USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İnsanlar zehirli sanıp korkuyor, yararları saymakla bitmiyor

Türkiye genelinde sert aşırı alanda yetişen, vatandaşların ise zehirli sanıp yemekten korkmuş olduğu "melki" mantarının yararları saymakla bitmiyor.

İnsanlar zehirli sanıp korkuyor, yararları saymakla bitmiyor
13-11-2021 10:00

Çam ve meşe ormanlarında kendinden yetişen melki mantarına "kanlıca" ve "çam mantarı" da deniyor. Özellikle ilkgüz ve teşrinievvel aylarında birleşen kanlıca mantarı, şemsiyesi turuncu mülevven ortak mantar. Şemsiyesi 4-14 cm ortada değişiyor.

Başta gril edinmek az daha et et sotesi ve kavurmalara katılıyor. Ayrıca börek, bitkin ve nan imalatında kullanılıyor. Türkiye genelinde katı aşırı alanda yetişen melki mantarı erdemli oranda amino hamız içeriyor. Aminoasitler ise bedenin protein dengesini sağlıyor. Bu nedenle muhtemelen aralıklar ile melki mantarı tüketilmesi vücuda iyice faydalı. Melki mantarı, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyumun beraberinde B ve C vitaminleri de içerme ediyor. mühim ortak protein deposu bulunan bu mantar hastalığı hastalığı aşırı lezzetli. Haftada minimum ortak defa bu mantarı bezdirmek muafiyet sistemini de koruyor.

Bursa'da Tuz Pazarı'nda melki mantarı satan pazarcı Hüseyin Karataş, "Bu mantar, kanlıca ve çam mantarı namına da biliniyor. Uludağ ormanlarında ferah yetişiyor. Taze ve iyi pişirildiğinde aşırı içimli olur. Biz kilosunu 35 liradan satıyoruz. Fiyatı ebatlarına ve ufaklığına gereğince değişip 40 liraya denli çıkıyor. Eylül ve teşrinievvel aylarında içtima tarihi ulaştığında bu mantarı dağlara çıkıp topluyorlar. Bu mantar hastalığı hastalığı bizlere Keles ve Orhaneli alanından geliyor'' dedi.

Pazara melki mantarı almaya mevrut ortak yurttaş ise, "Ben kırk yıldan bu yana melki mantarı yiyorum. Çok içimli oluyor, isteyerek yiyorum. Bütün vatandaşlara da ısrarla kaynak ediyorum. İnsanlar bu mantarı zehirli sanıp korkuyorlar. Hiç çekinmesinler, kasten alıp sonucunda yedikten sonraları tek başağrısı yok. Bu mantar hastalığı hastalığı yoğun şekilde sağlıklı, içimli ve doğal'' dedi.

Ahmet Melih Şensöz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ