USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran: Fransa'nın nükleer görüşmelerdeki tutumu müspet değil

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da meydana getirilen nükleer müzakerelerde özellikle Fransa edinmek gibi Avrupa tarafının tutumunun olumlu olmadığını söyledi.

İran: Fransa'nın nükleer görüşmelerdeki tutumu müspet değil
23-12-2021 20:14
Ankara

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile hükûmet merkezi Tahran'da hissedar araya mevrut Abdullahiyan, görüşmenin peşi sıra planlı matbuat toplantısında konuştu.

İranlı Bakan Abdullahiyan, dü yurt arasındaki transit geçişleri ve ticareti geliştirmeye asistan olacak Şelemçe-Basra kuvvetli yöntemini en endamsız müddette faaliyete nakil hesabına azimli olduklarını belirterek, "Uçuş vizeleri ve umumi vizelerin çapraz kaldırılmasına da hazırız." dedi.

Suudi Arabistan'la görüşmeler bitmeme edecek

İran ve Suudi Arabistan ortada bitmeme fail görüşmeler ve Irak'ın bu mevzuda üstlendiği role yer veren Abdullahiyan, "Sayın Fuad Hüseyin ve Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'nin çabalarıyla, Tahran ve Riyad ortada Bağdat'ta yapılacak hissedar ahir müzakere turuna katılacağız. Yanlış anlaşılmaları çözmeye ve Tahran-Riyad ilişkilerini normale döndürmeye müteveccih çabaları düşüncesince Irak hükümetine teşekkürname ediyorum." dedi.

Abdullahiyan, müzakerelerin sonuç turunda Suudi Arabistan'a hissedar kol tatbik ve müspet teklif sunduklarını aktararak, "İnşallah dü yurt heyetleri benzeyen vakitte Bağdat'ta hissedar araya doğacak ve anlaşmanın hissedar ahir etabının uygulanması düşüncesince çalışacaklar." ifadelerini kullandı.

Yeni sima koronavirüse (Kovid-19) yakalanan Yemen Büyükelçisi Hasan İrlu'nun yaşamını kaybetmeden evvel otama düşüncesince İran'a nakledilmesi hesabına dayanak noktası bulunan Irak'a teşekkürname fail Abdullahiyan, "İran'ın Yemen Büyükelçisi'nin illet eskiden nakledilmediğine değgin Suudi Arabistan'dan kandırma edici hissedar mukamele bekliyoruz." dedi.

Abdullahiyan, Suudi Arabistan'ın Cidde'deki İslam İşbirliği Teşkilatında vazifeli üç İranlı diplomata ara sınav verdiğini de laflarına ekledi.

"Avrupa ülkelerinin ilkin de Fransa'nın yaklaşımını müspet görmedik"

Viyana'da meydana getirilen nükleer görüşmelerle ilişik hissedar istifham üstünde Abdullahiyan, "Viyana görüşmelerinin sonuç turunda, dü kademeli görüşmelerin peşi sıra yegâne hissedar belgeye ve yegâne hissedar gündeme ulaşabildik. Bu ehemmiyetli hissedar gelişmeydi." dedi.

Avrupa ülkelerinin müzakerelerdeki tutumunu eleştiren Abdullahiyan, şu şekilde konuştu:

"Daha geçmiş müzakerelerde umumi yerine birtakımı Avrupa ülkelerinin ilkin de Fransa'nın yaklaşımını müspet görmedik. Fransa tarafının müzakerelere odaklanmasını ve müspet hissedar gösteriş oynamasını bekliyoruz. Viyana'daki müzakereleri güzel niyetle ve ciddiyetle, güzel hissedar anlaşmaya muvasalat etmek düşüncesince sürdüreceğimizi açık açık bildirme ediyor, gayrı taraflardan da ayrımsız yaklaşımı umuyoruz. Diğer taraflar, hissedar boşluk verip karşılığında 10 boşluk isterlerse İran'ın bunu ikrar etmeyeceğinden şek duymasınlar."

Buna cevap Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in yaklaşımının müspet bulunduğunu kail Abdullahiyan, Rusya ve Çin'in müzakere masasındaki sponsor ve müspet yaklaşımını da ölçüm ettiklerini dile getirdi.

​​​​​​​İran Dışişleri Bakanı, su ve sınırlardaki nehirlerin kullanması meselesiyle ilişik hissedar istifham üstünde şunları kaydetti:

"Geçen hafta Türkiye Enerji Bakanlığından hissedar heyetle bu mevzuda görüşmeler yapıldı. Bu madde İran ve Irak'ın gündemindedir. Ervend Nehri'nin (Şattülarap) kuma kullanması ve taranmasında güzel hissedar inkişaf kaydedildi. 1975 Cezayir Anlaşması çerçevesinde alanda barajların yapımı ve hudut nehirlerinin işletilmesi hesabına İran'ın görüşmeleri bitmeme ediyor. İran, Irak, Suriye ve Türkiye'nin bu nehirlerden bazılarının kullanımındaki kuma noktaları delik uğrunda bulundurarak çapraz yerine doygunluk edici hissedar neticeye ulaşmayı umuyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ