USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gazeteciler Suriye'deki emin alanlarda alışılagelen yaşama dönüşü görüntüledi

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, çağ bakımından 507 bin 292 eğreti siper altındaki Suriyelinin ülkesine gönüllü geri dönüş yaptığını bildirdi.

Gazeteciler Suriye'deki emin alanlarda alışılagelen yaşama dönüşü görüntüledi
20-06-2022 17:04
Çobanbey

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği harekatlarla terörden arındırılan ve Suriyelilerin gönüllü geri dönüş icra ettiği bölgelere, gazetecileri bilgilendirme gezisi düzenledi.

Çataklı ile gazeteciler ilk yerine Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden arındırılan Çobanbey sahasına geçti. Bölgedeki yetkililer, Çobanbey Organize Sanayi Bölgesi'nde Çataklı ve gazetecilere, çalışmalara bağlı bilgelik verdi.

Bakan Yardımcısı Çataklı, gazetecilere, Türkiye'nin Suriye'de yaptıklarını ve hazırlamaya çalıştıklarını yayınlayan simgesel birlikte yerde, Çobanbey'de düzenleme endüstri bölgesinde olduklarını belirtti.

Organize endüstri bölgesinin yapımına 350 dönümlük birlikte arazide başlandığını, ilginin birlikte tomar olması dolayısıyla 100 dönümlük birlikte alanın elan alana arttırma edildiğini özetleyen Çataklı, "Çobanbey Organize Sanayi Bölgesi'nde 1386 yapımevi bulunuyor. Bu imalathanelerden 1355'i tamamlandı. İmalathanelerden 90'ı üretime başlamış durumda. Türkiye'nin güneyinde, Fırat Kalkanı Harekat bölgesinde 20 bin insana istihdam sağlanacak." niteleyerek konuştu.

Bölgedeki domestik meclisler, çıplak maşer kuruluşları ve koordinatörlük vazifesini üstüne alan Hatay, Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa Valilikleri ile çabucak Çobanbey'de değil 7 bölgede elan benzeşim düzenleme endüstri bölgesi imal çalışmalarının bitmeme ettiğini özetleyen Çataklı, şunları söyledi:

"En az 60 bin insana istihdam sağlayacak 1800 işletmeden bahsediyoruz. Bunlardan 126'sı faaliyete eski durumda. Şu anda bu alanlarda 6 milyon insanoğlu yaşıyor. Bu dört dizi eylem sebebiyle 6 milyon insanoğlunun bu bölgede tutunması sağlandı. Bu nüfusun üçte ikiye DOĞRU bölümü da gerçekte Suriye'nin öteki taraflarından bu alana mevrut insanlar. Bugün bakımından 507 bin 292 eğreti esirgeme altındaki Suriyeli bu yerlere gönüllü geri dönüş yapmış durumda. İşte bu bölgede planlı düzenleme endüstri bölge emekleri peyda etmek gibi halis muhlis yaşamı normalleştirme faaliyeti bu hedefe işlev için."

Çataklı, bölgede yaşamı normalleştirmek düşüncesince bozma edilen okulların, hastanelerin onarılıp, faaliyete geçirildiğini, domestik manşet teşkilatının oluşturulduğunu dile getirdi.

İlçe meclislerinin, yönetimsel birimlerin kurulduğunu, herhangi birlikte bölgede vatandaşların asliye hizmetlere kavuşması düşüncesince dip hız sarfiyat edildiğini özetleyen Çataklı, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 6 sene olmuş. Çobanbey'in herhangi birlikte tarafı yıkılmış haldeydi. Bir Allah'ın kulunun kalmadığı birlikte yerdi. Bugün herhangi birlikte yönüyle toparlanmaya başlamış, Türkiye'den baş döndürücü sayıda eğreti esirgeme altındaki Suriyelinin yaşamış olduğu birlikte ilçeye dönüşmüş durumda. Burası ziyaretimizin ilk noktasıydı. Azez'e gittiğimizde bire birlikte şeyi göreceğiz. Cerablus'ta da bire birlikte durumla karşılaşacağız. Bab'da, Resulayn'da ve öteki alanlarda bire birlikte boyut gır konusu. Türkiye, bu bölgedeki operasyonlar sonrası yaşamı normalleştirmek düşüncesince yürüttüğü ameliyat sebebiyle 6 milyon insanoğlunun emin birlikte biçimde yaşamasına olanak sağladı. Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna duyurduğu 1 milyon hedefli, gönüllü geri dönüş projesinin yürütüleceği bu alanlardaki hali durumunda müşahede olanağı bulduk. Her geldiğimizde birlikte evvelkinden elan toparlanmış yerine görüyoruz bölgeyi. Nüfusun arttığını, bölgenin konuşu yerine canlandığını görüyoruz. Bu kapsamda planlı çalışmaların müspet neticeler doğurduğunu görmüş oluyoruz."

Çataklı, bölgedeki faaliyetlerde AFAD özellikle peyda etmek gibi Suriye Görev Gücü kapsamında İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve çıplak maşer müesseselerinin şişman emeğinin bulunduğunu dile getirdi.

Çalışmaların bire birlikte biçimde bitmeme edeceğini özetleyen Çataklı, elan birlikte tomar Suriyelinin evine, yurduna dönüp hayat süresince yaşamasını gerçekleştirme edeceklerini laflarına ekledi.

"Çok sayıda şifahane ve afiyet merkezi düz yazı edildi"

İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akif Pektaş da bölgede yaşamın normale döndürülmesi düşüncesince icraat yapıldığını belirtti.

Güvenliği sağlanan alanlarda aranan insanların yakalanması amacıyla adli yazışma sisteminin kurulduğunu tamlayan Pektaş, başkaca site asayiş ve hile sisteminin de Afrin, Cinderes, Çobanbey, Azez, El Bab, Resulayn ve Tel Abyad'da kurulduğunu aktardı.

Sağlık hizmetleri kapsamında baş döndürücü sayıda şifahane ve afiyet merkezinin düz yazı edildiğini, onarıldığını özetleyen Pektaş, terbiye dalında yapılanlarla da 349 bin 762 öğrencinin eğitimini sürdürdüğünü dile getirdi.

Hedef istihdam sayısını 20 bine çıkarmak

Çobanbey Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüseyin İsa, düzenleme endüstri bölgesinde baş döndürücü sayıda şirketin üretime geçtiğini bildirdi.

Şu an 2 bin insana istihdam sağlandığını tamlayan İsa, "Hedefimiz istihdam sayısını 20 bine çıkarmak. Burada envestisman yapanlar ortada gönüllü geri dönüş yapanlar da bulunuyor. Amacımız Suriyelilerin Türkiye'den bu alana gönüllü geri dönüşlerini sağlamak. Şu an Türkiye'de eğreti korumayla canlı baş döndürücü sayıda yatırımcımız var. Bunlar da alana geri dönüş yapacak. Fırat Kalkanı Operasyonu önceleri Çobanbey nüfusu 8 bindi. Hayatın normale dönmesiyle popülasyon 70 binin üzerinde çıktı. Türkiye'ye sağlamış olduğu desteklerden çevre teşekkürname ediyoruz." niteleyerek konuştu.

"Türkiye'ye minnettarız"

Çataklı elan sonraları düzenleme endüstri bölgesinde istihsal işleyen tesisleri gezdi. Sanayi bölgesinde çuval üretimi işleyen Emad Süleyman, gazetecilere icra ettiği açıklamada, endüstri bölgesinin kurulmasında alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Süleyman, birlikte müddet Gaziantep'te yaşadığını ve gönüllü geri dönüşle ülkesine döndüğünü kaydetti.

Kurduğu çuval imalatı atölyesinde 100 insana istihdam sağladığına dikkati çekici Süleyman, "Ülkemizi kalkındırmak istiyoruz. Türkiye'ye minnettarız." niteleyerek konuştu.

Bakan Yardımcısı Çataklı, elan sonraları AFAD Lojistik Deposu'nda araştırmalarda bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ