USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

DSÖ'den 'Omicron varyantı hastanelik etmeyi ve öldürmeyi sürdürüyor' uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19'un çabucak yayılan Omicron varyantının Delta varyantına uyarınca "daha az şiddetli" bulunmasına karşın başta telkih yaptırmayanları "hastanelik etmeye ve öldürmeye" bitmeme etmiş olduğu uyarısında bulundu.

DSÖ'den 'Omicron varyantı hastanelik etmeyi ve öldürmeyi sürdürüyor' uyarısı
12-01-2022 21:44
Cenevre

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde toptan esenlik uzmanlarıyla gerçekleştirdiği matbuat toplantısında, güzeşte hafta DSÖ’ye 15 milyon acemi olay bildirildiğini ve bunun haftalık en faziletli toptan Kovid-19 olay sayısı bulunduğunu söyledi.

Ghebreyesus, "Giderek kalan enfeksiyonlara, elden hoppadak gelişigüzel ülkede Delta varyantının yerini düzlük Omicron etmen oluyor." dedi.

Omicron'un Delta'ya nazaran imdi az ciddi hastalıklara kez açmasına karşın halen ziyan bildirme ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Haftalık dirilik kaybı sayısı az imdi 50 binlerde ve bu aşırı fazla. Virüsle yaşam sürmeyi öğrenmek, bu ahiret yolculuğu paylarını kabulleneceğimiz anlamına gelmemeli." diyerek konuştu.

Halen 90 ülkede nüfusun yüzdelik 40’ına Kovid-19 aşısı uygulanamadığını tamlayan Ghebreyesus, aşılamalardaki belirgin kapatılmadan salgınla çarpıcı mücadelenin beklenir olmadığının altını çizdi.

"Güçlendirici düze namına huzur düze aşılama" tavsiyesi

Ghebreyesus, DSÖ'nün olan Kovid-19 aşılarının Omicron varyantına huzur tesirini yakından strateji ettiğini belirterek, "Dün Kovid-19 Aşıları düşüncesince Teknik Danışma Grubu, aşılara imdi enli muvasala sağlanması ve salgının enfeksiyonunu karşılamak düşüncesince imdi müşterek tomar aşıya gerekseme bulunduğu mevzusuna aksan yaptı." dedi.

Danışma Grubu"nun, "önceliğin güçlendirici dozdan artma huzur düze aşılamalarda olduğu" tavsiyesini hatırlatan Ghebreyesus, hastaneye kaldırılanların iri çoğunluğunun aşısız kişilerden oluştuğunu tabir etti.

Tigray’a kesinlikle insanca iane erişimi çağrısı

Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde devam eden çatışmalara da yer veren Ghebreyesus, alanda durumun imdi iyiye gitmediğini kaydederek, "Bugün bölgedeki müşterek doktordan aldığımız habere gereğince esenlik mensupları haziran 2021’den beri derman gerçekleştirme edemiyorlar. Eylülden beri zamanı eski ilaçlar kullanılıyor. Sınırlı sayıda ilaçların yalnızca 2-3 güneş ehliyetli olabileceği söyleniyor." diyerek konuştu.

Ghebreyesus, 1 yıldan fazladır kuşatma altında olan Tigray’da dirimsel ehemmiyet haiz gıda, tıbbi materyal ve canlılık kabilinden gereksinimlerin gerçekleştirme edilemediğini belirterek, şu halde bitmeme etti:

"DSÖ şekilde Tigray ilkin edinmek nerdeyse Afar ve Amhara bölgelerine derman atmak düşüncesince muvasala sağlamaya çalıştık. Afar ve Amhara’ya erişimimize müsaade verilirken Tigray’a girmemize müsaade verilmiyor. Bu bir vaziyete müşterek an evvela sonuç verilmesi gerekiyor. Çatışma bölgelerinde insanca desteğe kesinlikle münakale esastır. Suriye ve Yemen kabilinden gayrı arbede bölgelerinde insanca desteğe münakale sağlandı, ancak Tigray’da 6 aydır tıbbi ve besin yardımına erişilemiyor."

Tigray’daki insanca bir vaziyete dünyanın tek durumunda rastlanmayacağını kaydeden Ghebreyesus, bölgedeki çatışmaların siyasetçiler çeşidinden barışçıl yolla çözülmesi temennisinde bulundu.

"Kovid-19'un sertliğini aşılar ile düşürebiliriz"

AA muhabirinin, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge çeşidinden dün meydana getirilen "Avrupa nüfusunun yarısından fazlasına 6-8 haftada Omicron varyantı bulaşacağı uyarısı"nın topu topu evren düşüncesince uygulanan olup bulunmadığı yönündeki sorusunu ise DSÖ'nün Kovid-19'a huzur savaşım kadrosu önderi Maria Van Kerkhove ve DSÖ Başdanışmanı Bruce Aylward cevapladı.

Kerkhove, "Omicron varyantının insanoğlu ortada aşırı çarpıcı halde yayıldığını görüyoruz. Bu varyantın şu anki şekliyle yayılmasına müsaade verirsek doğacak haftalarda imdi faziletli olay rakamları göreceğiz. Mevcutta topu topu bulaşmaları engelleyecek vaziyette değiliz yemeden içmeden virüsün yayılımını sınırlayabiliriz. Ayrıca, şu an ortaya çıkan faziletli sayıdaki olay sayılarını da düşürebiliriz. Kovid-19'un sertliğini aşılar ile düşürebiliriz." dedi.

Kerkhove, salgının yayılmaya ve tekâmül geçirmeye bitmeme ettiğini belirterek, "Omicron, Delta varyantından imdi az alevlenmiş bulunmasına karşın halen kullanıcılarını hastanelik ediyor, öldürüyor." uyarısını yaptı.

"Alarm zillerini çalıyor"

Başdanışman Aylward ise DSÖ Avrupa Direktörü'nün Omicron olay sayılarının çabucak artarak çoğalması dolayısıyla "alarm zillerini çaldığını" vurguladı.

Aylward, 30 senedir bulaşan emraz dalında çalıştığını belirterek imdi evvela hakeza müşterek salgına ve "epidemi eğrisine" şahitlik etmediklerini söyledi.

Salgında peçe takmak, telkih yaptırmak kabilinden tedbirlerin bırakılarak "kitlesel muafiyet namına silgi atılmasının" iri müşterek hata intihap olacağını vurgulayan Bruce, böylesine seçimin ilkin esenlik mensupları ve nemli insanoğlu edinmek nerdeyse dayanıklı aşırı sayıda insanoğlunun canına mülk olacağını vurguladı.

"Omicron'un sonuç değişke olamayacağını anımsamak zorundayız." diyen Bruce, salgının ne istikamette ilerleyeceğini ve imdi ne varyantlarla karşılayacakların daha kestiremediklerini vurguladı.

Bruce, elden demincek akıllıca intihabat gerçekleştirmek mecburiyetinde olduklarını belirterek kullanıcılarını aşılarını yaptırmaya ve peçe takmaya çağırma etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ