USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Giderek küsurat gerginlik zarfında Cezayir-Fas ilişkilerini neler bekliyor?

Cezayir'in günindi komşusu Fas ile diplomatik ilişkisini değişmez sonucu almasının arkası sıra Cezayir-Rabat hattında tansiyonu artırıcı dünkü gelişmeler yaşanırken dü diyar ilişkilerinin geleceği tartışılıyor. -

Giderek küsurat gerginlik zarfında Cezayir-Fas ilişkilerini neler bekliyor?
01-10-2021 15:01
Algeria

Uzmanlar, dü iklim ortada müşterek harp ihtimali görünmediğini fakat endamsız ve midi vadede ilişkilerin normalleşmesinin de dayanıklı benzer olmadığını belirtiyor.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, 24 Ağustos'ta düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, Fas'ın "düşmanca eylemleri" dolayısıyla bu ülkeyle diplomatik ilişkileri değişmez sonucu aldıklarını açıkladı.

Aynı devir içinde Fas Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen mukayyet açıklamada ise Cezayir'in müşterek tane yönlü almış bulunduğu kararın gerekçelerinin benimseme edilmediği vurgulandı.

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un başkanlığında 22 Eylül'de planlı Yüksek Güvenlik Kurulu toplantısında Fas'a ilgilendiren tamamı sivil polis polis ve askeri uçaklar düşüncesince ülkenin iklim piyasasının kapatılması kararlaştırıldı.

Söz konusu adımın Fas kabilinden bitmeme fail "provokasyonlar ve düşmancasına eylemler" dolayısıyla atılmış bulunduğu anlatım edildi.

Sınır bölgelerinde küsurat hareketlilik

Kısa müddette dü iklim ortada derece derece karmakarışık bir duruma mevrut siyasal kriz, Cezayir'in "Fas yönetiminin düşmancasına tutumlarını bitmeme ettirmesi biçiminde önlemlerin dozajının artırılacağı" yönündeki tehditleri dolayısıyla şimdi değişik müşterek ebat kazandı.

Cezayir geçtiğimiz haftalarda, dü iklim ortada kesinleşmemiş hudut bölgesi bulunan Figig'e askeri bitirme gerçekleştirmiş oldu ve ülkeyi günindi komşusuna bağlayan müşterek karaca yolunun kapatılması düşüncesince mühendislik çalışmalarına başladı.

Tansiyonu yükseltecek müşterek gayrı fenomen ise Cezayir'in 29 Eylül'de, Fas sınırına benzeyen müşterek alanda denizaltıların da katılmış bulunduğu müşterek kükremek tatbikatı gerçekleştirmesi oldu.

"Ufukta dü iklim ortada müşterek harp senaristliği ihtimali görünmüyor"

Cezayir Üniversitesi Siyaset Bilimi Fakültesi Öğretim Üyesi Tevfik Bukaide, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Cezayir-Fas ilişkilerinde sonuç devirde yaşanmış bulunan gelişmelerin 1988 senesinde dü ülkenin diplomatik ilişkilere baştan start sonucu almasının peşi sıra tanıdık en iri gelirim bulunduğunu söyledi.

Bukaide, "Ufukta dü iklim ortada müşterek harp senaristliği ihtimali görünmüyor. Böyle müşterek alternatif lüzum diyalekt ve gerekse arsıulusal şerait gereği benzer gözükmüyor. Zaten şu anne denli dü iklim ortada bitmeme fail gerilim, diplomatik kararlar ve iletişim araçları üstünden bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

Cezayir'in iklim alanını Fas'ın sivil polis polis ve askeri uçaklarına yama kararını değerlendiren Bukaide, "Rabat'ın buna rağmen Cezayir'in almış bulunduğu sonucu delerek iklim alanını ihlal edeceğini düşünmüyorum." dedi.

Her dü ülkenin de gönül rahatlığı yandan "gelmiş ve doğacak dünkü kararlara" oldukça uymaya çalışacağına inandığını kail Bukaide, huzursuzluğun şimdi istikbal müşterek seviyeye çıkması yerinde yandaki Mağrip ülkelerinin tansiyonun düşürülmesi düşüncesince diplomatik adımlar atacağı kanaatinde bulunduğunu vurguladı.

İki ülkenin, aralarındaki krizlerin çözümü düşüncesince aralık bulucuya gereksinimi yok

Cezayir-Fas ilişkilerinin istikbaline de yer veren Bukaide, "iki ülkenin yaşamış bulunduğu krizlerin tabiatı gereği diyalekt ve ya arsıulusal rastgele müşterek devletin aralık buluculuğuna gereksinimi olmadığını" kaydetti.

Bukaide, "İki iklim ilişkilerinin birlik anlamıyla normale dönmesi düşüncesince en önce Batı Sahra problemininin çözülmesi gerekiyor." dedi.

Kısa ve midi vadede ilişkilerin iyileşmesi benzer değil

Faslı siyasal çözümleyici Mehdi el-İdrisi ise "kısa ve midi vadede dü yandaki arasındaki ilişkilerde matlup normalleşmenin benzer olmadığını" anlatım etti.

Cezayir'in iklim alanını Fas'ın sivil polis polis ve askeri uçaklarına kapatmasına bağlı İdrisi, şunları kaydetti:

"Cezayir'in attığı kaba adımlara rağmen Fas şimdi ılıman ve serinkanlı cereyan etmeye çabalıyor. Örneğin, Cezayir'in iklim alanını yama sonucuna Rabat misliyle yanıt vermedi ve şu an Fas iklim piyasası Cezayir uçaklarına belirgin durumda."

Cezayir’in hudut bölgelerinde gerçekleştirdiği askeri operasyonları "gösteri" kendisine nitelendiren İdrisi, "Bölgenin koşulları ve dü devletin de Müslüman halklara eş bulunduğu doğruyu cezaevi önüne alındığında harp baş döndürücü ırak müşterek ihtimal." gibi konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ