USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Demir: “Türkiye artık küresel güç olmak durumunda, buna mecbur”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “10 sene derece geçmiş muhit motorin liman iken 10 sene sonradan geldiğimiz noktaya bakın. Hazırlıklarımız olmasaydı şimdilerde karşılaşacağımız dertleri siz düşünün. Bu günlerin geleceğini başlangıçta

Demir: “Türkiye artık küresel güç olmak durumunda, buna mecbur”
26-10-2021 17:25
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ‘Savunma Sanayii Adana İl Buluşması' kapsamında Adana Sanayi Odası'nda sanayicilerle ortak araya geldi. Açılışta mütekellim Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, defans sanayisinin abuhava açısından giriş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu ve gelişigüzel sabık devir eylem gösterdiğini belirtti.
Adana Valisi Süleyman ise defans sahasının gelişigüzel devir ülkenin gelişimine önderlik ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Savunma sanayii devletimizde sonuç yıllarda değişik küsurat ortak sektör. Savunma sanayimizdeki başarılardan bahsederken türkiye defans sanayii beraberinde umumi anlamda defans sanayii ekosistemi ve uygulayım bilimi sahalarında ehemmiyetli ortak çalışkanlık ve evolüsyon içinde değil ise defans sanayii içinde güzel olması belkili değildir. Tekil örnekleri olsa fark sürdürülebilir olmaz.

Sizlerin meydana getirdiği ameliyat ve siz değerli ziyaretçilerimizin meydana getirdiği faaliyetlerin umumi namına abuhava içindeki türlü sektördeki tesirleri o faaliyetlerdeki ulusal teknoloji, yerel istihsal kavramları ne denli evleviyet alırsa Türkiye küresel ortak yerlileşme, ulusal gelirin çoğalması ve kabiliyetlerinin çoğalması kabilinden ortak sürece girer. Yoksa defans endüstri biricik başına ehliyetli olmaz. Savunma sanayindeki gelişmelerin arkasındaki en iri güç irade. Malum Cumhurbaşkanımız Erdoğan, ‘Savunma sanayii benim ferdî himayem altındadır' dedi. Bu Türkiye düşüncesince piyasanın önemini gösteriyor” sanarak konuştu.

“10 sene önceki muhit motorin liman idi”

Türkiye'nin 10 sene içinde nice sorunla savaşım ettiğini kaydeden Prof. Dr. Demir, “Türkiye 2000'li yılların gene 2010'lara doğru gelirken güzel ortak siyaset ile çevresindeki ülkelerle ülfet içinde nakil amacını başta vurgulayan ortak konumdaydı. ABD Birleşik Devletleri'nin Körfez Savaşı'nda ki komutanı 2009 senesinde ki ortak görüşmemizde ‘Türkiye'nin uyguladığı güzel güç politikası, giriş döndürücü güzel ve akla yatkın ortak siyaset fakat şurası ihmal etmeyin ki güzel güç politikası kaba güçle desteklenmez ise başınız derde girer' dedi. 2010'dan sonraları ağır ağır gördük ki çabucak imajı giriş döndürücü güzel bulunan Türkiye, imge bozulmasıyla karşılaşmaya başladı.

Türkiye, dâhilen ve haricen birtakım türlü tehditlere ve karıştırmalara muhatap olmaya başladı. Bugüne geldik 2009 Türkiye'sini düşünün ne Suriye sorunu var, ne Irak bu denli alengir ne Ermenistan-Azerbaycan sorunu mevcut ne Yunanistan'da bu denli güç biriktirmesi var.

Ama şuanda bütünü var. Eğer bu ortamda tığ bu denli çelimli olmasaydık, özlük göbeğimizi kendimiz kesecek, ulusal politikalarımızı uygulayacak, bizlere yıldırma bulunan gücümüz olmasaydı bugün başkalarının çizdiği politikada, iç bütünlüğümüz, yurt endişemiz olacaktı. Çok değil 10 sene denli önceki muhit motorin liman iken 10 sene sonraları geldiğimiz noktaya bakın. Hazırlıklarımız olmasaydı şimdilerde karşılaşacağımız dertleri siz düşünün” ifadelerini kullandı.

“Hazırlık süreci barhana harekatı kabilinden olmalı”

Yerli ve ulusal nice silahın yapıldığını özetleyen Demir, “Bu manada hazırlığı gerçekleştirmek gelişigüzel şeyin başlangıcında geliyor. Bu günlerin geleceğini ilkin derpiş etmek lazım. Düşünün 6 sene önceki kuvvetlerimizin envanterinde yerel ortak tüfek yoktu, demin 5-6 cins tüfek var. 3 sene öncesine denli yerel iklim defans sistemimiz yoktu demin ise 4 kıta iklim defans sistemimiz var.

Denizde Doğu Akdeniz, gökçe yurt derken çelimli halde sesimizi çıkartabiliyorsak ulusal korvetlerimiz var, denizaltılarımız, hücumbotlarımız, ortak dal film film hızlı, ağır dayanak noktası gemilerimiz tersanelerimizde imal edilmeye bitmeme ediyor. Helikopterlerimiz geliyorlar. Çeşitli menzillerde türlü füzelerimiz, silahlarımız var. Bunlarda başarım yayınlayan sistemler. İHA-SİHA yeteneklerini halis muhlis evren görmekte.

Bir giriş döndürücü obje sayabiliriz. Sadece bu yolculuğun, anık ol cenge, meselesinin ne denli ehemmiyetli bulunduğunu vurgulamak düşüncesince buradayız. Bu hazırlığı gelişigüzel daim bu arada yapmamız gerekiyor. Bu tedarik periyodunun Türkiye'nin ortak barhana harekatı olması kabilinden gitmesi gerekiyor” dedi.

“Türkiye hoppadak kendisi düşüncesince mevcut değil”

Türkiye'nin artık küresel ortak güç olması gerektiğini, buna mecbur bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, elan sonraları şunları söyledi:

“Türkiye artık küresel güç olmak durumunda, buna mecbur. Algısı da artık bu boyutta. Ağustos ayında ortak defans endüstri fuarı yaptık. Bu fuarda giriş döndürücü sayıda ecnebi abuhava vardı. Geniş namına da Afrika ülkelerinin katılımını gördük. Afrika, kaynakları ve geleceği giriş döndürücü varlıklı zahirî ortak ana kara lakin senelerdir ıstırap içinde, koku içinde artmış ortak kıta. Bu kıtadaki devletler bizlere geldiklerinde artık Türkiye'yi küresel güç kadar gördüklerini ve Türkiye'yi alelacayip ortak yerde konumlandırdıklarını gördük. Türkiye hoppadak kendisi düşüncesince mevcut değil. Etrafta giriş döndürücü sayıda mazlum, ülkeye şuanda gösteriş manken olmak konumunda.

Cumhurbaşkanımız ‘Dünya 5'ten büyüktür' derken ortak hakikati haykırıyordu. İsrail'in meydana getirdiği zulümleri el âlem görüp hususi ortamlarda konuşurken biricik açıkça mütekellim Cumhurbaşkanımız oldu. Şimdi, ‘Daha adaletli ortak evren mümkün' sloganının Afrika devletlerinde afişler biçiminde asıldığını görüyoruz. Bu duruş, ortak uyanışa, hayattaki adaletli sıfır gidişe de ortak dur demenin beklenti ışığını oluşturuyor.

Bu ışığı gelişigüzel daim bu arada acıtmak durumundayız. Savunma sanayii, ehemmiyetli kaynaklar isteyen, etraflıca nefes isteyen, bilimin gerisinde olması müstelzim ortak sektör. Ülkemiz insanında iri ortak enerji, gençliğimizde iri ortak dinamizm, sanayicimizde atılganlık ve oturma var. Bunu şuanda birleştirmek, türlü bölgelerde Türkiye'yi giriş devletler ortada gitmek durumundayız. Biz bunun düşüncesince buradayız. Sizler bu idealde bizimle berabersiniz.

Yapmamız müstelzim obje bu ideale revan yolda ortak kere haritası oluşturmak, bunları güya tutmak ve ağır ağır başarıya doğru yürümek. Bu hoppadak defans endüstri dalında değil, icat ve istihsal öbür bölgelerde çarpıcı olmak durumunda. Çok alanlı, çoklu teknolojiler dair gelişigüzel daim bu arada idman durumundayız.”
Düzenlenen programa Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Faruk Yiğit, Serdar Demirel, Harun Çelik, Adana Valisi Süleyman Elban, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, göz başkanları ve sanayiciler katıldı.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ