USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda tün madun ıslatması şeker hastalığı belirtisi olabilir

Ailelere, çocuklarda toy başlamış olan geceleyin madun ıslatmalarının diyabetin müşterek belirtisi olabildiği ihtimalini de menfez uğrunda bulundurarak tetik rasat yapmaları önerildi.

Çocuklarda tün madun ıslatması şeker hastalığı belirtisi olabilir
08-12-2021 12:46
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülay Karagüzel, AA muhabirine, diyabetin çocukluk çağlarında en yoğun tanıdık endokrinolojik hastalıklardan birisi bulunduğunu söyledi.

Diyabetin, dünyada bulunduğu kabil Türkiye'de de sıklığı tedricen kalan müşterek süreğen illet bulunduğunu tamlayan Karagüzel, bilhassa yeni yetmelik çağında ve 5-6 gözyaşı grubundaki çocuklarda görülme sıklığının akıbet zamanlarda şimdi da arttığını tabir etti.

Karagüzel, çocuklarda Tip 1 şeker rahatsızlığı belirtilerinin iri miktarda paralellik gösterdiğini vurgulayarak, "Daha evvel baş döndürücü su içmeyen bebek baş döndürücü su içmeye başlamışsa, şimdi yoğun idrara çıkıyorsa, tün altını ıslatmayan ve hacet kontrolü bulunan bebek tün altını ıslatmaya başladıysa ve ya tün wcye kalkmayan bebek wcye kalkmaya başladıysa bunlar şeker rahatsızlığı açısından baş döndürücü ehemmiyetli uyaran belirtilerdir." dedi.

İştahı güzel bulunmasına karşın çocuğun kilogram kaybetmesi ve halsizlik şikayetinin eklenmesinin de hastalığın belirtileri ortada arazi aldığına ayraç fail Karagüzel, ailelerin çocuklarında bu belirtiler olduğunda behemehâl doktora başvurmaları icap ettiğinin altını çizdi.

Karagüzel, hastalığın giriş belirtilerinin önemsenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Çok su içme, baş döndürücü hacet yapma, arzulu bulunmasına karşın kilogram kaybı, halsizlik şikayetleri gözden kaçırılıp önemsenmediğinde, bebek diyabetik ketoasidoz dediğimiz şimdi ağırbaşlı ve aceleci müşterek tabloda bizlere geliyor." sanarak konuştu.

Bu ağırbaşlı tablonun tıbbi anlamda riskli bulunduğunu ve tedavisinin şimdi etraflıca sürdüğünü, ayrımlı komplikasyonlara faktör olabileceğini dile getiren Karagüzel, bu yüzden diyabetik ketoasidoz denilen ağırbaşlı tabloda evlatların hastaneye gelmesinin istenmeyen müşterek gidiş bulunduğunu aktardı.

Karagüzel, Tip 1 diyabetli çocukların, bebek endokrinologları kabilinden izlenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, Türkiye'de bebek endokrinologlarının sayısının arttığını, rastgele ilde bebek endokrinoloğuna ulaşmanın bundan sonra şimdi hazırlop bulunduğunu söyledi.

"Birtakım otlardan ve ayrımlı vitaminlerden imdat umanlar olabiliyor, onlar rahatsızlığı otama etmiyor"

Tip 1 şeker rahatsızlığı tedavisinde pankreasın üretemediği insülinin haricen kuvvetlendirme edilmesi icap ettiğini tabir fail Karagüzel, şu değerlendirmede bulundu:

"İnsülin şimdilik baş döndürücü küçük iğneler halinde uygulanıyor. Bazen bu aileye emekli geliyor, 'Benim çocuğum dirim boyu insülin mi kullanacak?' diyor ve güvenmek istemezler bu bir hale ve ayrımlı alternatiflere yönlenebiliyorlar. Bazen ayrımlı otlar kullanabiliyorlar, aktarlara gidip kandırılabiliyorlar 'Şu otu kullanırsan şeker rahatsızlığı düzelir' kabil müşterek ekip hata bilgilerle insülin tedavisini bırakıp arkası esna şimdi ağır, koma tablosunda kliniğimize mevrut hastalar olabiliyor. Bu sebeple Tip 1 diyabetli ailelerimiz behemehâl çocuklarını bu mevzunun uzmanı bulunan bebek endokrinoloğuna götürerek kontrollerini ve tedavisini planlasınlar, ayrımlı otlardan yahut ilmî kanıtı sıfır ayrımlı seçeneklerden ırak dursunlar."

Karagüzel, Tip 1 diyabetin asal tedavisinin insülin bulunduğunu yineleyerek, "İnsülin tedavisi indinde mıhlı tagaddi ve alıştırma de baş döndürücü önemli. Sonuç olarak, Tip 1 diyabetin tedavisinde insülin elzemdir, behemehâl insülin kullanacağız, dinleyerek sema bilgilerle insülin tedavisi bırakılmamalıdır. Bir ekip otlardan ve ayrımlı vitaminlerden imdat umanlar olabiliyor, onların rahatsızlığı otama etmediği unutulmamalıdır." dedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniğinde çelimli ve yenilikçi müşterek ekibin fariza yaptığına yer veren Karagüzel, alanda baş döndürücü sayıda ilden mevrut hastaya bakım verdiklerini, bunun beraberinde Gürcistan bilhassa iktisap etmek az daha bilhassa yaz çağında bazısı Avrupa ve Arap ülkelerinden başvuran hastalara da bakım sunduklarını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ