USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ilısu Barajı açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin en iri ikinci barajı bulunan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) açılışını yaptı. Erdoğan, "Bu barajı gelişigüzel etapta önümüze çıkartılan birçok engellemelere karşın tamamladık. Karalama

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ilısu Barajı açılış töreninde konuştu
06-11-2021 15:19

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES açılışı düşüncesince Mardin'in Dargeçit ilçesine geldi. Baraj açılışına bakanlarla dahil bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES'in 19 senedir çecik misyon amaçlarının en konkre örneği bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 100. yılı düşüncesince milletimize lakırtı verdiğimiz yatırımlardan birisi bulunan bu barajı değme etapta önümüze çıkartılan birçok engellemelere karşın tamamladık.

Karalama kampanyalarını unutmadık unutmayacağız, bu işaret yeminli Türkiye düşmanlarına da öz ülkesine husumetlerine aşina içimizdeki mankurtlara da mevdu en dobra cevaptır. Barış, kardeşlik, bolluk sembolü bulunan Ilısu projesi Dicle Nehri üstünde yaptığımız en şişman barajdır. Ön yüzü betan ciltli baraj tipi itibarıyla da dünyada önce tam toprak almaktadır. Dördüncü şişman HES yerine ülkemize salname 3 bilyon lira yarar sağlayacaktır. Su bizim medeniyetimizde hayattır. Enerji de müşterek öbür sahn kaynağıdır. Ilısu'nun Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerimizdeki yurttaşlarımız ilkin kazanmak az daha hepsi milletimize iyi olmasını diliyorum. Bu barajın ülkemize kazandırılmasında emeği güzeşte her insana teşekkürname ediyorum" sanarak konuştu.

"Dünyanın bundan ahir zamanına bağlı senaryolarına huzur tedarikli olmamız gerekiyor"

Dünyanın derece derece kalan yağışsızlık tehlikesine huzur mücadelelerinin bitmeme ettiğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek müşterek su damlasının israfına müsamahamız yoktur. Dünyanın bundan ahir zamanına bağlı senaryolarına huzur tedarikli olmamız gerekiyor. Hiç zahir su bu asrın en giranbaha ve önemli kaynağıdır. İklim değişikliği yağışsızlık kalan popülasyon ve kentleşmeyle beraberce su kaynakları üstündeki baskılar derece derece artmaktadır. Artan nüfusa yanıt toprak yüzüne sakıt yağışta müşterek tadil olmamıştır. Su kaynaklarının kullanımının nitelik ve hacim anlamında azalması da ayrı müşterek sıkıntıdır. Su kaynaklarının yüzdelik 70'den dahası tarımda kullanılmaktadır bu boyut değme olumsuzluğun besin üretimine de yansıyacağı biliniyor" halinde konuştu.

"Su kaynaklarını akıllıca komuta etmek yeğleme değil, zorunluluktur"

Dünyada değişimlerin yaşandığını ve vaktiyle arz yağı düşüncesince meydana getirilen mücadelenin bundan hakeza su düşüncesince yapılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye su zengini müşterek dünya değildir. Kişi başına sakıt salname bin 340 metreküp su ile su stresi çekici devletler grubundayız. 2040 senesinde bu miktarın salname bin 116 metreküpe derece düşeceği düşünülüyor. Bu sebeple elimizdeki kaynakları çalışan ve tasarruflu gitmek durumundayız. Su kaynaklarını akıllıca çevirmek yeğleme değil zorunluluktur. Geçmişte arz yağı düşüncesince sunulan mücadelenin benzer önümüzdeki zamanlarda su kaynakları düşüncesince yaşanacaktır. Son 19 yılda nesir edilen ve cumhuriyet tarihinde yapılanların dü katından müşterek tomar bulunan barajımızla lüzumlu suyu depoladık. 3,3 milyon hektar bölgede icraat bitmeme ediyor. Enerjide de akıbet 19 yılda evcil erke tesisleri düşüncesince uğraş ettik. Kalkınmanın esas ast yapısı bulunan cazibe enerjisinde yaşanabilecek sıkıntıların önlerine geçtik. Şehirlerimizin içmece suyu ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince 271 içmece suyu ve 21 atılan su tesisini hizmete açtık. 41 milyon vatandaşımıza tahminî 3 bilyon metreküp içmece suyu realizasyon ettik. Bu hizmetleri yapmasaydık 2020 ve 2021 yıllarında 44 ilimiz azda olsa yahut tamamın yağışsızlık tehlikesiyle huzur karşıya kalabilecekti. Sel baskınlarına huzur kurulan seylap dulda tesislerin yarısını şu demek oluyor ki 5 bin 140 tesisi akıbet 19 yılda hizmete sunduk. Her vatandaşın bembeyaz suya erişimine ulaşmaktır. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz su şurasının kâr bildirgesini çecik açıkladık. Suyun geleceğini planladık ve defa haritamızı oluşturduk. Önümüzdeki devirde de su dalında dünkü yatırımlar hazırlamaya bitmeme edeceğiz. Bugün açılışını yaptığımız Ilısu'nun su ve erke indinde kültürel ve toplumsal gelişimi sağlayacak strüktürel hali da bulunmaktadır. Pek baş döndürücü yatırımı yaşama geçirdik. En baş döndürücü sömürme edilen Hasankeyf ilkin kazanmak az daha hepsi firez ve zamanı koruyarak bu günlere geldik. Kültürel değiştirmek durumunda bağlı kızarmak istiyoruz. Artık bura kültürel müşterek zamanı toprak olacak ve turistleri çekecektir. Hasankeyf'te dört başı mamur zamanı ve kültürel yapıları dünkü yerlerine taşıdık. Bay Kemal bunlar anca sözle olmuyor, sözle peynir gemisi yürümüyor. Ayrıca azda olsa taşınan yahut durumunda dulda dibine tahsil edilen asar de mevcut. Yeni Hasankef'i buna mucibince nesir ettik" dedi.

"HDP'nin misyon sıkıntısı yok, tığ dertliyiz, misyon düşüncesince dertliyiz"

Konuşmasında HDP'nin alana misyon yapmadığını söyleyerek bitmeme fail Erdoğan, "Ey PKK'nın taraf kolu HDP, sizler bunları yapabilir misiniz? Sizin hakeza müşterek derdiniz mevcut mı? Biz dertliyiz, misyon düşüncesince dertliyiz. Biz sizlere aşığız aşık. Buradaki Kürt kardeşlerimizi boşlama edemezdik, etmedik ve onlara bu eserleri kazandırdık. Biz Türküyle, kürdüyle, Arabıyla, Ggürcüsüyle bu ülkede canlı vatandaşımıza tadil yapmadan sizleri Allah düşüncesince seviyoruz. 2023'ün 14 haziranına müşterek olarak, bu arada olarak, kocaman olarak, pörsümemiş olarak, ahi yerine girecek ve inşallah bu bölgelerden şişman müşterek yekünle zaferle çıkacağız. Tek millet, yegâne bayrak, yegâne devlet, yegâne vatan, Allah yalpak ve yardımcımız olsun" sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının peşi sıra Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş çeşidinden meydana getirilen afsun ile barajın açılışı yapıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ