USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Enerji verimliliği 'doğru enerji tüketimi' ile mümkün

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, "Enerji üretiminde temiz enerji kaynaklarının kullanılmasının birlikte akıllıcasına enerji tüketimi enerji verimliliği ve enerji tasarrufu düşüncesince önemli." dedi.

Enerji verimliliği 'doğru enerji tüketimi' ile mümkün
08-01-2022 12:44
Ankara

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, evren genelinde kalan enerji ihtiyacını karşılayabilmenin ve efdal maliyetlerden kaçınmanın fakat enerjiyi akla yatkın halde tüketerek enerji verimliliği ve tasarrufunu sağlamakla beklenir olabileceğini belirtti.

Sılkım, Enerji Verimliliği Haftası zımnında AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, dünyada insanoğlu nüfusunun fıldır artışıyla baş başa enerjiye mahsus ihtiyacın arttığını, bundan dolayı de enerjinin verimli ve tasarruflu kullanması dair devletlerin ağırbaşlı adımları uygulamaya geçirdiğini anımsattı.

Kovid-19 salgını sayesinde nice bu sahanın negatif etkilendiğini tabir fail Sılkım, "Birçok ülkede mükemmel kapanmalar yaşandı, istihsal eğleşme noktasına geldi. Bu müddet ortamında nice ülkede enerji krizi yaşandı. Avrupa'da enerji tutarları zamanı seviyeleri gördü. Birçok ülkede istihsal endüstrisi kalan kaba husus ve enerji maliyetleri hasebiyle şişman güçlükler içinde ve ayrıca birtakım kuruluşların batkınlık ettiklerini duyuyoruz. Enerjide dışa basıcı devletimizde de benzeşim halde enerji maliyetleri kalık durumda. Bu maliyetlerin ehemmiyetli ortak kısmının tüketiciye yansıtılmadan desteklenmiş edildiğini görüyoruz. Dolayısı ile enerjiyi savurganlık ika lüksümüz yok." niteleyerek konuştu.

Sılkım, enerji fiyatlarının global ekonomileri dikçe etkilediği bu dönemde, maliyet artışlarının vatandaşlara minimum ölçüde yansıması düşüncesince Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının dip efor gösterdiğini anlattı.

Enerji verimliliğinin bu süreçte nazik ciddiyete eş bulunduğunu dile getiren Sılkım, şu halde bitmeme etti:

"Enerji verimliliğinin umumi namına toy teknolojileri kullanmak, feyiz düşüncesince belirlenen prosedürleri infaz etmek ve içtimai sahn standartlarını dikkate alarak enerjiyi değme bölgede hâlâ çalışan değerlendirmek namına açıklanabilir. Türkiye'nin enerji sunma güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma seferberliği kapsamında enerji feyiz bilincinin tamamı topluma kazandırılması düşüncesince icraat yapılıyor. Enerji üretiminde temiz enerji kaynaklarının kullanılmasının yanı esna akla yatkın enerji tüketimi de enerji verimliliği düşüncesince ehemmiyet kazanıyor. Enerjinin en dip kullanıldığı yerlerin başlangıcında endüstri ve istihsal endüstrisi geliyor. Çok yaklaşan gelecekte ise dijitalleşme ve toy teknolojiler bu alanlardaki tasarrufların anahtar noktasını oluşturacak. Verimli tecrit motorlarının kullanılması, istihsal hatlarının rötuşlu edilerek devir kaybının ve maliyetlerin azaltılması, atılmış enerjinin art kazanılması kabil enerjide artırım sağlayıcı icraat yapılabilir."

Enerji verimliliğinin, konut, sanayi, ulaştırma, ekincilik kabil sağlam aşırı bölgeyi kapsadığını tabir fail Sılkım, hanelerde faturaları dökmek düşüncesince özen edilmesi müstelzim hususları ise şu halde sıraladı:

"- Binanızın aut savaş bölgeyi yalıtımını yaptırın. Bu muamelat size enerjide yüzdelik 50'ye vasıl artırım sağlar.

- Yüksek enerji verimliliğine eş cihazların beklenir olduğunca gerekseme gayeli kullanılması enerji tüketimini azaltır.

- Aydınlatma sisteminizi LED ampuller ile yapmanız akkor ampullere gereğince hâlâ verimli, derinliğine ömürlü ve hâlâ natürel kudret sağlar.

- TV setleri, bilgisayarlar, dubara konsolları, mikrodalga fırınlar kabil cihazlar 'bekleme' modunda da enerji tüketirler. Kullanılmayan cihazların fişinin çekilmesi yahut mestur tutulması gerekir.

- Soğutma sisteminizin mevkut görev ve kontrollerini yaptırınız. Evde olmadığınız senelerde sistemi mestur vaziyette bırakınız.

- Isıtma sisteminizin mevkut görev ve kontrollerini yaptırınız. Su tazyik ayarının akla yatkın tazyik değerlerinde bulunmasına özen edin. Isıtma yapmış olduğunuz bölgeleri yüzdelik 50-55 nemlendirmeniz hâlâ dobra termik konfor sağlar.

- Buzdolabı evinizde en aşırı enerji tüketen cihazlardan biridir. Buzdolaplarının mevsime gereğince emek vermek sıcaklığını kesinlikle arama edilmesi gerekir. Buzluk bölümü -18 santigrat adım (⁰C), hile bölümü +4 ⁰C mefkûre emek vermek sıcaklıklarıdır. Yaz aylarında 2-5 ⁰C, şita aylarında 5-8 ⁰C mefkûre emek vermek sıcaklıklarıdır.

- Buzdolabınızın radyatör, fırın kabil ısı üreten yerlerden uzakta konumlandırılması gerekir. Buzdolabının bap contalarının iklim kaçırmadığından emniyetli olunmalı, arama edilmelidir.

- Yemekleri pişirirken tencereye akla yatkın hanuman gözünü kullanınız.

- Çamaşır makinenizi mükemmel kırcı ve 40 adım adına 30 derecede işletmek enerji tüketiminizi ehemmiyetli derecede azaltır.

- Bulaşık makinesi alırken düşüt sıcaklıklı programı bulunan modelleri yeğleme ediniz. Tam kırcı ve kazançlı programda çalıştırınız.

- Pencereler ve kapılar, evinizdeki ısının 4'te 1 oranında yitirilmesine bozukluk olmaktadır. Çift cıncık yahut ısıcam bulunan pencerelerde ısı kaybı nısıf yarıya azalmaktadır. Ayrıca ajur ve kapılardaki sızdırmazlık, ısı kaybını azaltır ve kestirmece yüzdelik 15 artırım sağlarsınız.

- Radyatör arkalarına ısı tecrit levhalarını yerleştirerek ehemmiyetli oranda ısı kaybını önlemiş ve natürel gazda artırım elde etmiş olursunuz.

- Radyatörlerde termostatik valf kullanarak odaların alışılagelen değerlerden hâlâ ortak tomar ısınmasını ve enerji kaybını önlemiş olmuş kalırsınız ve yüzdelik 30'a vasıl artırım sağlarsınız.

- Kalorifer tesisatının dağıtma ve alma borularına tecrit yapılması natürel katıksız kavara yağı lambası tüketiminizi azaltır.

- Bazı petekleri bloke etmek yahut evden ayrılırken kombiyi bloke etmek akla yatkın ortak formül değildir. Bunun adına kombinin hâlâ düşüt sıcaklıklarda çalıştırılarak habbe devir boyu çakılı ısıda tutulması hâlâ verimli olur. Ortam sıcaklığı 21 adım olacak halde kombinizi ayarlarsanız mahrukat tüketiminiz azalır.

- Kombinizin yunak su makbul alanlardan (banyo ve mutfak) en ortak tomar 6 m. mesafede olması, yunak suyun tez ulaşmasını sağlar. Mesafe uzadıkça natürel katıksız kavara yağı lambası tüketimi artar.

- Banyo termostatının çakılı sıcaklıkta tutulması, su tasarruflu duş başlıkları kullanılması su ve enerji tasarrufu sağlar. Duş sürenizi kısaltmanızı kendinize amaç koymalısınız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ