USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hazır giysi sahası teşvikli yatırımlarla 10 yılda 386 bin dünkü istihdam yarattı

İHKİB Başkanı Gültepe, İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu istihsal üssü etme planlarına teşvikli yatırımlarla mücahede verdiklerini belirterek, amade giysi endüstrisinin 10 yılda 386 bin dünkü istihdam yarattığını söyledi.

Hazır giysi sahası teşvikli yatırımlarla 10 yılda 386 bin dünkü istihdam yarattı
24-09-2021 16:01
İstanbul

Hazır giyit firmalarının sonuç devirde icra ettikleri yatırımlarla toptan markaların istihsal üssüne çevirdikleri Malatya'daki fabrikaları görüşme eden İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'yi moda endüstrisinde halen bulunmuş yer aldığı 5'inci bayağı çıkarıp ön 3'e sokmayı hedeflediklerini vurguladı.

Gültepe, teşvikli yatırımların 6,8 milyar liralık bölümünün 5'inci ve 6'ncı yerlere yapıldığını kaydederek, "Sektörün Anadolu’da en baş döndürücü teşvikli yatırım meydana getirdiği vilayetler listesinde 1,6 milyar TL ile Batman ön tam arsa alıyor. Batman’ı 934 milyon TL ile Malatya ve 823 milyon TL ile Diyarbakır izliyor." ifadesini kullandı.

İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu istihsal üssü gerçekleştirmek düşüncesince kolları sıvadıklarını kaydeden Gültepe, laflarını şöyle sürdürdü:

"Devletimizin 2012'de başlatmış yer aldığı diyalekt teşvik uygulamasının da fazlalık tesiri ile firmalarımız, sonuç 10 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde baş döndürücü ehemmiyetli yatırımlara imza attılar. Özellikle 5'inci ve 6'ncı yerlere yaptığımız yatırımlarda levent boylu mevkut teşrikimesai yaptığımız ecnebi partnerlerimizin teşvikinin de altını çizmem gerekiyor. Verilere baktığımızda 2012'den buyana piyasanın toplamda 15,2 milyar liralık teşvikli yatırım meydana getirdiği görülüyor. Bu yatırımda dünyanın en ehemmiyetli moda merkezlerinden bir tanesi gerçekleştirmek istediğimiz İstanbul tahminî 3,3 milyar lira ile ön tam arsa alıyor. İstanbul merkezli 408 firmamız bu teşviklerle dijitalleşme, tasarım, Ar-Ge kapasitelerini geliştirdiler. Teşviklerle 6'ncı Bölge'de 4,8 milyar lira, 5'inci Bölge'de ise 2,1 milyar lira kazanmak az daha 6,9 milyar liralık yatırım yaptık. Teşvikli yatırımlarla sağlanan 386 bin nefis istihdam kapasitesinin 294 binini bu alanlarda ülkemize kazandırdık."

Gültepe, Anadolu'da amade giyit firmalarının en baş döndürücü teşvikli yatırım meydana getirdiği vilayetler listesinde Batman'ın başı çektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Batman'da 434 firmamız çeşidinden 1,6 milyar liralık yatırıma imza atıldı. Batman'ı 934 milyon lira ile Malatya ve 823 milyon lira ile Diyarbakır izliyor. Bu teşviklerle tığ ayrımsız sürede sektörümüzün ve ülkemizin istikbaline yatırım yapıyoruz. Birçoğu toptan markalara istihsal özne fabrikalarla eklenmiş altın dış satım kapasitemizi arttırıyoruz. Teşviklerin birlikte sektörümüzün hızı ve ahenk kapasitesi yardımıyla pandeminin ön zamanında arsıulusal birlikte krize dönüşen peçe ve esirgeyici elbise üretiminde Türkiye’yi toptan birlikte aktör oldu. Firmalarımız sabık yıl çabucak birlikte iki ayda 3 milyar liranın üstünde teşvikli yatırımla peçe ve esirgeyici elbise üretiminde Türkiye'yi dünyanın en şişman ikinci ülkesi yapmayı başardılar."

Her 39 bin liralık teşvikli yatırım ile 1 insana istihdam sağlandı

Hazır giyit piyasasının diyalekt teşviklerle hassaten Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde istihdama da ehemmiyetli birlikte yardım sunduğuna dikkati çekici Mustafa Gültepe, teşvikleri minimum ünite maliyetle istihdama dönüştürmede de kılavuz olduklarını söyledi.

Gültepe, geçer sayı farkı değme 39,3 bin liralık teşvikli yatırım ile 1 insana istihdam sağlandığını anlatım ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Firmalarımız 10 yılda 15,2 milyar liralık teşvikli yatırımla 386 bin nefis acemi istihdam yarattı. Bir bambaşka anlatım ile tercih ettiğimiz sayı farkı değme 39,3 bin lira karşılığında birlikte insanımız düşüncesince iş fırsatı yarattık. İstanbul'daki 3,2 milyar liralık yatırım, direkt istihsal hesabına dijitalleşme, dizayn ve Ar-Ge düşüncesince yapıldığı düşüncesince sayı farkı yükseliyor. Örneğin, Batman'da 1 milyar 616 milyon liralık yatırımla 70 bin 209 istihdam yarattık. Bu kentimizde değme 23 bin liralık teşvikli yatırımla birlikte insana istihdam sağladığımız görülüyor. Aslında firmalarımız çabucak otomobil masrafını üstlendiğinde 10 bin dolarlık yatırımla 15 kişiye, birlikte bambaşka anlatım ile bugünün kırat kıymeti üstünden tahminî 6 bin TL ile birlikte insanımıza iş sağlayabiliyor."

"Anadolu'da istihsal kapasitesi yüksek, mevzi dostu fabrikalar kurmalıyız"

Salgın sürecinde tedbir zincirinin de değiştiğine aksan özne İHKİB Başkanı Gültepe, Avrupalı markaların gereksinimlerini Çin yahut Güneydoğu Asya devletleri hesabına yaklaşan coğrafyalardan gelecek arayışının Türkiye düşüncesince ehemmiyetli birlikte okazyon bulunduğunu söyledi.

Gültepe, ABD'li markalardan da Türkiye'ye tedricen küsurat birlikte nazarıitibar bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"İhracatçı firmalarımız yüzdelik 80-85 yetenek ile çalışıyorlar. Kapasitemiz yılbaşına derece komple yer aldığı düşüncesince birtakım siparişleri arka yöneltmek durumunda kalıyoruz. Sektör olarak, 8 ayda 12 milyar 868 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik. Eğer birlikte huysuzluk eğer olmazsa bu yıl, 19 milyar doları geçerek üstün dereceli birlikte ihracata imza atacağız. Çok ırak sıfır birlikte tarihte de 33 milyar dolarlık hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum. Çünkü toptan tedbir zincirindeki değişimin de etkisiyle gelecek senelerde Avrupa ve ABD'li markaların Türkiye'ye ilgisinin hâlâ da artacağını öngörüyoruz. Bu sebeple Anadolu'da istihsal kapasiteleri yüksek, devir enerjisi ile etkin mevzi dostu yeşil fabrikalarımızın sayısını çabucak artırmamız gerekiyor."

Tersine Göç Projesi ile alanda kamuya dayalı bulunan ve halen nötr duran binaların akla yatkın şartlarda firmalara tahsis edilmesi dair talepleri bulunduğunu tamlayan Gültepe, şunları kaydetti:

"Bu talebimize müspet cevap alabilirsek nötr duran yüzlerce binayı birer istihsal ve istihdam merkezine dönüştürebiliriz. Finansman kaynaklarımızı toprak ve yapı düşüncesince harcamazsak birlikte nefis istihdamın maliyetini 6 bin liraya düşürebiliriz. Firmalarımızın kasasında duracak parayı da eklenmiş altın üretimimizi artıracak yatırımlar düşüncesince kullanabiliriz. Ayrıca diyalekt teşviklerin birlikte günün koşullarına akla yatkın acemi teşvik mekanizmalarının da geliştirilmesi gerekiyor. İHKİB adına bu mevzuda da birlikte düzentileme yaptık. Hazırladığımız Hazır Giyim Sektöründe Yeni Nesil İhracat Teşvik Önerilerimizi, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar ilkin kazanmak az daha devletimizin dayalı kurumları ile paylaştık."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla hâlâ da umutlandık"

Devletin bugüne derece değme daim piyasanın indinde olduğuna aksan özne Mustafa Gültepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birlikte hafta ilkin ihracatçılara verdiği müjdelerin menfaatlerini hâlâ da umutlandırdığın söyledi.

Gültepe, İhracatı Geliştirme Fonu'nun kurulması, Eximbank'ın baştan yapılandırılması, İstanbul'da fuar merkezi projesi ve ırak devletler düşüncesince dış satım stratejisi geliştirilmesinin hedeflerine ulaşmada fazlalık yansımaları olacağına inandığını kaydetti.

Gelecek zamanlarda şirketlerin lüzumlu değiş ve dönüşümü gerçekleştirebilmeleri düşüncesince e-ihracat uygulamalarının ve bu alanlardaki yetenek ihya faaliyetlerinin desteklenmesi icap ettiğini kaydeden Gültepe, İhracatı Geliştirme Fonu'nun birlikte nebze de olsa şirketlerin kapital ve finansal yapılarının güçlendirilebilecek özellikte bulunduğunu söyledi.

Gültepe, bölüm personellerinin yüzdelik 50'sinin avrat bulunduğunu vurgulayarak, "Bizim sektörümüz, avrat etkin ağırlıklı. Hem yönetimde hem üretimde avrat etkin baş döndürücü fazla. Bu konularda, 'kadınlarımıza dokunulmaz tanıyın, onlara da ayrı birlikte halde teşvik verelim' niteleyerek levent boylu süredir söylüyoruz." ifadesini kullandı.

"Hazır giyit sahası ve yapı sahası hem istihsal ve istihdamda hem de ihracatta 1'inci sektör"

Hazır giyit sektörünün, Türkiye'yi dış satım açısından "uçuran" birlikte bölüm bulunduğunu kaydeden İHKİB Başkanı Gültepe, "Özellikle pandemi sonrası düşüncesince şurası öngörebiliyorum, hem amade giyit sahası hem de yapı sektörü, ikisini de gerçekte birlikte dört başı mamur adına gitmek lazım, toplamı bence şu anda Türkiye'nin 1'inci sektörü. Hem istihsal ve istihdamda hem de ihracatta. Yani ikisinin birbirinden ayrılacak birlikte tarafı yok. Bir dört başı mamur adına beslemek lazım." niteleyerek konuştu.

Gültepe, piyasanın devir zamane birtakım vilayetlerde ve alanlarda istihdam problemi yaşadığını ve etkin bulmakta ağırlık çektiğini anlatım ederek laflarını şöyle sürdürdü:

"İstihdam 1,2 milyon kişiyi aştı. Yani tüketicilere birlikte istihdam kaynağı biçiminde bakılabilir. İstanbul'umuzun ve Anadolu'muzun meydana getirecek yer aldığı roller var. Bunları da yaparken ayrımsız bölgede, ayrımsız yerde kümelenmemek lazım. misal olarak, şu anda bulunduğumuz Malatya, hakkıyla fabrikalarla doldu. Şu anda 130'a yaklaşan şirket var. Eleman dair dört başı mamur şirketler mesele yaşamaya başladı. Ben değme bana söyleyeni ayrımlı yerlere yönlendiriyorum. Buradaki şirketler filhakika büyüyor. Büyüdükçe öge gereksinimi doğuyor ve bu kere şirketler ortada elemanla dayalı başağrısı çıkıyor. Diğer illere Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Ağrı denli ahacık Kars denli o yerlere gidilmeli. Gidilmesi icap ettiğini dilimizin döndüğü derece söylemeye çalışıyoruz."

Gültepe, kurların aceleci birlikte halde yukarı, dun gitmesini kimsenin istemediğini fakat bulunan durumun istihsal ve dış satım açısından iyi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şimdi elbette kurlar birlikte fevk birlikte dun hakeza ansız gerginlik denli fırlamasını, hipertansiyon olmasını tek kimesne istemez. Ancak Türkiye'nin üretimle dayalı arka kalmış yer aldığı birlikte çevrim bana göre, 2008, 2009'la 2014, 2015 yılları arasıdır. O da nedir? Her yerde söylüyorum birlikte TL'nin eşittir birlikte dolar yer aldığı nokta. Bu derece Türkiye'nin arka kalmış yer aldığı noktaydı. Yani ihracatın ve üretimin yapılmadığı birlikte dönem. Herkesin Türkiye'den kaçtığı noktaydı. Çin bildiğiniz bu şeklinde bunu daima başarıyor. Parasını daima devalüe ederek bu noktaya geldi bence. Dünyanın, değme sektörde yüzdelik 40'ı Çin çeşidinden karşılanıyor. Yani kurların para şişkinliği üstündeki hareketi bizi tek halde tasalı etmez tersine istihdamı ve üretimi destekler. Bence olması müstelzim noktada ayrıca az buçuk hâlâ fevk gitmesinde tek mahzur yok. Yani doların 9 lira yer aldığı birlikte yerde istihsal ve dış satım bence iyi birlikte halde desteklenir. Tabii enflasyona bulunan tesirini de yetkililer hâlâ iyi hesaplar fakat istihsal ve dış satım adına niteleyerek söylüyorum. Belki endamsız sürede kaybederiz fakat levent boylu devirde Türkiye iktisadi çıkar. Yatırımlar Türkiye'ye gelir. Herkes yatırım yapar. Aksi takdirde kağıt üstünde eğreti bulunan birlikte ulusal dirimsel artışı olur. Onu esbak devirde gördük."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ