istihdam edildiğini tamlayan Önyol laflarına şu biçimde bitmeme etti: “Sektörde fariza karşılayıcı 200 bin arkadaşımız rastgele gündüz dört dörtlük 15 milyondan bir tomar adrese işlev veriyor. 50 bin taşıt günde averaj 8 milyon kilometre kez yapıyor. Sektörün büyüklüğünü gözünüzde canlandırabilmeniz düşüncesince bu sayıları tabir ediyorum. Yapılan bu faaliyetlerin tamamının esasta ticari faaliyetlerin bir tamamlayıcısı bulunduğunu unutmayın. Temelde adresten adrese nakil yerine gerçekleşen bizim faaliyetimiz, vakıa apayrı bir firmanın ticari faaliyetinin tamamlanması düşüncesince gerçekleşiyor. Bu manada ticaretin dosdoğru bir halde büyümesi ehemmiyetli güreşçi köprüsü vazifesini kılıç üstleniyoruz. Bunu ayırt ettiğinizde bu sektörün gelişiminin ne derece muktezi bulunduğunu hâlâ güzel algılayabilirsiniz. Kargo, kurye ve mazi işlev piyasasının gelişimi demek, ülkedeki hepsi ticari faaliyetlerin hızlanması ve büyümesi demektir".

“Pandemi etkilerine baş döndürücü tez uzlaşma sağladık”
Pandemi ile baş başa sektörde yaşananlara da yer veren Önyol, “Pandemi zaman de esasta ağız ağıza sona aksakal sayılmaz. İnsanların bir bölümü hala evlerinden çalışıyor ve plazaların çokları boş. Bunu unutmayalım. Bunu illet ilkin belirtiyorum? Çünkü bu boyut önce yaşandığında kargo sektörü düşüncesince hakkıyla ağır bir krizdi. Fakat zaman tek dava yok. Neden? Çünkü baş döndürücü endamsız müddette uzlaşma sağlamayı başardık. Konuyu az buçuk hâlâ ayırmak gerekirse; ha pandemi ile baş başa hane sahalarına mevrut kargo adetlerinde bir artma meydana geldi. Ancak sektörümüz düşüncesince esas dava bu değildi. Sorun, kargo artışı ile baş başa üleştirme meydana getirilen bölgelerin da çabucak arazi değiştirmesi ile ilgiliydi. Evet, e-ticaret kargoları artıyordu. Ancak müstevli nedeni ile fiziksel işletmelerde bulunan ameliyat maatteessüf azalmıştı. Bu da B2B yerine adlandırdığımız işletmeden işletmeye revan kargo sayılarında ağır bir eksilme meydana getirmişti. Ayrıca iş merkezi bölgelerinde etkin yurttaşlarımız görevlerine evlerinde bitmeme ettikleri için; o alanlarda kargo akışı eğlenme noktasına gelirken, hane bölgelerinde emniyetsiz bir çokluk yaşanıyordu. İşte asliye dava buydu. Sorunu yalnızca taşıt alarak ve personel alarak da çözemezdiniz. Hızlıca toy planlar geliştirmeli ve bunu doğrudan sahada uygulamaya başlamalıydınız. Öyle de oldu. Sektörümüz baş döndürücü endamsız müddette bu süreci muvaffakiyet ile yönetmeyi başardı. Sektör, küsurat öğrenci karşılık özgülemek düşüncesince Pandemi devri arasında yalnızca 1 yılda 10 bilyon TL'den bir tomar yatırıma imza attı. Bu sayede kapasitesini 2 katına çıkarmayı başardı. Yurtdışındaki hepsi örnekleri durumunda görmüş incelemiş bir tanesi yerine belirtmem icap eder ki; Türkiye'deki Kargo Kurye ve Lojistik sektörü, bundan böyle hayattaki rakiplerine mucibince baş döndürücü nitelikli ve problemsiz işlev vermektedir. Sektörün büyüklüğü ve hisse senedi hızı dünyanın en mütekâmil devletlerinde çalışkanlık yayınlayan rakiplerimizden arka kalmaz” dedi.

“Kargo sektörü pandemiye gönül rahatlığı iri bir günah duygusu ile akım etti”
Kargo, kurye ve mazi işlev işletmecilerinin 2021 senesinde sergilediği başarım üzerine değerlendirmelerde bulunan Fatih Önyol, bu sektörün rastgele toy yıl, bir esbak yıla mucibince hâlâ güzel bir noktaya gelmeyi başardığını belirterek laflarını şu biçimde sürdürdü: “Gerek personel sayısı ile icap dağıttığı kargo sayısı ile gerekse teknolojik gelişimi ile bu ilerlemeyi bir halde gerçekleştiriyoruz. Ancak 2021 yılı hakkıyla sektörümüz düşüncesince baş döndürücü değişik bir yıl oldu. Ölümcül bir zılgıt sizi köşeye sıkıştırdığında karşınızda iki belki vardır. Ortası çoğu kez yoktur. Ya baş döndürücü hâlâ güçlenerek bu süreci atlatırsınız yada o probleminin altında sıkışır kalır ve ezilirsiniz. Sektörümüz pandemi ile yüzleştiğinde iri bir günah duygusu ile bu yükü sırtlamayı başardı ve pandemiden güçlenerek çıktı. Yani bundan böyle eskisine mucibince baş döndürücü hâlâ güçlüyüz. Çok hâlâ hızlıyız. Çok hâlâ dijitaliz".

Önyol, bu sektörün meydana getirdiği yatırımlar ile şuan bulunan taşımış olduğu kargonun iki katını bile taşıyabilecek noktada bulunduğunu belirterek, “Şuan icap personel sayısı, icap teknolojik altyapısı, icap taşıt mevcudu ile baş döndürücü hâlâ çelimli bir kargo sektörü var artık. Kargo sektörü teşrinisani kampanyalarına müheyya bunu ferah ferah tabir edebilirim. Geçtiğimiz 1 yıl içre sektör yerine 10 bilyon TL'yi aşan envestisman yapmış durumdayız ve rastgele yıl bu yatırımlarımıza bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Sektör yerine büyümeye bitmeme edeceğiz”
Kargo, kurye ve mazi işlev piyasasının doğacak hedefleri üzerine da bilim verici Önyol, “Yaptığımız işi dünyanın değişik yerlerinde, durumunda görmüş, incelemiş çözümleme etmiş bir tanesi yerine tabir ediyorum. Türkiye'deki kargo, kurye ve mazi işlev piyasasının işlev kalitesi ve hızı hakkıyla baş döndürücü güzel bir noktada. Ancak bizim düşüncesince kifayetli mi? Hayır. Biz büyümeye bitmeme edeceğiz. Büyürken işlev kalitemizi de artırmaya bitmeme edeceğiz. Ticari faaliyetlerin destekçisi, kez arkadaşı ve ayrıca alıcı mümessili olmaya bitmeme edeceğiz. Ayrıca önümüzdeki yıl, mahsus mayıs kocaoğlan arasında Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz. E-ticaret firmaları ile kargo tedarikçilerini bir araya getirmeyi amaçlayan bir kargo tedarikçileri fuarı örgütlü edeceğiz. Bu fuar toy zamanın tecim akışı düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bir kodifikasyon olacak” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ