USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin Devlet Başkanı Şi ile ABD Başkanı Biden devre içi görüştü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden videoteyp konuşma kanalıyla devre içi görüştü.

Çin Devlet Başkanı Şi ile ABD Başkanı Biden devre içi görüştü
16-11-2021 10:24
Beijing

ABD Başkanı Joe Biden'ın ocakta göreve başlamasının ardından dü liderin beniz yüze meydana getirdiği evvela mülakat yaklaşık 3,5 zaman sürdü.

ABD Başkanı Biden ve kadrosu Washington'daki Beyaz Saray'ın Roosvelt Salonu'nda, Devlet Başkanı Şi ve kadrosu de Pekin'deki Büyük Halk Meclisi Salonu'nda kurulan alıcı ve görüntülük düzenekleri kanalıyla yazışma kurdu.

Görüşmeye Çin tarafında Devlet Başkanı Şi'nin yanı esna Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi ve Genel Ofis Direktörü Ding Şueşiang, ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi ve Dış İlişkiler Ofisi Direktörü Yang Cieçı, Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, Başbakan Yardımcısı Liu Hı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Şie Fıng katıldı.

ABD tarafında ise Biden haricinde Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Hazine Bakanı Janet Yellen'in bulunduğu yetkililer toprak aldı.

İki lider, görüşmeye dostça mesajlarla başladı. Şi, Biden'a "eski dostum" diyerek seslenme ederek "Çin ile ABD ortada sert ve stabil nezdinde alışveriş kurulması" çağrısında bulundu.

Karşılıklı saygı, sulh ortamında geçinme ve kazan-kazan iş birliği

Şi, Çin ve ABD’nin dünyanın en şişman dü ekonomisi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) sürekli üyeleri namına nezdinde taraftan iç meselelerini en dobra halde yürütüp başka taraftan da evren barışına ve kalkınmasına ulama sağlaması icap ettiğini belirterek “Çin ve ABD birbirine hürmet duymalı, beraberce sulh ortamında yaşamalı ve kazan-kazan iş birliğini hedeflemeli." dedi.

Çin-ABD ilişkilerinin müspet nezdinde doğrultuya girebilmesi düşüncesince uyum gelmek ve çalışan adımlar çarpmak az daha Başkan Biden ile çalışmaya müheyya bulunduğunu dile getiren Şi, bunun dü yurt halklarının çıkarı ve arsıulusal topluluğun beklentilerine akla yatkın bulunduğunu vurguladı.

Şi, Biden'ın ABD'nin Çin politikasını baştan akliyeci ve tatbik nezdinde raya sokacak siyasal liderliği göstermesini umduğunu tabir etti.

Görüşmede ülkesinin Tayvan mevzusundaki hassasiyetinin altını çizen Şi, "Tayvan'ın bağımsızlığını korumak için çaba sarfeden ayrılıkçı güçler bizi kışkırtırsa, sınamaya kalkarsa ve al çizgiyi ihlal ederse Çin azimli tedbirler kabul etmek durumunda kalır." ifadelerini kullandı.

Biden ise ABD'nin "tek Çin" politikasına ilişkin olduğunu, Tayvan'ın bağımsızlığını desteklemediğini ve Tayvan Boğazı'nda sulh ve istikrarın sağlanmasına ulama sağlayacağını belirtti.

Şi ile eskiden bulunduğu az daha belirgin ve içtenlikli nezdinde tavırda tartışmayı umduğunu dile getiren Biden, liderlerin devletler arasındaki rekabetin çatışmaya dönüşmemesini mizan mesuliyeti bulunduğuna inandığını tabir etti.

Biden, ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin dü ülkeyi bulunduğu derece dünyayı da etkilediğini vurgulayarak "Uzlaşmaya alakadar mürşit gemisi hatları belirlemeliyiz, farklılıklarımız üzerine belirgin ve selim olmalıyız, kuma çıkarlarımız üzerine başta hava değişikliği az daha toptan meselelerde beraberce çalışmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Rekabetin günah ortamında yürütülmesi

Görüşmenin peşi esna Beyaz Saray'dan meydana getirilen açıklamada, "İki lider, devletler arasındaki ağdalı birlikteliğin doğasını ele almış ve rekabeti günah ortamında sürdürmenin önemini vurgulamıştır." ifadelerine toprak verildi.

Biden'ın ABD'nin zat çıkarları ve değerlerini savunmayı sürdüreceğini, müttefikleri ve ortaklarıyla 21. asrın minval haritasının özgür, belirgin ve adaletli nezdinde arsıulusal düzene kösemenlik etmesini sağlamaya çalışacaklarını vurguladığı dökme açıklamada, ABD Başkanı'nın Çin'in Sincan, Tibet ve Hong Kong'da izlediği yöntem ve umumi manada insanoğlu hakları alanındaki tutumuna müteallik endişelerini dile getirdiği, Çin'in adaletli sıfır tecim ve iktisat uygulamalarına gönül rahatlığı Amerikan sanayisini ve Amerikalı mensupları korumanın gereğine ve Hint-Pasifik alanında engellenmeyen ve belirgin nezdinde ortamın sürdürülmesinin önemine ayraç etmiş bulunduğu kaydedildi.

Şi ve Biden, şimdi evvela 10 Şubat'ta ve 9 Eylül'de dü el telefonda görüşmüş, dü ülkenin yukarı düzem diplomatları da 10 Mart'ta ABD'nin Alaska eyaletinde, 6 Ekim'de Zürih'te nezdinde araya gelmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ