USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçmek mümkün'

Meme kanserine ilişkin açıklamalarda mevcut Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, er tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önene geçilebileceğini vurguladı.

'Erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçmek mümkün'
14-10-2021 12:40

Medicana Kadıköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, meme kanseri kendince açıklamalarda bulundu. Çok kalın tanıdık birlikte dert bulunan meme kanseri dolayısıyla gelişigüzel sene vatanımızda tahminî 8 bin kadının yaşamını kaybettiğini tamlayan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ünal Sabancı, ''Erken tanı ve tedavi ile meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçmek mümkün'' ifadelerini kullandı.

Meme kanserinin belirtileri
Meme dokusunu meydana getiren hücrelerin kontrolsüz halde artarak yaygınlaşması meme kanseri yerine adlandırılıyor. Meme kanserinin hem Türkiye'de bununla birlikte dünyada en kalın rastlanan kanser çeşidi olduğuna aksan işleyen Doç. Dr. Ünal Sabancı, ''Meme kanserini beylerde de görebiliyoruz fakat meme kanseri vakalarının yüzdelik 99'undan fazlasını hanımlar oluşturuyor. Meme kanseri, meme dokusunda arazi düzlük duktal veya tübüler kabil değişik tiplere ayırabileceğimiz hücrelerden orijin alıyor. Kanserin ne göze tipinden orijin aldığı, ur boyutunun ne denli olduğu, kanserin nerelere yayılım gösterdiği hastalığın ilerleyişine ağırlık ediyor. Meme kanseri semptomlarını çoğu kez marazlı öz ayırt ediyor. Hastaların çoğunlukla bizlere tariflediği şikayetler; meme dokusunda ele mevrut kitle, meme görünümde yahut boyutunda değişiklik, meme teninde farklılık, meme ucunun içe çökmesi kabil durumlar. Meme kökeninden hunriz hareket gelmesi, meme cildinin soyulması, nitelik değiştirmesi de gine hastaların farkına vardığı tadilat ortada arazi alıyor'' dedi.

Meme kanseri teşhisi nite konulur?
Meme kanseri teşhisinde önce adımı hastanın tıbbi hikayesi ve muayenesi oluşturuyor. Muayenede memedeki değişimleri incelediklerini aktaran Doç. Dr. Sabancı, ''Hasta çoğu kez memede değiş ayırt edince bizlere başvuruyor. Biz de hastanın şikayetlerini kulaktan meme muayenesi yapıyoruz ve meme dokusunu etraflıca yerine değerlendiriyoruz. Bazen hastanın birlikte şikayeti olmasa da hikayeden şüphelenip rutin muayenede de memede kütle belirleme ettiğimiz oluyor. Sadece araştırma meme kanseri teşhisi düşüncesince ehliyetli olmaz. Kanser tanısını kesinleştirmek düşüncesince ultrason, mamografi ve MR kabil görüntüleme tekniklerinden yararlanıyoruz. Memede gördüğümüz kitlenin dobra işkilli mu biçimsiz işkilli bulunduğunu idrak etmek düşüncesince memeden sağlam nesiç kısaca biyopsi alarak patolojiye gönderiyoruz. Patoloji tutanağı kitlenin niteliklerini anlamamızı sağlıyor. Teşhisi koyduktan sonradan kanserin yayılımını değerlendirmek düşüncesince ise değişik görüntüleme şekilleri kullanıyoruz'' biçiminde konuştu.

Meme kanserinde tedavi yöntemleri
''Tüm kanser türlerinde bulunduğu kabil meme kanseri tedavisinde de akla yatkın tedavi yolunu kanserin etabı belirliyor. Cerrahi meme kanseri tedavisinde önce yeğleme edilen yöntem'' diyen Doç. Dr. Sabancı, ''Tedavide lumpektomi dediğimiz, toplumda meme esirgeyici cerrahi yerine da bildik memeden hemen ur dokusunun çıkarıldığı ameliyatı uygulayabiliyoruz. Bu ameliyatı çoğu kez elan önemsiz tümörlerde yapıyoruz. Mastektomi kısaca meme dokusunun ağız ağıza çıkarıldığı cerrahi ise iri tümörler düşüncesince akla yatkın birlikte yöntem. Eğer ur mekân lenfa bezlerine yayılım gösterdiyse bu lenfa bezlerini de çıkarmak, paklamak gerekiyor. Meme kanseri tedavisinde cerrahi haricinde kemoterapi, radyoterapi, hormon replasman terapisi de uygulanabiliyor. Radyoterapi kısaca şua tedavisi, cerrahi sonrası meme dokusunda veya lenfa bezlerinde küsurat beş on kanserli hücrenin namevcut edilmesi şartıyla kullanılıyor. Kemoterapi cerrahi müdahale önceleri iri boyuttaki tümörlerin küçültülmesi şartıyla yeğleme edilmiş bulunduğu kabil cerrahi müdahale sonrası sistemik tedavi şartıyla da kullanılabiliyor. Hormon terapisi, immünoterapi kabil elan gündeş tedaviler de meme kanserinde geçer not yöntemlerden. Hastanın durumu, tümörün büyüklüğü kabil vaziyetleri delik uğrunda bulundurarak tedaviyi planlıyoruz'' biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ