USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Irak'ta adaletli birlikte hükümet kurulmamasının içtimai vakaları baştan tetikleyebileceği belirtiliy

ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, "Irak'ta hükümet ihdas sürecinde denktaş katılımlı müşterek politik müşterek çatı oluşturulmazsa baş döndürücü ağırbaşlı içtimai patlamalar bekleyivermek mümkün. Ortam buna akıbet etap uygun." dedi.

Irak'ta adaletli birlikte hükümet kurulmamasının içtimai vakaları baştan tetikleyebileceği belirtiliy
11-10-2021 13:49
İstanbul

Uzmanlar, Irak'ta planlı seçimlere katılımın az olmasının halkın politikacı düzene inancını kaybetmiş bulunduğu anlamına geldiğini belirterek tamamı kesimleri havi birlikte hükümetin kurulmaması yerinde maşeri ayrışmaların ve ayaklanmaların baştan tetiklenebileceğini tabir ediyor.

Ortadoğu Stratejik Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, SETA Dış Politika Uzmanı Can Acun ve ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, AA muhabirine icra ettikleri açıklamada, Irak Yüksek Seçim Komiserliğinin esbak gerçekleşen seçimlerde yüzdelik 41 iştirak sağlandığına müteallik oranların hakikatı yansıtmayabileceğini tabir ederek katılımın aşırı şimdi az oranlarda olabileceğine uyanıklık çekti.

Prof. Dr. Ahmet Uysal, Irak'ta seçimlere katılımın yüzdelik 41'den şimdi az olabileceğini belirterek bu sonuçların ülkede emektar politikacı verimsiz döngünün bitmeme edeceği anlamını taşıdığını söyledi.

Irak'ta halkın az şimdi yarısının ülkeyi düzlüğe çıkaracak politikacı arzu üstüne ağır birlikte kırgınlık içre olduğunu, umudunu kaybettiğini tabir fail Uysal, "Ülkede, ahali bundan böyle birlikte inkılap birlikte değiş beklentisi içre değil. Bu genişliğinde az katılım, emektar sistemin bitmeme etmesi ve dünkü birlikte tablonun ortaya çıkmayacağı anlamına geliyor. Bu seçim neticeleri ayrımsız sürede doğacak zamanlarda kişilerin sistemden beklentilerini aşırı ağır birlikte biçimde menfi etkileyecek." diyerek konuştu.

Uysal, ülkede politikacı değiş ve dönüşümün zorlaşmasıyla manzume dışı dinamiklerin harekete geçebileceğine uyanıklık çekerek budunsal ve mezhebi gösterilerin baştan gündeme gelebileceğini kaydetti.

Irak’ta görüş ve budunsal ekip bağlamında ağır birlikte bölünmüşlük bulunduğunu özetleyen Uysal, şu biçimde bitmeme etti:

"Ülkede bu bölünmüşlüğe hal üretebilecek kararlı ve çelimli birlikte patronaj maatteessüf ortaya çıkmıyor. Bu seçimlerde de bunu aşırı belirgin birlikte biçimde gördük. Yoksulluk, fakirlik, aut müdahaleler, çatışmalar, yıldırı kabil hastalıkların yanı esna ülkenin aşırı ağır cazibe ve su problemi var. Bunlardan kaynaklı ağır birlikte gazap var. Dolayısıyla ahali bu kızgınlıkla sandığa gitti diyerek düşünüyorum."

Irak'ta maşeri patlamalara amelî birlikte binanın bulunduğunu dile getiren Uysal, "Resmi açıklamalara mucibince katılımın yüzdelik 40 oranında bulunduğu söyleniyor. Bu oranın aşırı şimdi az olduğuna müteallik bilgiler de var. Pazarlıklar, hükümet ihdas faaliyetlerinden sonraları değme obje aşırı şimdi belirgin ortaya çıkacaktır. Hükümet ihdas sürecinde denktaş katılımlı birlikte politikacı birlikte bina oluşturulmazsa aşırı ağır maşeri patlamalar bekleyivermek mümkün. Ortam buna akıbet basamak uygun." değerlendirmesinde bulundu.

Etnik ve mezhepsel hicran söylemleri gündeme gelebilir

Prof. Dr. Sezai Özçelik, yolsuzluk, maşeri haklara erişimde yaşanmış bulunan teessürat cazibe ve su kesintileri dolayısıyla 2019 senesinde yaşanmış bulunan ayaklanmalardan aşırı şimdi şişman tehlikelerin Irak'ı beklediğine uyanıklık çekti.

2019'daki ayaklanmalar, müstevli sürecinde yaşanmış bulunan sıkıntıların ülkede kişilerin siyasete ve siyasilere bulunan inancını kaybettirdiğini dile getiren Özçelik, "Seçimlerde bu genişliğinde az katılımın olması esasta bu kızgınlığın, bu tepkinin birlikte yansıması oldu. Seçim neticeleri çabucak maşeri patlamalara sebep olamaz ayrımsız sürede ülkeyi müdahaleye şimdi açıkça duruma getirecek." dedi.

Seçim neticelerinden huzursuz bulunan yahut merkezi hükümetten beklentisini yitirmiş Kürtlerin ve Sünnilerin hicran söylemini gündeme getirebileceğini kanıt fail Özçelik, "Seçimlerde ortaya çıkan bu emniyetsizlik ortamı aşırı ağır tehlikeler barındırıyor. Özellikle Kürtler ve Sünniler infirak konusunu gündeme getirebilir ayrıca bu süreci hızlandırabilir bile." diyerek konuştu.

Irak dünkü alan okumalarla huzur karşıya kalabilir

SETA Dış Politika Uzmanı Acun, Amerika işgalinden sonraları bitmeme fail politikacı süreçte Irak'ta dışlayıcı, kutuplaştırıcı birlikte politikacı sistemin düz yazı edildiğini belirterek halkın şişman genellikle bulunan düzene ve politikacı düzene itimatsız duruma geldiğini tabir etti.

Sünni kesimlerin genellikle ülkedeki politikacı yapıyı ve seçimleri boykot ettiğini, oy ita eğilimlerinin aşırı az bulunduğunu tamlayan Acun, "Sünnilere kıyasla Şii gruplar genel olarak birlikte biçimde seçimlere iştirak sağlayıp oy veriyorlar. Ancak ülkede akıbet zamanlarda yolsuzluk, çirkin yönetim, maşeri ve kazançlı mesail Şiilerin de genel olarak bundan böyle politikacı düzene itimatını kaybetmesine sebep oldu. Bu seçimlerde oranın bu genişliğinde az olmasında bunun da aşırı şişman birlikte tesiri oldu." halinde konuştu.

Seçim sonuçlarının Irak’ta maşeri meşruluk zemini oluşturacak politikacı sistemin olmadığını gösterdiğini vurgulayan Acun, şunları söyledi:

"Siyasal düzene güvenin kaybolması ayrımlı arayışları birlikte getirebilir. Irak aşırı çetin birlikte coğrafya, şimdi geçmiş nice budunsal ve mezhebi arbede yaşandı. Amerika işgaline huzur mücadeleden sonraları DEAŞ terörü ortaya baskı ve ülkenin şişman birlikte kesimini arama dibine aldı. Yanlış birlikte politikacı sistemin düz yazı edilmesi ve mezhepçi dayatmalar çerçevesinde oluşan birlikte öfkenin patlamasıyla DEAŞ’ın servet bulduğunu ve enli kesimlere el etmeye başladığını görmüştük."

Ülkede enli kesimlerin fakr arasında yaşadığını, ağır enfrastrüktür sorunları bulunduğunu tamlayan Acun, "Elektrik kesintilerinden tuttun eğitim, esenlik sistemine genişliğinde nice fariza piyasası göçük durumda. Dolayısıyla bu da kişilerin mutluluk mekanizmasına ve politikacı düzene bulunan itimatını ağır açıdan etkiledi ve neticelerini seçimlerde gördük." dedi.

Acun, "Küresel mesail ve dünkü alan okumalarla huzur karşıya artan Irak'ta akıbet seçimlerde katılımın az olması ve hükümet ihdas sürecinde enli katılımlı birlikte bina oluşmaması kabil bağlam ülkede maşeri vakaları aşırı ağır birlikte biçimde tetikleyebilir. Bu belki enine boyuna yüksek." ifadelerini kullandı.

"Tüm kesimleri havi birlikte hükümet kurulmazsa maşeri ayaklanmalar olabilir"

ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Bilgay Duman, Irak'ta seçimlere az katılımın dünkü birlikte boyut olmadığını, değme sabık sene katılımlarının azaldığını bunun da kişilerin siyasete bulunan güvenlerinin kalmamasından kaynaklandığını dile getirdi.

Irak'ta seçim neticelerini izlem geçirmek düşüncesince bulunan Duman, gözlemlerini şu biçimde anlattı:

"Burada gördüğüm obje halkın siyasetten birlikte beklentisi yok. Hep ayrımsız yüzlerle huzur karşıya artmış durumdalar. Siyasetin ahali üstündeki baskısı akıbet basamak etkili. Özellikle nüfusun az şimdi yüzdelik 75'inin 35 gözyaşı altı bulunduğu düşünüldüğünde gençlerin siyasete müteallik birlikte umudunun kalmadığını görüyorum. Siyasetten ve siyasetçilerden beklentileri yok. Ülkenin istikbaline müteallik ümitleri de akıbet basamak az."

Duman, Irak'ta amme hizmetleri, tutum ve düzenlilik hikayelerinde aşırı ağır mesail yaşandığını belirterek halkın bunun sorumluluğunu siyasetçilere yüklediğini ve seçimlerin birlikte meyve getirmeyeceğine inandığını söyledi.

Seçim sonuçlarının direkt maşeri vakalara sebep olacağını söylemenin beklenir olmadığını vurgulayan Duman, şu biçimde bitmeme etti:

"Ancak geçtiğimiz seçimlerde aşırı ağır alavere dalavere olmuştu. Özellikle Türkmenlerin yaşamış bulunduğu Kerkük'te ahali 28 çağ süresince seçim neticelerini gıcırtı etmişti. Mavi sembol direnişi yapmışlardı. O devre elektronik oylama kullanılmıştı. Bu seçimlerde de elektronik oylama kullanıldı. Bu seçimlerde de yolsuzluk ve alavere dalavere ortaya çıkması yerinde teessürat ortaya çıkabilir. Mevcut düzende seçim neticeleri şayet harbi ve transparan birlikte biçimde ortaya konursa maşeri anarşi bekleyivermek dayanıklı beklenir değil."

Duman, Irak'ta dünkü hükümetin değme kesimi özümleme fail birlikte hükümet kurmamasının şişman riskler taşıdığını vurgulayarak "Ülkedeki budunsal ve görüş gruplarını havi birlikte dengenin kurulmaması yerinde dünkü maşeri ayrışmaların ortaya çıkması aşırı muhtemel görünüyor. Tüm kesimleri havi birlikte hükümet kurulmazsa maşeri ayaklanmalar olabilir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ