USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhracatçıya Kredi Garanti Fonu modeli kefillik desteği gelecek

TİM Başkanı Gülle, yapılış emek harcamaları meydana getirilen İhracatı Geliştirme Fonu ile çabucak ihracatçıya müteveccih Kredi Garanti Fonuna benzeşim birlikte çatı oluşturacaklarını belirterek, fonun ihracatçıların kullanacağı kredilere kefil ve güvence olacağını bild

İhracatçıya Kredi Garanti Fonu modeli kefillik desteği gelecek
04-10-2021 11:10
Ankara

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çelimsiz müddet evvela müjdesini verdiği İhracatı Geliştirme Fonunun (İGF) yapısına bağlı değerlendirmede bulundu.

İhracatı önceleyen yatırımlara derinlemesine vadeli kredi, KGF teminatıyla sağlanacak

Bu fonun, ihracatçıların güvence ve hasebiyle cesaret rahatsızlığına hal getireceğini tabir fail Gülle, oluşacak güvence havuzuyla ihracatçılara Hazine garantisi ortamında Merkez Bankası kaynaklarının Eximbank üstünden kullandırma olanağı açılacağını anlattı.

Gülle, şişman ortak sistemin kurgulandığına ayraç ederek, "Buradaki pınar ağız ağıza dış satımcı birliklerimizin redif akçelerinden ve kaynaklarıyla desteklenecek, hepsinin katılımıyla oluşacak ortak havuzdan İGF kurulacak, hazne da ihracatçıya kefil olacak. Bu model, güvence mektubu sorununu ortadan kaldıracak. Şu anda güvence mektubu olmaksızın Eximbank'tan pınar denemeniz belkili değil. Teminatınız var ise cesaret alabilirsiniz. Bu ihracatçıları ağırbaşlı biçimde kilitliyordu, fabrikasını, arsasını bankaya tutu veriyor fakat aşırı ceninisakıt bedel üstünden tutulu bulunduğu düşüncesince güvence yaratmakta ve cesaret almakta ağırlık yaşıyorlardı." dedi.

Bu konunun, degaje bakılınca bankacılık sistemini gürbüz etkileyecek denli ehemmiyetli ortak ıslahat bulunduğunu vurgulayan Gülle, şöyleki konuştu:

"Buradaki sistemle güvence olmaksızın firmalarımızın İGF üstünden alacakları kredilerle, ihracata oluşturulacak hazne paralelinde 300-400 bilyon teklik pınar oluşturma arzusundayız. Çünkü maaş ihracatımız bundan sonraları 20 bilyon dolar. Doğal namına hâlâ aşırı finansmana gerekseme var. Pandemi hasebiyle dünyada kabak madde, geri hizmet ve erke maliyetleri aşırı yükseldi. Bunların hepsinin getirmiş bulunduğu yükleri çözecek ortak fonumuz var. İhracatçının kendine güvenen ortak sistemi var. Bu manzume ihracatçının yaktığı ışığın altına foto vermesidir."

Gülle, hazne sistemiyle ihracatçının dava yaşamış bulunduğu krediye kefil olunacağını ve bunun ödeneceğini aktararak, "İhracatçı dava yaşarsa düzene kılıç ödüyoruz ve kefil oluyoruz. İhracatçıya kefil bulunan ortak dış satımcı fonu oluşturuyoruz. Sadece ihracatçıya müteveccih Kredi Garanti Fonuna benzeşim ortak çatı oluşturuyoruz. Bunun kaynağı, dış satımcı birlikleri ve TİM'in kaynaklarıdır. Bu yapıyla halis muhlis ihracatçılarımıza kefil ve güvence namına Eximbank üstünden pınar kullandırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Kaynaklarımızı fuar merkezi düşüncesince seferber ettik"

Eximbank'ın sermayesinin artırılmasına müteveccih çalışmalara da yer veren Gülle, eskiden Eximbank'ın sermayesinin ilerletilmesini arzu ettiklerini anımsattı. Gülle, bankanın kullandırdığı cesaret miktarının da artırılması icap ettiğini belirterek, kaynakların çelimli olmasının manivela etkisiyle ihracata hâlâ ortak tomar ulama sağlayacağını söyledi. Gülle, "Amacımız, ihracatta yüzdelik 25-30 seviyesinde bulunan Eximbank desteğini yüzdelik 50'lere çıkartmak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği İstanbul'a kurulacak fuar sahasına bağlı detayların çalışıldığını da tabir fail Gülle, bu detayların beş altı ay ortamında netleşeceğini bildirdi. Gülle, TİM'in ortamında ve yönetiminde bulunduğu ortak fuar merkezini Türkiye ve İstanbul'a kazandıracaklarına dikkati çekerek, "Bütün imkanlarımızı bu iş düşüncesince seferber ettik. Biz riziko alıyoruz, taşın altına elimizi koyuyoruz. Bizim, ihracatın 300 bilyon dolara gittiği yolda behemehâl aşırı ehemmiyetli fuar merkezine ihtiyacımız var." diyerek konuştu.

TİM Başkanı Gülle, müstevli periyodunun peşi sıra fiziksel fuarlara başladıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bir taraftan mevhum tecim heyetleri yapıyoruz, ortak taraftan da fiziksel tecim heyetlerine başlıyoruz. İlk fiziksel tecim heyeti gezisini 11-14 Ekim'de arkadaş ve ahi Azerbaycan'ımıza yapıyoruz. Böylece önceki tecim heyeti de gerçekleşecek. Fiziki namına 2 yıl sonraları kaldığımız yerden esasen inşallah bitmeme edeceğiz. Arka arkaya da programlar gerçekleştireceğiz."​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ