USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ekonomide robotların fut sesleri Kovid-19 salgını ile arttı

Kovid-19 salgınının da etkisiyle iktisadi faaliyetlerde otomasyonun ivme kazanması dikkati çekiyor

Ekonomide robotların fut sesleri Kovid-19 salgını ile arttı
10-11-2021 11:49
Berlin/Washington

Teknolojik evolüsyon ve istihsal yapısındaki dönüşümle beraberce sınai robotların sayısı çabucak artarken, toy sima koronavirüs (Kovid-19) salgınının illet bulunduğu iş gücü sıkıntıları ve küsurat ücretler, üreticileri elan evvel tek bulunmadığı derece robotlara yönelmeye zorluyor.

Kovid-19 salgının başlangıcından buyana nice sektörde insanoğlu arası teması en organ indirmeye müteveccih önlemler alınırken, hesaplı faaliyetlerdeki otomasyonun ivme kazanması da dikkati çekiyor.

Uluslararası Robotik Federasyonu'nun (IFR) verileri, evren çapındaki fabrikalardaki sınai robotların sayısının 2020 yılı böylecene yüzdelik 10 artışla 3 milyonu aşarak üstün dereceli kırdığını ortaya koyuyor.

Dünya genelinde güzeşte sene toplanmış 384 bin toy robotun fabrikalara teyit edilmiş bulunduğu kayıtlarda arazi alıyor.

Endüstriyel robotlarda en iri alışveriş Asya

Asya, sınai robotlar düşüncesince dünyanın en iri pazarı olmayı sürdürürken, 2020'de devreye tahsil edilen kâffesi robotların yüzdelik 71'inin Asya'da bulunduğu belirtiliyor.

Çin, 168 bin 400 robotla güzeşte sene en çok robot satın meydan iklim olurken, ülkedeki fabrikalardaki robot sayısının 943 bin 223 adede eriştiği aktarılıyor. Çin'de bu sene ise 1 milyon eşiğinin aşılması bekleniyor.

Dünyanın otomasyon ekonomisine önderlik buyurmak düşüncesince nazirsiz müşterek konumda mevcut Çin'de, iri müşterek iş gücü bulunmasına karşın akıbet 20 yılda iş maliyetlerinin 10 büküm arttığı biliniyor. Dünyanın fabrikası Çin, faziletli birinci sınıf ürünlerde imalat sektörünü otomatikleştirmek düşüncesince çabalıyor.

Robot alımında Çin'i 38 bin 653 robotla Japonya, 30 bin 800 robotla ABD, 30 bin 500 robotla Güney Kore ve 22 bin 300 robotla Almanya izliyor.

Mevcut vaziyette makbul sınai robotların yüzdelik 70'i otomotiv, elektronik, esrar ve araba sanayinde işlev veriyor.

IFR, 2021’de global robot kurulumlarının 2020'ye mucibince yüzdelik 13 artarak 435 bine ulaşacağını öngörüyor.

İş gücü sıkıntıları ve küsurat ücretler üreticileri robotlara yönelmeye zorluyor

Gelişmiş devletlerde sayı farkı saatlik ücretler artma gösterirken, büyümekte bulunan devletlerde ise minimal ücretlere faziletli bindirim çağrıları derece derece artıyor.

Kovid-19 salgınının illet bulunduğu iş gücü sıkıntıları ve küsurat ücretler, üreticileri elan evvel tek bulunmadığı derece robotlara yönelmeye zorluyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mal yöneticileri ile icra ettiği müşterek anket, işe alımda zorluklarla karşılaşan kuruluşların üçte birinin çalışanların yerini takanak otomasyonu artırdığını gösteriyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekonomistlerinden David Autor kabilinden nice ekonomist, hesaplı krizi ve Kovid-19 salgınını "otomasyona zecrî müşterek olay" namına nitelendiriyor.

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu da otomasyonun bitmeme etmesi şeklinde iş gücü talebinin yavaşlayacağı, eşitsizliklerin artacağı ve az eğitilmiş nice işçinin geleceğinin sağlam dobra olmayacağı dair uyarıyor.

Robotların global dirimlik ve dünyalık uçurumlarını tamik riski bulunuyor

Robotların çoğalması hesaplı ve toplumsal kimi mesail ile tartışmaları da yanında getiriyor.

Bu tartışmaların mihrak noktalarından birini, robotların üretimde şahısların yerini almasının olasıdır neticeleri oluşturuyor.

Robotların fabrikalarda mevhibe ödeyen şahısların yerini almasının ülkeler düşüncesince mevhibe kayıplarına illet olacağı, bunun da iklim ekonomilerini aksi etkileyeceği belirtiliyor. Robotların global dirimlik ve dünyalık uçurumlarını elan da tamik riski bulunuyor.

Uzmanlar, ilkin 5G teknolojisi ve robotların imitasyon namına "bağımsız" namına gelişmesiyle, robot trendinin doğacak 5 sene ortamında hızlanacağını belirtiyor.

Robotik yeteneklerin gelişmeye bitmeme edeceğine ve elan çok insanı işinden edeceğine ayraç fail uzmanlar, robot evriminin aşamalı olarak, şahısların hem uygulama bununla beraber ruh bilimsel namına ahenk sağlaması düşüncesince giderek gerçekleşeceğini kaydediyor.

"Kovid-19 salgını sevimsiz kuvvet kabilinden görünüyor"

IFR Basın Sözcüsü Carsten Heer, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, otomasyona envestisman ika olasılığı en faziletli bulunan şirketlerin müşterek süredir bunun düşünen fakat daha aşama atmamış bulunan firmalar bulunduğunu söyledi.

Heer, "Salgın ve bunun kararında tedbir zinciri ile iş gücü mevcudiyetinde meydana mevrut aksaklıklar, nice bireyin yatırımı DOĞRU boşaltmak düşüncesince gerekseme duyduğu sevimsiz kuvvet kabilinden görünüyor." dedi.

Otomasyonun istihdam üstündeki tesirinin geçmiş uygulayım bilimi odaklı değiş dalgalarından tek halde değişik olmadığını tamlayan Heer, şunları kaydetti:

"Otomasyonun gümrahlık artışları ve rakiplik avantajları işlerin yerini alamaz. Bunlar görevleri otomatikleştirecek, işleri artıracak ve yenilerini yaratacaktır. OECD kabilinden meydana getirilen araştırmalar, teknolojiyi çalışan müşterek halde kullanan şirketlerin, kullanmayanlara mucibince 10 büküm elan dişi bulunduğunu gösteriyor. İş enerjisini Kovid-19 sonrası ekonomide lazım bulunan okşayıcı beceriler ve uygulayım bilgilerle sövmek düşüncesince endüstri, hükümet ve görgü bilimi bilimi kurumları ortada düzen bağı müşterek iş donanmasına gerekseme var. Devlet politikası, kurumsal yatırımları tahsile motivasyon etmeli ve eğitimin finansmanını desteklemelidir."

Heer, hükümetlerin görgü bilimi bilimi politikalarını güncelleme gereksinimi ile dirlik karşıya bulunduğunu belirterek, "Bir robotu programlama ve istimal yeterliliği, işçiler düşüncesince atölyede müşterek işe girmeden evvel lazım bulunan asliye müşterek beceridir. Geçişi gelmek düşüncesince robot üreticileri, zeki otomasyon sistemleriyle idman düşüncesince lazım akla yatkın becerileri sağlayan, muhtemel bulunan en dobra ortaklardır." dedi.

Carsten Heer, IFR'nin amme yetkililerini uzmanlarla beraberce çalışmaya ve bilgelik birikimlerini geleceğin iş yerlerine görgü bilimi bilimi hasretmek düşüncesince kullanmaya çağırma ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ