USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diyarbakır'da kimsesiz ile babasız evlatların gönüllerine raci hizmet

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi içerisinde dü sene geçmiş kimsesiz ile babasız çocuklara müteveccih açılan "Yetim Birimi" tarafından evlerinde görüşme edilen 1000 çocuk ve ailelerinin içtimai hizmet modellerinden yararlanması sağlandı.

Diyarbakır'da kimsesiz ile babasız evlatların gönüllerine raci hizmet
29-04-2022 16:40
Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi içerisinde kimsesiz ile babasız çocuklara müteveccih açılan Yetim Birimi yoluyla 1000 çocuğa ulaşılarak hizmet sunuldu.

Annesini yahut babasını kaybeden çocuklara müteveccih emek harcamaları planlamak ve ölçülü çalışmalarla ait bilgelik arz etmek neredeyse Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı içerisinde dü sene geçmiş Yetim Birimi oluşturuldu. Kurulan birim ile anne baba kaybı canlı çocuklar belirleme edilmektedir ve evlerine meydana gelen ziyaretlerde hem çocuklarla bununla beraber aileleriyle görüşülüyor. Bu ziyaretlerde çocuk ve ailelerinin gerekseme duyduğu dayanak çeşidi belirlenip bu doğrultuda evlatların ve ailelerinin toplumsal hizmet modellerine yönlendirilmesi sağlanıyor.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nun benzeri Yetim Birimi Koordinatörü Sevim Karaloğlu ve birimin sorumlusu Sevil Soysal Maral, Diyarbakır'da yüzlerce evladı evinde görüşme ederek onların ve ailelerinin toplumsal hizmet modellerinden yararlandırılmasını sağladı.

"Önceliğimiz eğitimleri yarıda küsurat kız evlatlarının takibinin yapılması"

Yetim Birimi sorumlusu Maral, AA muhabirine, 16 Temmuz 2020'den buyana Diyarbakır'da icraat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Haftanın herhangi bir günü, günde 5 aileyi görüşme ederek çalışmalara başladıklarını tabir fail Maral, "Diyarbakır'daki yetimlere müteveccih neler yapabiliriz diye bir güruh yaptık. Toplantı kararında dört tarz ilçemizdeki toplumsal hizmet merkezlerinde fariza meydan arkadaşlarımızla ailelere ziyaretler gerçekleştirdik. Bu ailelerin ön incelemesi yapıldı. Sosyal çalışmacı, çocuk gelişimi uzmanı, Müftülükten vaize hocamız ve toplumsal teavün vakıf müdürümüzle fasile ziyaretlerimizi gerçekleştirdik." dedi.

"Önceliğimiz eğitimleri yarıda küsurat kız evlatlarının ve annelerinin takibinin yapılması. Sağlık sorunları ile ait araştırma görevlisi oluyoruz, ailelere nakdi yardımda bulunuyoruz." diyen Maral, gerçekleştirdikleri ziyaretlerde çocuklar ve ailelerinin içsel yardıma gerekseme duyduklarını gördüklerini belirtti.

"Anne çelimli olunca çocuk da çelimli oluyor"

Maral, ziyaretleri sürdürdüklerini anlatarak "Sürekli telefonla görüşmeler sağladık. Yine ayrımsız halde annelerimize, çocuklarımıza müteveccih çocuk gelişimi uzmanı ve ruhiyatçı arkadaşımız kabilinden mukteza destek sunar sunduk." diye konuştu.

Ailelerden müspet dönüşler aldıklarını dile getiren Maral, şunları kaydetti:

"Aileler bizlere 'İlk kat kendimizi baş döndürücü değerli, imtiyazlı hissettik. Bir ilin valisinin benzeri tekraren evimizi görüşme ediyor, bizi bekâr bırakmıyor, bizlerle çocuklarımızla ilgileniyor.' diye art dönüşte bulunuyorlar. Bu bizleri de baş döndürücü bahtiyar etti. Önceliğimiz çocuklarımız, evlatlarımızın eğitimi. Ama bu çalışmada şurası gördük ki ana çelimli olunca çocuk da çelimli oluyor. Böyle olunca da annelere henüz baş döndürücü yönelmeye başladık ve hakkıyla annenin kendini geliştirmesi ile çocuklarımızda da müspet yönde tadilat gördük."

Çocukların eğitimlerine ağırbaşlılık verdiklerini ve mukteza yönlendirmelerle pedagoji bilimi hayatlarına bitmeme etmelerini sağladıklarını özetleyen Maral, muvaffakiyet düzeylerini izlem ettiklerini, liseye revan ve liseden yetkilendirilmiş bulunan öğrencileri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki "Akademi Lise"ye yönlendirdiklerini belirtti.

Maral, Yetim Birimi adına Diyarbakır'ın 17 ilçesinde mevcut babasız ile kimsesiz çocuklar ve ailelerine ziyaretler gerçekleştirmeye bitmeme ettiklerini tabir etti.

"Devlet büyükleri yardımıyla ayaktayım"

Ziyaret edilen ailelerden Canan Kaya, 9 çocuğunun olduğunu, eşinin 5 sene geçmiş ölüm ettiğini söyledi. Kaya, "Bugüne derece hiç kimseye eksikli olmadık, ayaklarımızın üstünde durduk. Bu da geçmiş Allah'ın katkısı sonradan da Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin desteği ile gerçekleşti." dedi.

Çocuklarını henüz geçmiş dershaneye gönderemediğini fakat şu anda Akademi Lise'ye gönderdiğini dile getiren Kaya, "Kızlarınızı okutun. Çocuklarımın yarısını okutamadım. Şükür ki demin öğrenimli bir kızım var. Sayın Vali'mizin desteği ile okudu, demin birlik bir avlu yaşıyor. Çok şükür tek şeye ihtiyacım yok. Devlet büyükleri ve Vali'mizin yardımıyla ayaktayım." diye konuştu.

"Ne bahtiyar ki bana bir büyüklük adamı kapımı çalıyor." diyen Kaya, Vali Münir Karaloğlu ve benzeri Sevim Karaloğlu'nun evini görüşme ettiğini, çay içtiğini aktararak kendilerinden baş döndürücü kıvançlı olduklarını kaydetti. Kaya, kendisini çelimli hissettiğini, uzatılan iane eli ile yaşamının ağız ağıza değiştiğini vurgulayarak "Bana, çocuklarıma, okuyan çocuklarıma imge oldular. 8 yaşındaki oğlum, 'Büyüdüğümde ilbay amcam kabilinden sana araştırma görevlisi olacağım, faydalı bir soy sop olacağım.' diyor." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ