USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dünya Bankası Türkiye'ye müteveccih 2021 yılı büyüme tahminini yüzdelik 8,5'e yükseltti

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya Bölgesi'ne müteveccih hazırladığı Ekonomik Güncelleme Raporu'nun akıbet sayısında, semt ekonomisine bağlı büyüme beklentisi 2021 düşüncesince 1,6 benek artırılarak yüzdelik 5,5'e düzeltilmiş edildi.

Dünya Bankası Türkiye'ye müteveccih 2021 yılı büyüme tahminini yüzdelik 8,5'e yükseltti
06-10-2021 15:36
İstanbul

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine müteveccih 2021 yılı büyüme beklentisini 3,5 benek artırarak yüzdelik 5'ten yüzdelik 8,5'e düzeltilmiş etti.

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesi'ne müteveccih hazırladığı Ekonomik Güncelleme Raporu'nun sonuç sayısını yayımladı. Buna göre, semt ekonomisine bağlı büyüme beklentisi 2021 düşüncesince 1,6 benek artırılarak yüzdelik 5,5'e yükseltilirken, 2022 düşüncesince 0,5 benek azaltılarak yüzdelik 3,4'e çekildi.

Banka, raporun haziran kocaoğlan sayısında Türkiye düşüncesince yüzdelik 5 yerine duyurduğu 2021 yılı büyüme beklentisini de yüzdelik 8,5'e yükseltti. Türkiye ekonomisine müteveccih büyüme beklentisi 2022 düşüncesince yüzdelik 4,5'ten yüzdelik 3'e, 2023 düşüncesince yüzdelik 4,5'ten yüzdelik 4'e düzeltilmiş edildi.

Raporda, ECA Bölgesi'nde senenin önce yarısında kaydedilen olağanüstü derecedeki çelimli toparlanmanın, bölgedeki yükselen piyasalarda ve büyümekte bulunan devletlerde iktisadi faaliyeti canlandırdığı anlatım edildi.

Söz konusu toparlanmada en belirleyici etkenlerin; Avro Bölgesi'ndeki faaliyetin baştan canlanması ve mal fiyatlarındaki aceleci yükselişin etkisiyle önce yarıda ihracatta kaydedilen çelimli toparlanma ile ilkah ve dayanaklık etmek paketleri sebebiyle iç alakanın güçlü olması bulunduğu dökme raporda, şunlar kaydedildi:

"Öte yandan, alanda iç talepteki toparlanmayı sekteye uğratan ortak aktif fiil yerine hâlâ bulaşan dünkü yüz koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının toptan ve diyalekt ölçekte yayılmaya bitmeme etmesi ihracattaki artışı zayıflatıyor olabilir. 2022 senesinde aut ve iç alakanın istikrara ulaşması ve müstevli teşviklerinin arka çekilmesiyle diyalekt büyüme hızının yavaşlayarak yüzdelik 3,4'e inmesi bekleniyor. Özellikle aşıya erişimdeki eşitsizliklerin ve ilkah mevzusundaki tereddütlerin öne çıkmış bulunduğu ortak bağlamda salgının bitmeme etmiş bulunduğu düşünüldüğünde, görünüş halen iyice belirsiz. Bölgedeki toparlanma, yanında enflasyondaki aceleci ortak yükselişle gerçekleşirken, aut finansman koşullarının ansızın ortak biçimde sıkılaşması yahut politik belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerde kaba ortak artma olması şeklinde tetiklenebilecek mali sıkıntılara erinç kırılganlığını sürdürmektedir."

"Krizler kötülükten ortak esenlik çıkmasına punt olabilir"

Raporda toprak meydan "Kovid-19 Sonrası Rekabet ve Şirketlerin Toparlanması" başlıklı hususi analizde, Dünya Bankası İşletme Anketleri ve İşletme Nabzı Anketleri verileri kullanılarak, salgının firmalar üstünde yoğun ve tahavvül bildirme fail ortak hasiyet yarattığı belirleme edildi.

Ortalama olarak, bölgedeki kuruluşların maaş satışlarında ve dört dörtlük zamanlı etkin sayılarında ehemmiyetli düşüşler kaydedildiği dökme raporda, "Bu sene mayıs kocaoğlan bakımından rastgele dört şirketten bir tanesi strateji fail altı ay içinde vadesi mevrut yükümlülüklerini eskiden ödeyemeyeceğini öngördü. Daha küçük, hâlâ gailesiz ve bayanların işlettiği işletmeler başlangıçtaki düşüşten buyana satışlarında hâlâ ortak iyilik kaydetmedi." değerlendirmeleri yapıldı.

Raporda, krizlerin nice müşareket düşüncesince yıkmacı olabildiği, fakat kaynakların hâlâ az doğurucu şirketlerden hâlâ ortak tomar doğurucu şirketlere baştan tahsisi eliyle "kötülükten ortak esenlik çıkmasına" punt olabileceği vurgulanarak, şu ifadelere toprak verildi:

"Bunun kanıtlarını ilkin hâlâ kompetitif piyasaların bulunduğu devletlerde kazanmak gibi Avrupa ve Orta Asya dalında de değerlendirmek mümkün. Gerçekten de buhran önceleri işgücü üretkenliği erdemli bulunan firmalar satışlarında ve istihdamlarında buhran önceleri işgücü üretkenliği bağan bulunan şirketlere mucibince baş döndürücü hâlâ önemsiz düşme kaydetti. Ayrıca hâlâ doğurucu firmalar online ortamlardaki faaliyetlerini ve açıktan emek vermek olanaklarını arttırarak krize hâlâ güzel ortak biçimde uzlaşma sağlayabildi. Ülkeler iktisadi toparlanma sürecine girerken, topu topu ülkelerdeki siyasa yapıcıların serbest siyasa dayanaklık etmek önlemlerini makul bulunan er sürede aşamalı yerine uygulamadan kaldırmaları; başkaca çelimli ortak toparlanma, gelecekteki krizlere erinç metanet ve sürdürülebilir etraflıca vadeli iktisadi büyüme düşüncesince anahtar ehemmiyet haiz kompetitif ortak iş ortamının geliştirilmesi üstünde odaklanmaları ehemmiyetli olacaktır."

Raporda ayrıca, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ekonomilerin çoğunun, batkınlık ve ağız tatsızlığı hal çerçevelerini güçlendirmeye, dünkü kuruluşların girişlerini kolaylaştırmaya ve mali piyasanın pres kesimine emniyet mizan kapasitesini arttırmaya müteveccih siyasa reformları engelleme kazanmak üzere, çelimli ortak rakiplik ortamı düşüncesince hem kurumsal çerçevelerini bununla beraber kanunları infaz performanslarını iyileştirebileceği belirtildi.

"Rekabetçi ortak iş ortamı getirmek etraflıca vadeli büyüme düşüncesince önemli"

Raporda görüşlerine toprak sunulan Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya alanından mesul Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, salgının Avrupa ve Orta Asya bölgesinin iktisadi görünümünü şekillendirmeye bitmeme ettiğini belirtti.

Bölgede ilkah oranlarının yükseldiği menfez önüne alındığında, siyasa yapıcıların bundan sonra müstevli sonrası toparlanmanın kapsayıcı, dayanabilen ve sürdürülebilir olmasını getirmek üstünde odaklanabileceğini vurgulayan Bjerde, "Girişimciliği kolaylaştıran ve hususi piyasanın dinamizmini arttıran kompetitif ortak iş ortamı getirmek etraflıca vadeli büyüme düşüncesince ehemmiyet taşımaktadır." ifadesini kullandı.

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Baş Ekonomisti Asli Demirgüç-Kunt ise rekabetin önemine dikkati çekerek, "Rekabet gürecilik ile ilişkilidir, şirketleri yenilikçiliğe heveslendirme ayar ve hâlâ az velut kuruluşların piyasadan çıkışlarını kolaylaştırırken hâlâ velut şirketleri tüketicilere girmeye ve büyümeye iter. Daha kompetitif piyasaların ve rekabeti koruyucu hâlâ çelimli politikaların bulunduğu ülkelerde, hâlâ doğurucu şirketlere müteveccih bu baştan çözülüm hâlâ da ortak tomar olur." değerlendirmelerini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ