USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Hazır çul sahası teşvikli yatırımlarla 10 yılda 386 bin acemi istihdam yarattı

İHKİB Başkanı Gültepe, İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu istihsal üssü ika planlarına teşvikli yatırımlarla gayret verdiklerini belirterek, amade giysi endüstrisinin 10 yılda 386 bin acemi istihdam yarattığını söyledi.

Hazır çul sahası teşvikli yatırımlarla 10 yılda 386 bin acemi istihdam yarattı
24-09-2021 16:01
İstanbul

Hazır giyit firmalarının akıbet devirde icra ettikleri yatırımlarla toptan markaların istihsal üssüne çevirdikleri Malatya'daki fabrikaları görüşme eden İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'yi moda endüstrisinde halen bulunmuş yer aldığı 5'inci bayağı çıkarıp ön 3'e sokmayı hedeflediklerini vurguladı.

Gültepe, teşvikli yatırımların 6,8 milyar liralık bölümünün 5'inci ve 6'ncı yerlere yapıldığını kaydederek, "Sektörün Anadolu’da en baş döndürücü teşvikli yatırım icra ettiği vilayetler listesinde 1,6 milyar TL ile Batman ön tam arsa alıyor. Batman’ı 934 milyon TL ile Malatya ve 823 milyon TL ile Diyarbakır izliyor." ifadesini kullandı.

İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu istihsal üssü gerçekleştirmek düşüncesince kolları sıvadıklarını kaydeden Gültepe, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Devletimizin 2012'de başlatmış yer aldığı diyalekt teşvik uygulamasının da zait tesiri ile firmalarımız, akıbet 10 yılda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde baş döndürücü ehemmiyetli yatırımlara imza attılar. Özellikle 5'inci ve 6'ncı yerlere yaptığımız yatırımlarda derinliğine periyodik teşrikimesai yaptığımız ecnebi partnerlerimizin teşvikinin de altını çizmem gerekiyor. Verilere baktığımızda 2012'den beri bu sektörün toplamda 15,2 milyar liralık teşvikli yatırım icra ettiği görülüyor. Bu yatırımda dünyanın en ehemmiyetli moda merkezlerinden birisi gerçekleştirmek istediğimiz İstanbul kısaca 3,3 milyar lira ile ön tam arsa alıyor. İstanbul merkezli 408 firmamız bu teşviklerle dijitalleşme, tasarım, Ar-Ge kapasitelerini geliştirdiler. Teşviklerle 6'ncı Bölge'de 4,8 milyar lira, 5'inci Bölge'de ise 2,1 milyar lira peyda etmek kıl payı 6,9 milyar liralık yatırım yaptık. Teşvikli yatırımlarla sağlanan 386 bin şahsiyet istihdam kapasitesinin 294 binini bu alanlarda ülkemize kazandırdık."

Gültepe, Anadolu'da apiko giyit firmalarının en baş döndürücü teşvikli yatırım icra ettiği vilayetler listesinde Batman'ın başı çektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Batman'da 434 firmamız çeşidinden 1,6 milyar liralık yatırıma imza atıldı. Batman'ı 934 milyon lira ile Malatya ve 823 milyon lira ile Diyarbakır izliyor. Bu teşviklerle kılıç bire müşterek sürede sektörümüzün ve ülkemizin istikbaline yatırım yapıyoruz. Birçoğu toptan markalara istihsal özne fabrikalarla ek giranbaha dış satım kapasitemizi arttırıyoruz. Teşviklerin beraberinde sektörümüzün hızı ve ahenk kapasitesi sebebiyle pandeminin ön çağında arsıulusal müşterek krize dönüşen peçe ve esirgeyici kıyafet üretiminde Türkiye’yi toptan müşterek aktör oldu. Firmalarımız sabık yıl hemen müşterek iki ayda 3 milyar liranın üstünde teşvikli yatırımla peçe ve esirgeyici kıyafet üretiminde Türkiye'yi dünyanın en iri ikinci ülkesi yapmayı başardılar."

Her 39 bin liralık teşvikli yatırım ile 1 insana istihdam sağlandı

Hazır giyit dalının diyalekt teşviklerle bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde istihdama da ehemmiyetli müşterek yardım sunduğuna dikkati çekici Mustafa Gültepe, teşvikleri minimum ünite maliyetle istihdama dönüştürmede de mürşit olduklarını söyledi.

Gültepe, geçer not sayı farkı rastgele 39,3 bin liralık teşvikli yatırım ile 1 insana istihdam sağlandığını anlatım ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Firmalarımız 10 yılda 15,2 milyar liralık teşvikli yatırımla 386 bin şahsiyet acemi istihdam yarattı. Bir ayrıksı anlatım ile tercih ettiğimiz sayı farkı rastgele 39,3 bin lira karşılığında müşterek insanımız düşüncesince iş fırsatı yarattık. İstanbul'daki 3,2 milyar liralık yatırım, aracısız istihsal hesabına dijitalleşme, dizayn ve Ar-Ge düşüncesince yapıldığı düşüncesince sayı farkı yükseliyor. Örneğin, Batman'da 1 milyar 616 milyon liralık yatırımla 70 bin 209 istihdam yarattık. Bu kentimizde rastgele 23 bin liralık teşvikli yatırımla müşterek insana istihdam sağladığımız görülüyor. Aslında firmalarımız hemen otomobil masrafını üstlendiğinde 10 bin dolarlık yatırımla 15 kişiye, müşterek ayrıksı anlatım ile bugünün kırat kıymeti üstünden kısaca 6 bin TL ile müşterek insanımıza iş sağlayabiliyor."

"Anadolu'da istihsal kapasitesi yüksek, yöre dostu fabrikalar kurmalıyız"

Salgın sürecinde tedbir zincirinin de değiştiğine aksan özne İHKİB Başkanı Gültepe, Avrupalı markaların gereksinimlerini Çin yada Güneydoğu Asya devletleri hesabına DOĞRU coğrafyalardan istikbal arayışının Türkiye düşüncesince ehemmiyetli müşterek punt bulunduğunu söyledi.

Gültepe, ABD'li markalardan da Türkiye'ye tedricen kalan müşterek nazarıitibar bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"İhracatçı firmalarımız yüzdelik 80-85 sığa ile çalışıyorlar. Kapasitemiz yılbaşına denli mahmul yer aldığı düşüncesince kimi siparişleri art yöneltmek durumunda kalıyoruz. Sektör olarak, 8 ayda 12 milyar 868 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik. Eğer müşterek inatçılık eğer olmazsa bu yıl, 19 milyar doları geçerek üstün dereceli müşterek ihracata imza atacağız. Çok ırak sıfır müşterek tarihte de 33 milyar dolarlık hedefimizi yakalayacağımıza inanıyorum. Çünkü toptan tedbir zincirindeki değişimin de etkisiyle gelecek zamanlarda Avrupa ve ABD'li markaların Türkiye'ye ilgisinin şimdi da artacağını öngörüyoruz. Bu sebeple Anadolu'da istihsal kapasiteleri yüksek, gündüz enerjisi ile etkin yöre dostu yeşil fabrikalarımızın sayısını çabucak artırmamız gerekiyor."

Tersine Göç Projesi ile alanda kamuya ilgilendiren bulunan ve halen kuvvetsiz duran binaların akıllıca şartlarda firmalara tahsis edilmesi dair talepleri bulunduğunu tamlayan Gültepe, şunları kaydetti:

"Bu talebimize müspet cevap alabilirsek kuvvetsiz duran yüzlerce binayı birer istihsal ve istihdam merkezine dönüştürebiliriz. Finansman kaynaklarımızı toprak ve çatı düşüncesince harcamazsak müşterek şahsiyet istihdamın maliyetini 6 bin liraya düşürebiliriz. Firmalarımızın kasasında duracak parayı da ek giranbaha üretimimizi artıracak yatırımlar düşüncesince kullanabiliriz. Ayrıca diyalekt teşviklerin beraberinde günün koşullarına akıllıca acemi teşvik mekanizmalarının da geliştirilmesi gerekiyor. İHKİB namına bu mevzuda da müşterek emek vermek yaptık. Hazırladığımız Hazır Giyim Sektöründe Yeni Nesil İhracat Teşvik Önerilerimizi, Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar ilkin peyda etmek kıl payı devletimizin dayalı kurumları ile paylaştık."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla şimdi da umutlandık"

Devletin bugüne denli baştan sona bu sektörün indinde olduğuna aksan özne Mustafa Gültepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müşterek hafta ilkin ihracatçılara verdiği müjdelerin menfaatlerini şimdi da umutlandırdığın söyledi.

Gültepe, İhracatı Geliştirme Fonu'nun kurulması, Eximbank'ın baştan yapılandırılması, İstanbul'da fuar merkezi projesi ve ırak devletler düşüncesince dış satım stratejisi geliştirilmesinin hedeflerine ulaşmada zait yansımaları olacağına inandığını kaydetti.

Gelecek zamanlarda şirketlerin lazım değiş ve dönüşümü gerçekleştirebilmeleri düşüncesince e-ihracat uygulamalarının ve bu alanlardaki sığa ihya faaliyetlerinin desteklenmesi icap ettiğini kaydeden Gültepe, İhracatı Geliştirme Fonu'nun müşterek nebze de olsa şirketlerin kapital ve finansal yapılarının güçlendirilebilecek özellikte bulunduğunu söyledi.

Gültepe, dal personellerinin yüzdelik 50'sinin eş bulunduğunu vurgulayarak, "Bizim sektörümüz, eş etkin ağırlıklı. Hem yönetimde hem üretimde eş etkin baş döndürücü fazla. Bu konularda, 'kadınlarımıza masuniyet tanıyın, onlara da ayrı müşterek biçimde teşvik verelim' diyerek derinliğine süredir söylüyoruz." ifadesini kullandı.

"Hazır giyit sahası ve oluşum sahası hem istihsal ve istihdamda hem de ihracatta 1'inci sektör"

Hazır giyit sektörünün, Türkiye'yi dış satım açısından "uçuran" müşterek dal bulunduğunu kaydeden İHKİB Başkanı Gültepe, "Özellikle pandemi sonrası düşüncesince şurası öngörebiliyorum, hem apiko giyit sahası hem de oluşum sektörü, ikisini de gerçekte müşterek halis muhlis namına gitmek lazım, toplamı bence şu anda Türkiye'nin 1'inci sektörü. Hem istihsal ve istihdamda hem de ihracatta. Yani ikisinin birbirinden ayrılacak müşterek tarafı yok. Bir halis muhlis namına beslemek lazım." diyerek konuştu.

Gültepe, bu sektörün devir kurnaz kimi şehirlerde ve alanlarda istihdam problemi yaşadığını ve etkin bulmakta müşkül çektiğini anlatım ederek laflarını şöyleki sürdürdü:

"İstihdam 1,2 milyon kişiyi aştı. Yani piyasaya müşterek istihdam kaynağı biçiminde bakılabilir. İstanbul'umuzun ve Anadolu'muzun meydana getirecek yer aldığı roller var. Bunları da yaparken bire müşterek bölgede, bire müşterek yerde kümelenmemek lazım. misal olarak, şu anda bulunduğumuz Malatya, hakkıyla fabrikalarla doldu. Şu anda 130'a DOĞRU şirket var. Eleman dair halis muhlis şirketler mesele yaşamaya başladı. Ben rastgele bana söyleyeni ayrımlı yerlere yönlendiriyorum. Buradaki şirketler doğrusu büyüyor. Büyüdükçe öge gereksinimi doğuyor ve bu defa şirketler ortada elemanla dayalı başağrısı çıkıyor. Diğer illere Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Ağrı kabil aha Kars kabil o yerlere gidilmeli. Gidilmesi icap ettiğini dilimizin döndüğü denli söylemeye çalışıyoruz."

Gültepe, kurların aceleci müşterek biçimde yukarı, aşağılık gitmesini kimsenin istemediğini fakat bulunan durumun istihsal ve dış satım açısından iyi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şimdi elbette kurlar müşterek fevk müşterek aşağılık hakeza ansız potansiyel farkı kabil fırlamasını, hipertansiyon olmasını tek kimesne istemez. Ancak Türkiye'nin üretimle dayalı art kalmış yer aldığı müşterek fasıl bana göre, 2008, 2009'la 2014, 2015 yılları arasıdır. O da nedir? Her yerde söylüyorum müşterek TL'nin eşittir müşterek dolar yer aldığı nokta. Bu derece Türkiye'nin art kalmış yer aldığı noktaydı. Yani ihracatın ve üretimin yapılmadığı müşterek dönem. Herkesin Türkiye'den kaçtığı noktaydı. Çin bildiğiniz bunun şeklinde bunu daima başarıyor. Parasını daima devalüe ederek bu noktaya geldi bence. Dünyanın, rastgele sektörde yüzdelik 40'ı Çin çeşidinden karşılanıyor. Yani kurların şişkinlik üstündeki hareketi bizi tek biçimde erinçsiz etmez bilakis istihdamı ve üretimi destekler. Bence olması müstelzim noktada ayrıca az buçuk şimdi fevk gitmesinde tek mahzur yok. Yani doların 9 lira yer aldığı müşterek yerde istihsal ve dış satım bence iyi müşterek biçimde desteklenir. Tabii enflasyona bulunan tesirini de yetkililer şimdi iyi hesaplar fakat istihsal ve dış satım namına diyerek söylüyorum. Belki çelimsiz sürede kaybederiz fakat derinliğine devirde Türkiye hesaplı çıkar. Yatırımlar Türkiye'ye gelir. Herkes yatırım yapar. Aksi takdirde kağıt üstünde müstear bulunan müşterek ulusal dirimlik artışı olur. Onu eski devirde gördük."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ