USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İtalya ile aut tecim potansiyelimizin farkındayız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Potansiyelimizin farkındayız. Bu doğrultudan mukteza adımları atacağız. Hükümetler arası zirveler müdahale kâffesi mekanizmaları kullanarak, önümüzdeki süreçte 30 bilyon dolar hedefine ulaşacağız." dedi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İtalya ile aut tecim potansiyelimizin farkındayız
04-12-2021 12:55
Antalya


Antalya'da temaslarda mevcut Çavuşoğlu, Belek Turizm Merkezi'nde İtalya'nın Antalya Fahri Konsolosluğu'nun açılışında meydana getirdiği konuşmada, İtalya ile Türkiye ilişkilerinin kırkyıllık geçmişi olduğunu, geçmiş diplomatik ilişkilerin 1856'da kasılma edildiğini söyledi.

İtalya ile herhangi müşterek bölgede teşrikimesai yaptıklarının altını çizen Çavuşoğlu, müşterek yandan düet ilişkileri geliştirirken öbür yandan Libya ve öbür mevzular ilkin olanaksız az daha bölgede sulh ve kararlılık düşüncesince baş başa çalıştıklarını anlattı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile konsantre pıtrak görüşerek, bilgelik alışverişinde bulunduklarının vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İkili tecim hacmimizi, hesaplı ilişkilerimizi, iş birliğimizi çapraz menfaat ve üstünlük temelinde yetiştirmek düşüncesince çalışıyoruz. İtalya ile düet aut ticaretimiz bu sene 2019 yılı seviyesini geçiyor. Ekim kocaoğlan bakımından güçlü 2019 rakamını geçiyor, kısaca 19,1 bilyon dolardı, bunu yakalıyoruz. Dış ticaretimizde mükemmel müşterek balans var. 9,3 bilyon dolar dışarı satım yapmışız, İtalya'dan da 9,2 bilyon dolarlık dışarı alım yapmışız. Yani herhangi müşterek dü ülkenin yararına dengeli, sürdürülebilir müşterek ticaret. Bizim hedefimiz 30 bilyon dolara ulaşmak. Potansiyelimizin farkındayız. Bu doğrultudan lazım adımları atacağız. Hükümetler arası zirveler engelleme hepsi mekanizmaları kullanarak, önümüzdeki süreçte 30 bilyon dolar hedefine ulaşacağız."

"İtalya, Türkiye'ye 2020'de en aşırı envestisman eden dünya oldu"

Çavuşoğlu, İtalya'nın Türkiye'nin sunmuş olduğu fırsatlardan çevre ilgisinin aşırı arttığını, sabık sene salgına karşın İtalya'nın Türkiye'ye kestirmece 1 bilyon dolarlık envestisman yaptığını vurguladı.

25 sene öncesinde hepsi dünyadan Türkiye'ye fakat müşterek yılda bu derece envestisman gelebildiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Salgına karşın müşterek yılda, müşterek dünya 970 milyon dolar envestisman yaptı. Bu rakamla İtalya, Türkiye'ye 2020'de en aşırı envestisman eden dünya oldu. Bu çabucak bitmeme ederse, şu anda Türkiye'de toplamda en şişman yatırımcı dünya Hollanda'dır. 27 bilyon dolarlık müşterek yatırımı var. İtalya'nın Hollanda'yı geçeceğine inanıyoruz." dedi.

Bunun Türkiye ekonomisine bulunan güvenin de müşterek işareti olduğuna dikkati çekici Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçte ilişkileri geliştirirken hemen herhangi müşterek şeyi kendilerinden beklemenin akla yatkın olmadığını aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"İş adamlarımızın girişimciliğine aşırı güveniyoruz. Türkiye'deki diplomatlar da koyu halde çalışıyor. Diplomasi hakkıyla o derece aşırı tabakalı ki bugün. Sadece hesaplı bölgede değil, öbür bölgelerde da Dışişleri Bakanlığı'nın müşterek tane başına üstesinden gelebileceği müşterek meydan değil. Çeşitlilik arttı, diplomasinin içerisindeki aktörlerin sayısı arttı. O sebeple fahri konsoloslara da ehemmiyetli görevler düşüyor. İtalya'nın Antalya Fahri Konsolosu Ramazan Üçdan da ehemmiyetli katkılar sağlayacak. İki dünya arasındaki alışveriş gezim alanındaki iş birlikleri hâlâ da geliştirecektir. Salgına karşın sektörümüzün girişimciliği ve bu çetin şartlara kendisini çelimsiz müddette uyarlanmış etmesi sebebiyle bu sene ülkemize mevrut gezmen sayısı sabık seneye gereğince kestirmece dü kıvrım arttı. Ama bizim 2019 hedefini yakalayıp, hesabına koymamız lazım. 2023 hedefimiz 50 bilyon dolardı, 2019'daki rakamlardan sonraları 70 bilyon dolara rötuşlu ettik."

İtalya ile Türkiye ortada gezim alanındaki iş birliğini çoğaltmak düşüncesince her insana ehemmiyetli görevler düştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, Antalya'nın dünyanın menfez bebeği bulunduğunu anlatım etti.

Antalya'nın hemen turizmin değil, diplomasinin de merkezi durumuna gelmek düşüncesince çalıştıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Antalya'da 44 fahri konsolos var. Yakında Türkiye'deki etraflı fahri konsoloslarla müşterek araya geleceğiz. Onlardan beklentilerimizi anlatacağız. Bu iş hemen vasıtaya CC plak takmakla olmaz. İki dünya arasındaki ilişkilerin büyümesine yardım sağlaması gerekiyor. Yurt dışındaki fahri konsoloslarla da müşterek araya gelerek, Türkiye kendisine beklentilerimizi anlatacağız. Dinamik ve canlı olmaları gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Antalya Diplomasi Forumu'na koyu ilgi

Antalya Diplomasi Forumu'nun ikincisini 11-13 Mart'ta düzenleyeceklerine yer veren Çavuşoğlu, katılımın koyu olacağını, şimdiden toplu tartışma düşüncesince aşırı arzu bulunduğunu aktardı.

Çavuşoğlu, "Forumdaki misyonumuz hayattaki gelişmeler burada değerlendirilsin, gelecekle ilişik ehemmiyetli kararlar buradan alınsın. Bir sene sonraları da bunun değerlendirmelerini esasen yapalım. 'Diplomasiyi baştan kurgulamak' anne temasıyla düzenliyoruz. Tüm dünyayı Antalya'da buluşturacağız." dedi.

Görev süresini mütemmim İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani'nin erte Türkiye'den ayrılacağını tamlayan Çavuşoğlu, büyükelçinin dü ülkenin ilişkilerine ehemmiyetli katkılar sağladığını söyledi.

Gaiani da konsolosluğun hayır olmasını dilek ederek, dobra anılarla ülkeden ayrılacağını anlatım etti.

Konuşmaların peşi sıra Bakan Çavuşoğlu ve beraberindekiler, İtalya'nın Antalya Fahri Konsolosluğunun açılışını yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ