USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Fas hükümeti, kuraklığın vurmuş olduğu tarım sektörünü kurtarmaya çalışıyor

Sezon averajlarına mucibince sonuç 41 senenin en bağan yağmur seviyelerini gören Fas’ta yaşanmış olan kuraklık zımnında dünya ulusal gelirinin yüzdelik 13’ünü özümleme fail tarım sektöründe ağır boyutlara vasıl sıkıntılar, toplumsal problemlerin gelişmesine kere açıy

Fas hükümeti, kuraklığın vurmuş olduğu tarım sektörünü kurtarmaya çalışıyor
02-03-2022 16:49
Rabat

Fas ekonomisinin değgin bulunduğu en ehemmiyetli sektörlerden bir tanesini gerçekleştiren tarım, hesaplı çoğalma hızının yükselmesine yahut düşmesine ehemmiyetli seviyede katkıda bulunuyor.

Rabat hükümeti kuraklığın etkilerini ıskat etmek ve bu sayaç geciken yağmurların negatif boyutlarını arama dibine onama etmek düşüncesince ek tedbirler infaz etmek az daha harekete geçti.

Kovid-19 salgınına emsal mevrut kuraklık, hükümeti domestik iktisat üstünde ağır etkisinde bırakır doğurması endişesiyle çiftçileri destekleyecek tedarik paketleri açıklamaya atıf etti.

Fas hükümeti 16 Şubat’ta, geciken yağışların tarım faaliyetleri üstündeki tesirini azaltmayı ve ait çiftçilere ve efsanevi yetiştiricilerine iane sağlamayı amaçlayan 10 bilyon dirhem (yaklaşık 1,2 bilyon dolar) mesabesinde müşterek iane paketi hazırladığını duyurmuştu.

Faslı uzmanlara göre, iklim ekonomisi çetin vaziyette ve bu gestalt avlu pahalılığına kere açarak aşılması çetin müşterek sürece evrilecek.

Uzmanlar, Kovid-19 gölgesinde yaşanmış olan kuraklığın Fas ekonomisine, tarım sektörüne ve çiftçilere etkisine değgin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Tarım alanı iklim gelirinin yüzdelik 13’ünü oluşturuyor

Tarım piyasasının ülkenin ulusal gelirinin yüzdelik 13'ünü oluşturduğuna ve millî üretimin üçte ikisini etkilediğine ayraç fail Fas 5’inci Muhammed Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer el-Kettani, "Kurak senelerde yüzdelik 2-2,5 ortada mütebeddil hesaplı çoğalma elde edilirken, yağışlı senelerde bu çoğalma yüzdelik 6'ya ulaşıyor." dedi.

Kettani, tarım piyasasının aracısız yahut vasıtalı kendisine zirai ameliyat ve hayvancılık eliyle canlı Fas nüfusunun yüzdelik 40'ını ilgilendirdiğini belirterek, "Yıl yağışlı olduğunda, tarım sektöründe etkin nüfusun kısaca yüzdelik 40'ının geliri kısaca 3 kıvrım artıyor. Bu da 3 milyon titrem kendisine kestirim edilen salname hububat üretiminin 8 milyon tona yükselmesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Gelirin üç katına çıkması yerinde Fas nüfusunun yüzdelik 40'ının salname alıntı kıymetini artırdığını ve bunun iklim ekonomisinin hareketlenmesi anlamına istikbaline dikkati çekici öğretim üyesi Kettani, kuraklık yerinde ise nüfusun yüzdelik 40’ının, gelirinin kısaca üçte dü azaldığını ve minimal dirim koşullarında hayatta olgunlaşmak mecburiyetinde kaldığını kaydetti.

Kettani, Kovid-19 salgını ile kuraklığın ülkedeki şartları zorlaştıran dü anne eleman bulunduğunu vurgulayarak, "Kuraklık, Kovid-19 ile beraberce bizlere baş döndürücü çetin vakitler yaşatıyor. Bu da hesaplı vaziyeti ve sonra içtimai vaziyeti etkileyecek." dedi.

Hükümetin içtimai politikalara gayret vermesi icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Kettani, şunları söyledi:

"Sosyal gestalt hemen hesaplı politikalar değil, içtimai politikalar gerektiriyor. İstihdam yaratıcı ve aylak gençlerin istihdam düzeyini yükseltecek niteliklere eş sektörlerin baştan ele katılması lazım."

Hükümet harekete geçti

Aziz Ahnuş başbakanlığındaki Fas hükümeti, bu sene yağışların 41 senenin en ceninisakıt seviyesine inmesinin arkası esna tarım sektörünü desteklemeye başladı.

Fas Tarım Bakanı Muhammed es-Sıddiki, 23 Şubat’ta "yağış açığının etkilerini kısıntı programı" gündemiyle birleşen Meclis Sosyal Sektörler Komitesinde icra ettiği açıklamada, "21 Şubat'a denli kaydedilen sayı farkı yağmur oranına göre, bulunan tarım mevsiminin 1981'den buyana yağmur açısından en ehliyetsiz çevrim kendisine onama edildiğine" ilgi çekmişti.

Mevcut tarım sezonunda yağışların müşterek esbak sezona gereğince yüzdelik 64 azaldığına aksan önleyen Sıddiki, evren pazarındaki hububat fiyatlarının şu anda sonuç 10 senenin en efdal seviyesinde bulunduğunu anlatım etmişti.

Faslı Bakan, hükümetinin yağmur açığının etkilerini ıskat etmek düşüncesince "çiftçileri müzaheret etmek ve alanı garanti dibine almak" karışma iktisap etmek az daha müşterek paradigma önlemi içeren müşterek izlence başlattığını ve efsanevi yetiştiriciliğini sübvansiyon karışma sürece 3 bilyon dirhem (yaklaşık 302 milyon dolar) tahsis edildiğini duyurmuştu.

"Ülke düşüncesince emeksiz olmayacak"

Faslı Ekonomi Uzmanı Mehdi Fakir ise Fas'ın şu anda delil bulunduğu kuraklığın hesaplı bedel üstünde baş döndürücü ağır boyutlarda tesirinin olacağını kaydetti.

"Mevcut kuraklık dalgasıyla ait endişeler, iç ve aut zorluklarla bire müşterek vakte emsal geliyor." diyen Fakir, şöyleki bitmeme etti:

"Bu negatif etkiler, yağışlardaki gecikmeyle henüz da kötüleşecek. Kurak mevsimlerin iklim ekonomisi üstünde baş döndürücü kaba tesiri oluyor. Mevcut durumda, ülkenin delil bulunduğu istisnai şerait delik önüne alındığında, yankıları henüz şişman olacaktır."

Fakir, kuraklıkla bu arada ülkede avlu pahalılığının arttığına dikkati çekerek, "Yüksek fiyatların yanı esna bütçe kısıtlamaları dolayısıyla çetin müşterek çağa girdik, bu da iklim düşüncesince emeksiz olmayacak. Bugün durumun hile edilmesi imkânı üzerine nice istifham soruluyor ve böylecene iklim ekonomisinin büyümesi şişman seviyede etkilenecek." görüşünü dile getirdi.

Fas’ın su problemi

Krallık, Fas'ta adam başı sakıt salname su payında ide donör müşterek düşüşe ayraç fail resmi veriler ışığında, "su güvenliği" sağlamaya çalışıyor.

Hükümet henüz önce, 2020-2027 devri içmece ve sulama gayeli su temini düşüncesince 115 bilyon dirhem (yaklaşık 12 bilyon dolar) ücretinde müşterek envestisman gerçekleştirmek az daha ulusal müşterek paket onaylamıştı.

Fas Ekonomik ve Sosyal Konseyinin müşterek esbak tutanağına göre, adam başı sakıt su oranı 1960'ta 2 bin 500 metreküp iken, sonuç senelerde 650 metreküpün dibine düştü. Bu miktarın 2030'a denli 500 metreküpün dibine düşmesi bekleniyor.

Uzmanlara göre, Tarım Bakanlığı çeşidinden Nisan 2008'de başlatılan tarım sektörünü geliştirmeye müteveccih "Yeşil Fas Planı" çerçevesinde benimsenen tarım politikası, su kaynaklarını ağır kurda negatif etkiledi.

Ülkedeki su kıtlığı sorunu, mezru bölgelerin 2008'de, 2000 hektardan bugün 10 bin hektara taşınmasıyla, başta al lamba karpuzu ekimi iktisap etmek az daha su dip mahsullerin heveslendirme edilmesiyle henüz da komplike bir duruma geldi.

Su Bakanı Nizar Bereket, güzeşte sene bitim teşrin kocaoğlan başlarında Fas'ın kurak ve nısıf kurak iklimi dolayısıyla hudutlu ve kırılgan su kaynakları ile karakterize edilen ülkelerden bir tanesi bulunduğunu ve yağışın düşmesinde devir ve mekanda şişman farklılıklar bulunduğunu söylemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ