USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dolar endeksi ABD’deki 'rekor' pahalılık endişesiyle yükseliyor

ABD'nin tutum yönetiminden çelimli doları destekleyen açıklamaların gelmesi, doların gayrı mülk birimleri karşısında bedel kazanmasına sebep oluyor.

Dolar endeksi ABD’deki 'rekor' pahalılık endişesiyle yükseliyor
25-11-2021 11:35
Berlin

ABD'de enflasyonun akıbet 31 senenin en faziletli seviyesine çıkması, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığına Jerome Powell'ın baştan yavuklu gösterilmesi ve tutum yönetiminden çelimli doları destekleyen açıklamaların gelmesiyle dolar endeksinde akıbet devirde yükselişler görülürken, bu yükseliş gayrı güven birimlerini de baskılıyor.

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) salgını önceleri 15 Mart 2020’de 102,8 kıymetini gören dolar endeksi, salgına gönül rahatlığı geçerli kısıtlamaların hesaplı faaliyeti tevakkuf noktasına getirmesiyle, güzeşte senenin nihayetinde 90 kıymetine gerilemişti.

Bu yıl, hassaten mayıstan itibaren artım eğiliminde akım fail dolar endeksi, bu hafta 96,94 ile 6 Temmuz 2020'den bu yana görmüş olduğu en faziletli seviyeye çıktı. Doların altı ülkenin güven birimine gönül rahatlığı kıymeti ile hesaplanan dolar endeksindeki bu artış, gayrı güven birimleri üstünde de baskıya hastalık oluyor.

Dolar, Fed'in repo artıracağı beklentileriyle yükseliyor

1973’te açılan dolar endeksi, doların avro, İsviçre frangı, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini ve İsveç kronu karşısındaki kıymetini kontrol etmek düşüncesince kullanılıyor.

Avro, sepetin yüzdelik 57,6'sını oluştururken, avroyu yüzdelik 13,6 ile yen izliyor. Sterlin yüzdelik 11,9, Kanada doları yüzdelik 9,1, İsveç kronu yüzdelik 4,2 ve İsviçre frangı yüzdelik 3,6 ağırlığa eş bulunuyor.

Doların bu güven birimleri karşısında bedel kazanması endeksin de yükselişini yanı esna getiriyor. Endeks değerinin düşmesi ise doların toptan ölçekte bedel kaybettiğine ayraç ediyor.

Uzmanlar, toptan ekonominin toparlanmasının güven şişkinliği endişeleri zımnında hala sıkıntıda bulunduğunu ve bunun da yatırımcıların doları tehlikesiz liman adına görmesine faktör bulunduğunu belirtiyor.

Fed'in güven şişkinliği endişesiyle repo paylarını beklentilerden önceki artırabileceğine müteveccih tahminler, ABD Başkanı Joe Biden'ın Fed Başkanlığına Jerome Powell'ı ikinci devri düşüncesince yavuklu sergileme kararı, yüzdelik 6,2'lik ilk teşrin kocaoğlan enflasyonu ve tutum yönetiminden çelimli doları destekleyen açıklamaların gelmesi de doların gayrı güven birimleri karşısında bedel kazanmasına faktör bulunan faktörler adına dikkati çekiyor.

ECB'nin az repo tercihi avroyu alçak çekiyor

ABD Merkez Bankası'nın servet alımlarını azaltmaya başlamasına rağmen Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) neredeyse nice iri biçim bankasının az repo oranları, ekü hassaten iktisap geçirmek neredeyse gayrı iri güven birimlerini alçak çekiyor.

ABD tutum yönetiminden “tahvil alımlarına ve repo artırımına” ilişikli açıklamaların gelmesi, dolar endeksindeki yükselişin önümüzdeki devirde de bitmeme edeceğine müteallik semboller adına görülüyor.

HSBC, Citibank, Commerzbank ve JPMorgan Chase neredeyse bankalar şimdiden doların bedel kazanmaya bitmeme edeceğini öngörüyor.

Commerzbank analistleri, dolar endeksinin benzeyen vadede 99,50 seviyesine ulaşmasını ve levent boylu vadede Fed ekonominin aldığı kadar ısındığını değerlendirerek faizleri yükselttiğinde 100 düzeyinin üstünde çıkacağını kestirim ediyor.

Öte taraftan Uluslararası Para Fonu (IMF) verileri, doların toptan sakınma güven pastasından almış olduğu payın güzeşte senenin akıbet çeyreğinde yüzdelik 59’a gerileyerek akıbet 25 senenin en az seviyesine gerilediğini ortaya koyuyor.

Dolara ilişikli topu topu varlıkların kıymeti de yükseliyor

Doların kıymeti yükseldiğinde, ABD şirketlerinin pay senetleri ve hazne tahvilleri müdahale dolara ilişikli topu topu varlıkların kıymeti de yükseliyor.

Ayrıca, ABD dışındaki ekonomiler düşüncesince ABD'ye mülk ihraç fail kuruluşların değerlemelerinde de artım görüyor.

ABD'den mülk yahut kaba bap ithal fail firmalar düşüncesince ise bunun tersi geçerli oluyor. Aynı oranda gereç istihsal geçirmek düşüncesince hâlâ çok kahretmek mecburiyetinde küsurat firmalar düşüncesince değerlemeler düşüyor.

Öte taraftan hâlâ çelimli birlikte dolar, bire birlikte sürede ecnebi kurumsal yatırımcıların düzey bazında eksilen getirilerden ötürü büyümekte bulunan piyasalara envestisman hazırlamaya hâlâ az nazarıitibar göstermelerine hastalık oluyor.

Avronun bu yılki bedel kaybı yüzdelik 8'i aştı

Avro/dolar paritesi, hazirandan itibaren süresince bulunmuş olduğu düşme trendi ile yılbaşından bu yana yüzdelik 8'in üstünde bedel kaybetti. Bu hafta 1,1186 ile Temmuz 2020’den bu yana en az seviyeyi gören avro/dolar paritesi, 1,12'nin elden üstünde dengelenme çabasında.

Avrupa'da Kovid-19 salgınına müteveccih endişeler artarken, Avusturya'da 20 günce sokağa çıkacak kısıtlaması ve Almanya'da kaba önlemlere gidilmesi avroyu dolar karşısında baskılıyor.

Uzmanlar, Fed’e ilişikli beklentilerin yanı esna Avrupa Birliği ile ilişik jeopolitik sorunlar, Kovid-19 salgınında küsurat fenomen sayıları, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve toptan tedbir zinciri sorunlarının Avrupa'ya ABD'den hâlâ çok dokunca verdiğini vurguluyor.

Japon dünkü ve Güney Kore wonu da dolara gönül rahatlığı kayıpta

Güvenli limanlardan Japon yeninin de dolara gönül rahatlığı bedel kaybetmesi dikkati çekiyor. Dolar/yen paritesi ruh bilimsel 115 düzeyinin üstünde çıkarken, böylelikle yen dolar karşısında Mart 2017’den bu yana en az seviyesine geriledi.

Arjantin pesosu da dolar karşısında yılbaşından bu yana kısaca yüzdelik 20 bedel kaybederken, dolar/peso paritesi 100 düzeyinin üstünde çıktı.

Türk lirası da sene aslında bu yana dolara gönül rahatlığı yüzdelik 60’dan çok bedel kaybetti. Dolar karşısında bedel kaybeden gayrı birlikte güven birimleri ortada Polonya zlotisi de dikkati çekti. Bu senenin başlangıcında 1 dolar 3,72 Polonya zlotisine balya gelirken, evvel 4,20 düzeyinden prosedür geçti. Böylece zlotinin dolara gönül rahatlığı bedel kaybı bu sene yüzdelik 13 oldu. Polonya Merkez Bankası Başkanı Adam Glapinski, zlotinin dolar karşısında hâlâ çok bedel kaybetmesinin Polonya ekonomisinin temelleri yahut Polonya Merkez Bankası kabilinden izlenen güven politikası ile insicamlı olamayacağını vurguladı.

Güney Kore wonu, Rumen leyi ve Macar forinti de dolara gönül rahatlığı yılbaşından bu yana sırayla kısaca yüzdelik 10, yüzdelik 11 ve yüzdelik 9 bedel kaybetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ