USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin'

Telefon satıcıları, cep telefonlarında IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) hırsızlığı zımnında cihazın kullanıma kapatılması bahis konusu olduğunda probleminin çözümü düşüncesince bambaşka IMEI atılmasının kusur bulunduğunu ve acemi IMEI numarasının ganimet olması bi

'İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin'
21-11-2021 13:39

Teknoloji çağlarında adeta indinde gerekseme durumuna mevrut cep telefonlarının gümrüksüz kullanımının engellenmesi düşüncesince yüklenen ve telefon kimliği namına da bildik IMEI indinde apayrı cihaza kopyalandığında rastgele dü telefonu da kullanılamaz bir duruma getirebiliyor.

Halk ortada IMEI hırsızlığı namına da bildik yöntemle kimi eşhas kaydı yapılmamış telefonlara apayrı cihazların IMEI numarasını kullanarak ulaşım sağlayabiliyor.

Dünya genelinde nazar boncuğu telefon IMEI kaydı olmaksızın kullanılamıyor. Bir telefonun IMEI numarası çalınarak apayrı indinde cihaza yüklenmesi şeklinde ise telefona indinde ileti geliyor. Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kabilinden gönderilen endamsız mesajda, ‘IMEI numarası klonlanmıştır, cihaz 30 çağ içinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz' ifadeleri toprak alıyor. Bu mesajı meydan kullanıcılar paniğe kapılarak gayrikanuni yollara başvurabiliyor ve ganimet bulunan apayrı indinde IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi indinde kusur yapmadan ilkin el telefonu kullanıcılarının ilkin namına e-Devlet üstünden haydi haydi yapılabilen indinde işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor. Sorguda IMEI numarasının çalındığı yahut sistemde indinde döneklik meydana geldiği anlaşılabiliyor.

“Kendi başınıza geleni başkasına yapmış oluyorsunuz”

Eskişehir'de derinlemesine senelerdir bakir ve ikinci el telefon adanmış bayii işleten Korkmaz Sönmez, IMEI numarasının çalınması şeklinde sorgudan sonraları cihazın kutu ve evraklarıyla çıkışlı şirkete gönderilmesi icap ettiğini söyledi. Cihaza IMEI numarası attırarak kullanmanın kanuncu neticeler doğurabileceğine dikkat çekici Sönmez, “IMEI numarası çalındığında telefonumuza mutluluk kabilinden indinde ileti geliyor. Biz bu mesajı aldığımızda ürkü yapmış olup ‘çalındı' niteleyerek düşünmememiz gerekiyor. Telefonumuzdan ‘*#06#' tuşlayıp telefonumuzun IMEI numarasına bakmalıyız. Bunu indinde kenara derece yazar hemen sonra mevrut mesajla karşılaştıracağız. Gelen mesajla uyuşmuyorsa ya hattımızı hâlâ başlangıçta taktığımız indinde telefondur yahut düzenek kabilinden hudayinabit gönderilen indinde mesajdır. Durum buysa indinde dava yoktur, mesajı dikkate almamalıyız. Eğer IMEI sorgusunda çıkan hile mevrut mesajdakiyle uyuşuyorsa çalınmış demektir. Çalındığında yapmamız müstelzim en ehemmiyetli obje aleti aldığımızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. ‘Benim IMEI numaram çalındı, ego de gideyim acemi IMEI attırayım' niteleyerek düşünmeyin. Bu hatayı yazık ile doğrultmak olur. Bunu gerçekleştirmek adına aleti satın aldıkları şirkete ulaşıp, belgeleriyle beraberce kargoyla parasız biçimde göndermeleri gerekiyor. Firma elhak bunu düzeltip arka çalmak zorunda” niteleyerek konuştu.

“İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin”

Sıfır tahsil edilen telefonlarda kutu ve kâffesi belgelerin saklanması, ikinci el cihazlarda ise satın kabul etme sırasında belgelerin tam olmasına dikkat edilmesi icap ettiğinin altını çizen Korkmaz Sönmez, “Bir telefoncudan cihazımıza acemi indinde IMEI numarası attırdığımızda, hatayı yazık ile düzeltmeye çalıştığımızda ayrımlı sorunlarla karşılaşabiliriz. Attırdığımız IMEI ganimet çıkarsa, ayrımlı kanuncu sorunlarla gine siz uğraşacaksınız. IMEI numarasını kurtarmanın yegâne ve mıhlı yolu aleti dağıtıcı yahut yetiştirici şirkete gönderip düzelttirmek. Yasa dışı biçimde IMEI numarası attırdığınızda öz başınıza geleni indinde başkasına yapmış oluyorsunuz. IMEI numarası çarpmak senelerdir meydana getirilen indinde işlem. Bunu esenlik namına görüp yapanlar da var, düzenek edinenler de var. İkinci el cihaz alırken de kutu ve satmaca olmasına, belgelerin tam olmasına dikkat edin. Böyle indinde sorunla karşılaştığınızda belgelerin tam olması iri ehemmiyet taşıyor” dedi.

Abdullah Güçlü
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ