USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Gastroenteroloji uzmanından önemli çağrı: “Kolonoskopiden korkmayın”

Kolon kanserinin er çağda belirleme edilmesinin akıbet adım önemli bulunduğunu tamlayan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatma Seçil Kırdök, kolonoskopinin ürkütücü olmadığının altını çizerek, “Hastalara bir tane tavsiyemiz düşünce etmesinler, korkmasınlar ve tarama programlar?

Gastroenteroloji uzmanından önemli çağrı: “Kolonoskopiden korkmayın”
16-03-2022 10:35

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fatma Seçil Kırdök, sütun kanserinin hem evren hem de Türkiye'de fevk sıralardaki kanserler ortada toprak aldığını belirtti. Hastalığın tedricen yaygınlaştığını ve ayrımsız sürede tespitinin de ortak o derece arttığını aktaran Uzm. Dr. Kırdök, pestil şikâyetlerinin baş döndürücü belirleyici bulunmadığı bu hastalığın tespiti düşüncesince kolonoskopinin dirimlik önem taşıdığını belirtti.

“Kolon kanserine münasebet bulunan en şişman ilke kalıtım bilimi ve çevresel faktörler”

Uzm. Dr. Kırdök, bağırsakta oluşan ve ahtapot adına bilinen kılavuz lezyonların önemsiz ortak et parçası yahut sivilce üzere başlayıp giderek büyüyerek kanserleştiğini söyledi. Kolon kanserine münasebet bulunan en şişman unsurun kalıtım bilimi faktörler bulunduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Seçil Kırdök, tagaddi faktörleri ve dirim tarzının da bu hastalığın riskini arttırdığını söyledi. Bu faktörlere yer veren sindirim bilimi uzmanı, “lifli besinlerden ırak beslenmek, Sebzeyi ve suyu az tüketmek, banko riski arttırıyor. Sigara gitmek önemli ortak riziko faktörü. Yaşam tarzı, apiko beslenme, katkılı gıdalar da öbür halis muhlis kanserlerde bulunduğu üzere bu kanserde de önemli. Bazı iltihabi bumbar hastalıkları, kalıtım bilimi polipli emraz da riskleri arttırıyor. Ama kalıtım bilimi ortak tane aktif fiil değil, ailesinde on paralık sıfır ortak insanlarda de gelişebiliyor. Tamamen beslenmeden egzersize dirim tarzımızla ait bazı riziko faktörleri hastalığın oluşmasında genetikten baş döndürücü hâlâ önemli duruma geliyor” dedi.

Belirtilerini anlattı

Kolon kanserinin baş döndürücü ortak tomar şikâyete başlangıç ihtimalî ortak illet değil, fakat şikâyete başlangıç olduğunda da çoğu kez döl yatağı ağrısı ve bumbar alışkanlıklarında gözlenen tadilat ile görüldüğünü özetleyen Uzm. Dr. Kırdök, “Şikâyetler çoğu kez sonuç 1-2 ayda başlayan, ilkin sıfır döl yatağı ağrıları, kabızlık, cır cır üzere yahut dışkıda bazı tadilat adına görülüyor. Dışkıda incelme, nezif yahut abdesthane gereksinimi noksan gibi, daim abdesthane varmış üzere ortak pay başlangıç olması yerinde bu şikâyetlere erbap bulunan insanların elbette doktora başvurması gerekir. Bu şikâyetler bazı kişilerde daim olan, bizim erinçsiz bumbar sendromu dediğimiz hallerde da olabiliyor, fakat burada önemli bulunan ilkin olmayan, sonuç yıllarda süregelen ortak değiş olması. Biz on paralık şekva olmasa caba ilkin 40-45 gözyaşı kimlik insanlara elbette kolonoskopi kontrolü öneriyoruz” sanarak konuştu.

“Kolon kanserini hemoroidle karıştırmayın”

Kolon kanseri şikâyetlerinin hemoroidlerle karıştırılabileceğini özetleyen Kırdök, hemoroidlerin kâffesi dünyada baş döndürücü pıtrak tanıdık ve herkeste ihtimalî ortak illet bulunduğunu anlattı. Dışkılama sonrası taravetli kanamaya başlangıç bulunan doğa lezyonlarının hastalarca hemoroid zımnında kaynaklandığının sanıldığını kail Kırdök, arada ortak bu kanamanın polipler hasebiyle ortaya çıktığını vurguladı. Hemoroidin kansere dönen ortak kırıklık bulunduğu algısının hata bulunduğunun altını çizen Uzm. Dr. Kırdök, “Aslında hemoroid ayrı ortak hastalık, kanserle ait ortak bilinçlilik değil. Ancak nice kanserin tanısının gecikmesine başlangıç oluyor. O nedenden değme ayrışık dışkıda nezif müşahede üzere durumların elbette değerlendirilmesi lazım. Hastada hemoroid varsa de bunun belgelenerek bilinmesinde yarar var” dedi.

“Endişelenmeyin, korkmayın, tarama programlarını yaptırın”

Kolonoskopi kontrolüne yer veren sindirim bilimi uzmanı, bu formül ile kısaca 1,5 m. uzunluğundaki etli bağırsağa berrak ve kameralı ortak sistemle girdiklerini kaydetti. Kalın bağırsağın tamamını inceledikten sonradan ahtapot seçimi ortak lezyona rastladıkları hallerde muamelat esnasında hepsini iyice ayıklayıp çıkardıklarını aktaran Kırdök, şöyleki bitmeme etti:

“Kolonoskopi çetin ve sıkıntılı ortak muamelat değil. Şimdi hem sütun temizliği düşüncesince seçenek ilaçlar mevcut hem de pestil muamelat esnasında uyuduğu düşüncesince iyice şen oluyor. Bittiği devir hastaların az buçuk gazı olabiliyor. İşlem bittiğinde değme bilinçlilik netleşmiş oluyor. Hastalar kolonoskopi korkusundan çevre bizlere neşet etmek istemiyorlar. Buraya yahut rastgele ortak sindirim bilimi merkezine gittiklerinde çoğunun ‘Ben hakeza bulunduğunu bilseydim hâlâ evvel gelirdim' söylediğine tanık oluyoruz. O nedenden hastalara ortak tane tavsiyemiz fikir etmesinler, korkmasınlar ve tarama programlarını elbette yaptırsınlar.”

“Geç tespitler vücuda yayılmasına başlangıç olabilir”

Poliplerin büyüdüğünü ve giderek bağırsağı tıkadığını anlatım fail sindirim bilimi uzmanı, otama edilmediği takdirde yahut geç kalındığında tümörün vücuda yayılabildiğini anlatım etti. Uzm. Dr. Kırdök, “Hasta bizlere geç vardığında maatteessüf karaciğere yahut vücuda intişar ihtimali oluyor. Yayıldığında da öbür organların fonksiyonlarını nakzen dirimlik riskler oluşturabiliyor. Yayılmasa caba bumbar tıkanabiliyor. Bulantı, kusma, bumbar tıkanıklığı ile gelinebiliyor. Ne derece er belirleme edersek dirim süresi de o derece levent boylu ve metin oluyor.

Mısra Ezginur Göçer
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ