USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hedmi: İsrail Kudüs'ü ıvır zıvır birlikte 'gettoya' dönüştürdü

Filistin yönetimine ilişkin Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi, İsrail'in Kudüs'teki ihlalleri ile bunların yansımalarının topu topu semt düşüncesince "felaket" olacağını belirterek, Tel Aviv'in Kudüs'ü önemsiz ortak "gettoya" dönüştürdüğünü tabir etti.

Filistin Kudüs İşleri Bakanı Hedmi: İsrail Kudüs'ü ıvır zıvır birlikte 'gettoya' dönüştürdü
14-10-2021 15:16
Kudüs

Filistin yönetimine müteallik Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi, İsrail'in Yahudi iskân ünitesi projeleri, Kudüs'e müteveccih ihlalleri ve Filistinlilerin yaşamış bulunduğu kısımların ötekilerden izole edilmesi çalışmalarına müteallik AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İsrail'in Yahudi iskân ünitesi faaliyetlerinin baş döndürücü enli alanlara yayıldığını kaydeden Hedmi, "Sadece Kudüs Havalimanı'nda 9 binden müşterek tomar hane yapımı düşüncesince icraat yapılıyor. Aynı biçimde Beyt Hanina ve Ebu Ganim Dağı'nda da iskân emekleri yürütülüyor. Kalendiya etrafında meydana getirilen kazılar, bağlanak alternatifleri ve tüneller açılmasının beraberinde Filistin topraklarının çalınması ve ilhakına müteallik ameliyat de bitmeme ediyor." dedi.

Hedmi, Kudüs ile etrafında Filistinlilerin yaşamış bulunduğu alanlar ortada rastgele müşterek coğrafi bağlanak noktası bırakmayan "E1" projesi kapsamında Maali Adumim iskân biriminin genişletildiğini ve İsrail'in böylelikle bölgede Yahudi iskân birimleriyle "demografik örtü" meydana getirmeye çalıştığını belirtti.

Bunun beraberinde dünyanın gözü uğrunda insanlığa ve ahlaka sığmayacak biçimde Kudüslülerin konutlarını öz elleriyle yıkmaya zorlandığını hatırlatan Hedmi, iskân birimleri konusunda, İsrail Başbakanı Naftali Bennett liderliğindeki sağcı hükümet tehlikesine dirlik uyardı.

Bennett hükümetinin, arsıulusal tek müşahit veya matematik ödeme hali olmadan iskân birimleri mevzusundaki adımlarını hızlandırdığını kaydeden Hedmi, Kudüs'ün arsıulusal hukuka uyarınca nehiy edilmiş müşterek arazi olduğunun, korunması ve statükosunun değiştirilmemesi icap ettiğinin altını çizdi.

İsrail, Kudüs'ü gettoya dönüştürüyor

Hedmi, "Kudüs'ü, ıvır zıvır getto biçimine sağlamak talip işgalci çelim İsrail, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde bulunduğu kabil yadımlama ve güçlükle yerinden ika faaliyetlerini hızlandırdı. Ayrıca zamanı Arap mahallelerinde karakollar kurularak, bahis konusu mahalleler arasındaki bağlantıların koparılması faaliyetlerine de mücahede verildi." diyerek konuştu.

İsrail'in Şeyh Cerrah ve Han Ahmer'e müteveccih yadımlama faaliyetlerinin ertelenmesini, "zaman kazanma, arsıulusal ve ahlaki sorumluluktan kaçma" halinde değerlendiren Hedmi, evren ayrıksı meselelerle çalışır olurken İsrail'in Filistin varlığıyla savaşmaya bitmeme ettiğini kaydetti.

Hedmi, İsrail'in Doğu Kudüs'ten Ölü Deniz'e derece uzanan kısaca 12 bin dönümlük arazinin Filistinlilerden alınmasını öngören E1 projesine tedbir adına Han Ahmer'in tahliyesini istediğini söyledi.

İsrail'in yadımlama faaliyetlerini ertelemesinin, arsıulusal sokak karşısında taktiksel müşterek kaçış olduğuna dikkati çekici Hedmi, Tel Aviv'in Kudüs'te Filistinli Arap ve Müslüman varlığını sona erdirerek adına Yahudi yerleşimcileri getirmeye çalıştığını, Mescid-i Aksa'nın ele geçirilmesini öngören müşterek munzam ve budunsal mertlik stratejisi yürüttüğünü dile getirdi.

"Kudüs baş döndürücü karmakarışık ve mütekait müşterek etaptan geçiyor"

İsrail'in Kudüs'te uygulamakta bulunduğu müşterek cenah film film karara ve hükümlere ayraç fail Hedmi, "Yaşananlara şümullü müşterek perspektiften baktığımızda Kudüs'ün baş döndürücü karmakarışık ve mütekait müşterek etaptan geçtiğini görüyoruz." dedi.

Hedmi, Harem-i Şerif'e müteveccih rakamları anbean küsurat baskınlara, avluda Talmud metinlerinin okunmasına ve vakıf mensuplarının Aksa'dan uzaklaştırılması çalışmalarına ayraç ederek, "Mescid-i Aksa'da ve avlusunda yaşananlar sabrımızı zorluyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki "şehir merkezi" projesi

İsrail'in nehiy altındaki Doğu Kudüs'te uygulamayı organize ettiği ve Eski Şehir'i çevreleyen 655 dönümlük müşterek endüstrisi havi "şehir merkezi" projesine ayraç fail Hedmi, bu planın kenti ekonomik, nüfus bilimsel ve gezim açısından vurduğunu ve bu durumun sayılara yansıyan müşterek asıl bulunduğunu kaydetti.

Bu planın yansımalarının beş altı bölgede görülebileceğini kail Hedmi, kentteki yapım yüzdelerini belirleyen bu planın Kudüs'teki Filistinli ve Müslüman Arap varlığına çarpış indirdiğini, gezinsel otellerin inşasına müsaade vermediğini ve böylelikle turizmin rakiplik boyutunu ortadan kaldırdığını tabir etti.

İsrail'in Kudüs'teki gayrimenkullere müteveccih adımı

Hedmi, İsrail'in Kudüs'teki mülklerin tapuya kaydedilmesi düşüncesince geliştirdiği tapu tescil projesini "Kudüs'teki gayrimenkullere müteveccih müşterek katliam" halinde nitelendirdi.

İsrail'in sanki "gaiplerin mülkleri yasası" ile Kudüs'teki topu topu gayrimenkullere engelleme ve değiştirme ika girişimlerinden uydurma edilebileceğini aktaran Hedmi, bu durumun baş döndürücü sakıncalı bulunduğunu vurguladı.

Kudüs halkının İsrail planları karşısındaki direnişi

Hedmi, İsrail'in topu topu bu uygulamalarına ve faaliyetlerine karşın Doğu Kudüs'ün gelecekteki Filistin devletinin başkenti adına kalacağının altını çizdi.

Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmasının işgalci İsrail'in yahut başkalarının lütfu değil arsıulusal hukuka uyarınca garanti dibine gücenmiş müşterek doğruluk bulunduğunu kail Hedmi, bu doğruluk kapsamında Kudüslülerin perişan olmak kazara İsrail planlarını püskürtmeye bitmeme ettiğini dile getirdi.

"İsrail'in topu topu girişimleri, Kudüs halkının kayaç kabil katı direnişi karşısında memleha buz olacak." diyen Hedmi, bu direnişin sloganlarla değil Mescid-i Aksa'nın sahada savunulduğu eylemlerle gerçekleştirildiğini belirtti.

Hedmi, "Bazı sakıncalı planlar yapılıyor, İsrail'in Kudüs'ü ele geçirmek, oradaki Filistin varlığını sonlandırmak kabil niyeti mevcut fakat Kudüs tek biçimde İsraillilerin planlarının müşterek parçası olmayacak." halinde konuştu.

Kudüs'teki Amerika Konsolosluğunun baştan açılması kararı

Hedmi, Amerika Başkanı Joe Biden'ın 1844'te kurulan ve emektar reis bey Donald Trump'ın 2019'da kapattığı Kudüs'teki Amerika Başkonsolosluğunu baştan açılış kararını kıvançla karşıladığını dile getirdi.

Filistinli Bakan, "ABD Konsolosluğunun baştan açılması müspet semboller haiz müşterek karar, konsolosluğun bulunmasının kimi siyasal çağrışımları bulunuyor. Kararın andıran sürede uygulanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü İsrail planlarını dayatma dair giderek yarışıyor." dedi.

Arap ve Müslüman ülkelerden Kudüs'e finansal dayanak talebi

Arap ve İslam dünyasının topu topu bu İsrail politikalarına dirlik koyma döneminin ayrılmaz müşterek parçası bulunduğunu kaydeden Hedmi, "Arap ve Müslüman ülkelerden, Kudüslülerin direnişini pekiştirmek düşüncesince Kudüs'e finansal dayanak sağlamalarını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Filistinliler ve başta Kudüslüler adına Kudüs savunmasında önce saflarda arsa almaktan değer duyduklarını fakat Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın İslam zamanı ve İslam inancıyla bulunan bağlantısının unutulmaması icap ettiğini aktaran Hedmi, Kudüs'te ve Aksa'da yaşananlarla yüzleşmede Arap ve Müslüman devletler ile arsıulusal tavrın baş döndürücü açıkça olması icap ettiğini vurguladı.

Kudüs'te sağlık, barınma, eğitim, tutum veya gençlere emniyet sağlanması kabil kimi gereksinimleri olduğuna, uygulanmayı gözleyen tasar ve planlar bulunduğuna dikkati çekici Hedmi, "Arap ve İslam ülkelerinin düzenlemiş bulunduğu zirvelerde tahsil edilen kararların uygulanması düşüncesince maddesel yardıma ihtiyacımız var." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ