USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İnfaz yönetmeliğine yeni düzenleme

‘Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'te (İnfaz yönetmeliği) meydana getirilen değişiklikle ‘çıplak arama' işlemleri ‘detaylı arama' başlığı altında baştan düzenlenirken, kaymakamlık reformu kapsamında hen?

İnfaz yönetmeliğine yeni düzenleme
12-11-2021 10:44
Yargı Reformu kapsamında çıkarılan sakatlık paketleri ve İnsan Hakları Eylem Planı doğrultusunda ‘Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'te (İnfaz yönetmeliği) başkalık içeren yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Mevcut 148 maddelik yönetmeliğin 51 maddesinde başkalık karşıcı düzenlemelerin üçte bir tanesi insanoğlu Hakları Eylem Planı kapsamındaki gaye ve faaliyetleri yansıtıyor. Yapılan yeni tensikat ortada uyanıklık çekici değişikliklerden bir tanesi de dobra çözüm ile açığa ayrılmayı adalet fail hükümlülerin cezaevinde değil de bambaşka ortak amme kurumunda fiilen ve o kurumun tesislerinde cezalarını tamamlayabilecek olmaları oldu. Bu biçimde içtimai hata üstlenebilecek hükümlülerin topluma kazandırılmasının indinde kamusal faaliyetlerde de bulunabileceği belirtildi.

‘Çıplak arama' ismi altındaki işlemler ‘detaylı arama' başlığı altında baştan düzenlendi

Yönetmeliğin ortak öteki değişikliği ise kontrol işlemleri karşı oldu. Yeni düzenlemeyle ‘çıplak arama' ibaresi mevzuattan ağız ağıza kaldırıldı. Halen mahkûm ve tutuklulara evvela kabulde şek üstünde meydana getirilen etraflıca aramalar, talimatname gereği ‘çıplak arama' kendisine isimlendiriliyordu. Uygulamayla örtüşmeyen bu isimlendirme meydana getirilen değişiklikle bertaraf oldu. Daha evvela ‘çıplak arama' ismi altında meydana getirilen işlemler ‘detaylı arama' başlığı altında baştan düzenlendi.

Bütün işlemlerin tanık dibine alınacağı belirtilerek, bu mevzuda tadı uygulamalara müsaade verilmeyeceği mesajı mevdu oldu. Yönetmelikte kontrol ve sayımlarda insanoğlu onuru ve haysiyetine hürmet ile utanç duygusunun ihlal edilmemesinin esasi yer aldığı vurgulandı. İnsan Hakları Eylem Planı'nda da öngörülen ‘infazın insaniliği, çocuğun faik yararı, topluma baştan kazandırma' kıl payı hedefler kapsamında meydana getirilen öteki ehemmiyetli tadilat ise şöyle:

“Hükümlülerin dışarıda mevcut bakmakla memur bulunmuş yer aldığı insanların maddesel desteğe yahut desteğe kadın halde olması şeklinde içeri idaresi bu vaziyeti ait amme kurumu yahut belediyeye bildirecek. Cezaevinde annesinin indinde küsurat sıfır-altı gözyaşı grubundaki evlatların psiko-sosyal gelişimleri, psiko-sosyal iane servisi görevlilerince izleme edilecek. Altı yaşını dolduran çocuğun dışarıda bakacak kimsesi olmadan bu gidişat içeri idaresince Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirilecek, evlatların görevliler vasıtasıyla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce belirlenen şirkete teslimi sağlanacak.

Suça sürüklenen evlatların mahkumiyetlerinin infazından sonraları esirgeyici ve müzahir tedbirler alınacak. Cezaevi hekiminin olmadığı hallerde bu hizmeti karı hekimleri sağlayabilecek. Bunun düşüncesince Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı ortada tören düzeni düzenlenecek. Hükümlülere içsel delalet hizmetleri de uygulama döneminin ortak parçası durumuna geldi.

Cezaevi kütüphaneleriyle öteki amme kuruluşlarının kütüphaneleri ortada teşrikimesai karşı düzenleme yapıldı. Cezaevine evvela girişte tahsil edilen doktor raporlarına ölçün getirildi. Hükümlülerin şirkete bildirme edilirken kasıntı hekimi yahut karı hekiminden, bunların bulunmaması yerinde hastaneden alınacak keyif vaziyetini belirleyen belli anlatım ile beraberce şirkete bildirme edilecekleri düzenlendi. Eğitim ve ıslah faaliyetlerinin şimdi çalışan yürütülmesini iletmek kıl payı içeri terbiye kurullarının yapısı güçlendirildi.”

Ayrıca yeni yönetmelikle sakatlık reformu kapsamında şimdi evvela kanunlaşmış, sakatlık paketleriyle değişmiş hususlar da talimatname altyapısına kavuşmuş oldu. Yargı paketleri kapsamında kanunla ahenkli bir duruma getirilen talimatname hükümleri ise şunlar:

“Hükümlülerin dobra çözüm değerlendirmesinin afaki esaslara bağlanması, konutta uygulama kıl payı hususi uygulama usullerinin şimdi yayılmış ve çalışan kullanımı, iki canlı bulunan veya veladet yaptıktan ortak sene altı ay yahut şimdi az müddet sabık bayanların cezalarının ertelenmesi, hükümlünün istemiyle içeri cezasının ertelenmesinin kapsamının genişlemesi, kesiksiz ve müddetsiz yayınların şirkete bildirme edilmesine bağlı standartların genişletilmesi, telefonla musahabe hakkının genişletilmesi, hükümlülerin çalışanı bulundukları dini bayramlarda görüntülü musahabe imkânı, elektronik yöntemlerle betik alıp irsal imkânı, armağan bildirme etme hakkının kapsamının genişletilmesi, bahane izninin kapsamının genişletilmesi, illet yahut tabii facia kıl payı mecburi hallerde hususi iznin birleştirilebilmesi, maddesel vaziyeti çıtırbom bulunan hükümlülerden aktarım harcaması alınmaması.”

Engin Yağcı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ