USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dedenin şambali tezgahı 'mühendis kız torun'a emanet

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, dedesinden öğrendiği tarifle tescilli şambali üretimine başlamış olan orman mühendisi Sevi Ulus Şenüstek, Türkiye'nin nice alanında ağızları tatlandırıyor.

Dedenin şambali tezgahı 'mühendis kız torun'a emanet
12-11-2021 14:56
İzmir

Seferihisar'da canlı şambali ustası Erol Ulus, 1960'lı zamanlarda bakır sini ile başladığı mesleğini müşterek süre sonradan üç tekerli bisiklete taşıdı.

Seferihisar'ın gün kokan sokaklarında, hareketli pazarlarında, kıyı kenarında "şam tatlı" ve "şam ak yazılı gine ballandı" diyerek bağırarak evine nan götürücü Erol ustanın esmer fırında pişen tatlısının ünü, giderek kaza sınırlarını aştı.

Erol eli uz tatlı satmaya bitmeme ederken 2010'da o çevrim 19 yaşlarında bulunan kız torunu Sevi, dedesinin yanı sıra şakirt şekilde çalışmaya başladı. Torun Sevi, müşterek süre sonradan dedesinin hususi şambali tarifini öğrendi.

Boş zamanlarında büyükbabası ile tatlı hazırlamaya ve satmaya bitmeme fail Sevi, 8 sene ilkin Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Bölümünden izinli oldu.

Torununun şambaliye bulunan sevdasını gören dede, sağlıksız yüzyıllık tezgahını, bakır tepsisini, gezgin otomobilini ve en önemlisi tecrübesini torununa bırakıp kenara çekildi.

Dededen öğrendiği deneme ile üretime süregelen 31 yaşındaki Sevi Ulus Şenüstek, tezgahta başladığı şambali satışına dükkanı da ekledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önceleri 2019'da kısaca 3 metrekarelik müşterek iş durumunda adanmış karşıcı Şenüstek, müstevli dolayısıyla işler durunca tatlıyı genel ağ üstünden pazarlamaya başladı.

Yaptığı lansman faaliyetleri ve içimli ürünleriyle çelimsiz müddette adını duyuran Şenüstek; Iğdır'dan Antalya'ya, İstanbul'dan Artvin'e, Adana'dan Düzce'ye Türkiye'nin herhangi müşterek noktasına şambali gönderiyor.

Yaklaşık 6 ay ilkin ana bulunan Şenüstek, ağababa mirası tarifle şambali üretmeye bitmeme ediyor.

Dükkanın uğrunda durup devir hin ordan da şambali satışı meydana getirilen ağababa yadigarı gezgin makine da yıllara alan okuyor.

Seferihisar'da "Tatlıcı Sevi Usta" diyerek anılan Şenüstek, AA muhabirine, üniversiteyi bitirdikten sonradan düşsel bulunan şambali üretmeye değişmeyen verdiğini söyledi.

"Dedem tatlıyı adeta dünyadan koparak yapıyordu, öz yoğurmasından adanmış etabına kadar. Ben de hakeza seveceğim müşterek işi gerçekleştirmek istedim," diyen Şenüstek, tatlıcı olma kararını verdiği hatıra ise şöyleki anlattı:

"Bir çağ babamın yanına İstanbul'dan bazıları geldi. Dedemi bulamadıklarını, tezgahın nerede bulunduğunu sordu. Ben de o an düşündüm. Eğer bu denli aranan müşterek tatlıysa bizim bunu bitmeme ettirmemiz lazım. Sonrasında dedemi gördüm ve koşarak yanına gittim. 'Ben bu tatlıyı bellemek istiyorum' dedim. Ertesi çağ nısfınnehar saatinde dedemin yanı sıra önlüğü giyip anık bulundum. İlk çağ elden izledim. İkinci çağ fıstık dizdim, üçüncü çağ fırına götürdüm. Yaklaşık 8 ay sonradan ise dedemin izniyle hamura dokundum ve öz yaptım."

Hem dededen bununla beraber müşteriden diploma aldı

Bir süre sonradan hamurdan şerbete denli herhangi müşterek etabını özlük yapar duruma geldiğini tamlayan Şenüstek, evvel meydana getirdiği tepsiyi dedesinin satışa çıkardığını anlatım etti.

Tepsinin gece ezanı eve yersiz geldiğini dile getiren Şenüstek, "Tepsiyi yersiz görür görmez aşırı sevindim. Demek ki benim tatlım da reşit ve satılmış. Dedem de yiyenler müşterek ayırt görmediğini ve beğendiğini söyledi. Böylece hem dedemden bununla beraber müşterinden evvel onayı almıştım." dedi.

Dedesinin afiyet sorunları dolayısıyla hariç çıkamadığını aktaran Şenüstek, buna karşın namına desteğini sürdürdüğünü aktardı.

Tatlı tezgahının kökeninden on paralık ayrılmadığını özetleyen Şenüstek, şöyleki konuştu:

"Beni tezgahta gören kavim kardaş 'Sen okumadın mı' diyerek soruyordu. Ben de mühendis olduğumu söylüyorum. Neden bu işi yapıyorsun diyerek soruyorlar. Benim hedefim bu lezzeti sürdürmek. Sadece mal doğrultmak değil, tinsel boyutu da var. İlk seyyara çıktığımızda yemeden ilkin 'Erol eli uz üzere kimesne yapamaz' diyenlere halen şambali satıyoruz. Salgından çevre müşterek süre seyyara çıkamadık. Bu süreçte genel ağ üstünden adanmış hazırlamaya başladık. Türkiye'nin herhangi müşterek noktasına gönderiyoruz. Dedemden tatlının yanı sıra sattığı dondurmanın da tarifini aldım. Bu sene dondurma üretmeye başladık. Tamamen tabii ürünleri kullanarak. İlçenin mandalinasından da dondurma elde etmek düşüncesince yola çıktık ve başardık. Hedefim müşterek çağ bu dükkanın uğrunda metrelerce pöçük görmek. Bunun da aşırı çelimsiz vakitte olacağına inancım tam."

İstanbul'dan bayi gelişmek düşüncesince talepte bulunanların bulunduğunu özetleyen Şenüstek, bu yönde apayrı kentlerden menfaatlerini aradıklarını fakat onlara tatlının özlük ellerinden çıkması icap ettiğini dediğini aktardı.

Şambali kemirmek düşüncesince işletmeye mevrut Zafer Koşar, Şentürk'ten evvel şekilde gezgin tezgahta adanmış yaparken tatlı aldığını söyledi.

İzmir ile özdeşleşen ürünü aşırı sevdiğini aktaran Koşar, "İmalattan satışa denli işin gerisinde müşterek kadının olması bizlere ayrı müşterek emniyet veriyor. Çok sağlıklı ve lezzetli. Çevreme de salık mektubu ediyorum." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ