USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Felçli hastada emsallerine umut ışığı olacak düzeyde gelişim sağlandı

Eskişehir'de canlı ve müşterek müddet ilk sekte nâkil Cemal Göksu, Eskişehir kent Hastanesi Palyatif Servisi'nde görmüş olduğu tedaviyle çelimsiz müddette şişman gelişim kaydetti. Diğer hastalar düşüncesince de umut ışığı bulunan otama üzerine mütekellim hastanın kız

Felçli hastada emsallerine umut ışığı olacak düzeyde gelişim sağlandı
01-02-2022 09:45

Eskişehir'de canlı 51 yaşındaki Cemal Göksu, 4 Ekimde erdemli tansiyona ilişkin şekilde bellek kanaması geçirdi. Yaklaşık 3 ay süresince bilinci boğunuk biçimde koyu bakımda otama gören Göksu, trakeostomi operasyonunun arkası sıra uyandığında selamünkavlen oldu. Vücudunun iri bölümünü kullanamayan Göksu, etraflıca müddet sonda ile beslendi. Eskişehir kent Hastanesi'nde meri otama ve egzersizler yardımıyla çelimsiz müddette iri aksiyon kaydeden Cemal Göksu, bundan böyle yutabiliyor ve kollarını akım ettirebiliyor. Yaklaşık 3 gündüz ilkin çıkarılan sondadan sonradan çorba ve püre kabil yemeklerle beslenmesine bitmeme fail Cemal Göksu, şimdilerde sert besinleri da tüketmeye başladı. Doktorlarının gelecekten umutlu bulunduğu Göksu için, yürüyebileceği günlere erişmenin hiçte çetin bulunmadığı söyleniyor Cemal Göksu'nun Eskişehir kent Hastanesi'nde görmüş bulunduğu tedaviyle gösterdiği ilerleme, nice hasta düşüncesince de umut ışığı oldu.

“Bu denli aceleci evolüsyon beklemiyorduk”

Abisinin rahatsızlığından ötürü refakatçi şekilde indinde küsurat Yasemin Göksu, aşama kaydetmelerin ümitlendirici bulunduğunu anlatım etti. Çok çelimsiz müddette iri ilerlemeler kaydetmenin sevinciyle mütekellim Yasemin Göksu, “Abim 4 Ekim'de erdemli tansiyona ilişkin bellek kanaması geçirdi. 3 taban yaklaşan yan yana müddet bilinci boğunuk kaldı. Daha ondan daha sonra apneden ötürü uyanamadığı düşüncesince trakeostomi yaptılar. Onunla baş başa bilinci de açıldı baş döndürücü şükür. Fakültede yapılmış oldu bu işlemler. Tedavimizin devamı düşüncesince Eskişehir kent Hastanesi'ne geldik. Burada da baş döndürücü aceleci gelişmeler kaydedildi. Yaklaşık 1 buçuk haftadır musahabe terapistimizin verdiği egzersizleri yapıyoruz. Çok aceleci gelişmeler yaşıyoruz. Bütün doktorlarımıza, hemşirelerimize, her insana baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Bunlar bizim çelimsiz müddette beklediğimiz gelişmeler değildi açıkçası. Yaklaşık 1 buçuk haftadır da ağızdan beslenmeye başladık. Bugün sert gıdalara başladık” ifadelerini kullandı.

“Programı genişleteceğiz, ihtimal de yürüyecek”

Tedavi döneminin baş döndürücü aceleci ilerlediğini tamlayan Dâhiliye Uzmanı Doktor Zeynep Irmak Kaya, ileriye müteveccih kudret bulunduğunu anlatım etti. Tedavi döneminin böylecene Cemal Göksu'nun ihtimal de yürüyebileceğini tamlayan Doktor Kaya, “Hastamız, etraflıca süredir koyu ihtimam takibindeydi. Trakeostomi küşade durumda bizlere vardığında nazogastrik sonda ile enteral beslenmesi vardı. Buraya geldikten sonradan da hastamız aceleci yan yana evolüsyon kaydetti. Hastamızın sağ tarafı nüzullü ancak sol tarafında akım başladı. Eş zamanlı şekilde nısıf muhallebi kıvamındaki gıdalarda yutması başladı. Tam şekilde yutabildiğini gördükten sonradan nazogastrik sondasını çektik. Bugün de ağızdan sert gıdalara geçişi sağladık. Aynı vakitte musahabe terapisine de başladık. Programı genişleteceğiz, ihtimal de yürüyecek” dedi.

“Havanın ahenk tellerine yönlendirilmesine müteveccih egzersizlerimizi yapıyoruz”

Cemal Göksu'nun Eskişehir kent Hastanesi'ne vardığında konuşamadığını ancak şuanda aksiyon bazısı kelimeleri söyleyebildiğini tamlayan Yutma ve Konuşma Terapisti Sema Karabulut, ileriye müteveccih egzersizlerin bitmeme ettiğini belirtti. Hastanın ilkin başlangıçta sonda ile beslenmesine karşın şuan sert besinleri yutabilmesinin iri yan yana muvaffakiyet bulunduğunu ve bunun yan yana kol işi bulunduğunu kail Karabulut, şu ifadeleri kullandı:
“Bundan ahir süreçte trakeostominin er çıkarsa şayet hastamızın günce yaşantısına dönmesi, yalnız başına solunumunu gerçekleştirmesi baş döndürücü önemli. Herhangi yan yana ahenk üretimi gerçekleştirmedik. Uzun süredir ahenk tellerini kullanmadığı düşüncesince şuan ahenk üretiminden fazla havanın ahenk tellerine yönlendirilmesine müteveccih egzersizlerimizi yapıyoruz. Başarı elden benim değil, bu yan yana kol işi. Hasta refakatçimizin de bunda iri yan yana oranı var. Ben egzersizleri namına gösterirken müşavirlik yapıyorum. Tabi takibini de gerçekleştiriyorum. Ama yan yana muvaffakiyet var ise arasında bu her insanın başarısıdır.”

 

Ali Furkan Çetiner - Bahadır Turgut
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ