USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: Köklü Türk-Venezuela ilişkileri geleceğe güvenli adımlarla ilerlemektedir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Venezuela ziyareti düşüncesince kaleme almış olduğu makalede "Köklü Türk-Venezuela ilişkileri, çapraz hürmet ve basiret çerçevesinde sağlam birlikte ülfet sergilemekte ve geleceğe de emniyetli adımlarla ilerlemektedir." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu: Köklü Türk-Venezuela ilişkileri geleceğe güvenli adımlarla ilerlemektedir
30-04-2022 09:40
Buenos Aires

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin ABD ziyaretleri kapsamında bulunmuş yer aldığı Venezuela'da ülkenin önde mevrut gazetelerinden El Universal düşüncesince "Türkiye-Venezuela ilişkileri: misal birlikte ülfet ve iş birliği" başlıklı yazı kaleme aldı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Venezuela ile ilişkilerine ehemmiyet verdiğini belirterek, "Türkiye ile Venezuela ortada diplomatik münasebat 29 Aralık 1950'de kuruluş edilmekle birlikte, ülkelerimiz arasındaki önceki temasların geçmişi, Osmanlı zamanına uzanmaktadır. 19. yüzyılda, Osmanlı devletinden, Venezuela’ya barhana hareketleri gerçekleşmiştir. Göç edenler taşıdıkları Osmanlı pasaportları dolayısıyla 'Los Turcos' adına anılmış, sulh ve beraberlik köprüleri oluşturmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

"Venezuela'nın ortaya koyduğu bu dayanışmayı katiyen unutmayacağız"

Venezuela'nın 15 Temmuzda vuruş girişimindeki belirgin duruşuna dikkati çekici Çavuşoğlu, şunları belirtti:

"Köklü birlikte geçmişi olan ve değme devir çapraz hürmet ve sağgörü çerçevesinde ilerleyici ilişkilerimizde, 15 Temmuz 2016 gecesi de birlikte dönüm noktası oluşum etmiştir. Türkiye'nin demokratik kurumlarını maksat düzlük çıyan vuruş girişimi ve yıldırıcı eylemlere huzur Venezuela hükümeti ve halkı, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal ve yasal hükümetini desteklemiş ve esas birlikte ülfet örneği sergilemiştir. Demokrasi ve meşruiyetten yana bariz halde büyüklenme düzlük Venezuela'nın ortaya koyduğu bu dayanışmayı katiyen unutmayacağız. Nitekim bu dönemden sonraları sıklaşan çapraz yukarı dozaj ziyaretler, ilişkilerimizin ivme kazanmasında, çeşitlenmesinde ve derinleşmesinde ehemmiyetli gösteriş oynamıştır. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018'de Venezuela'yı ziyareti, Türkiye Cumhuriyeti'nden bu seviyede yapılan, tarihteki önceki ziyaret olması itibarıyla birlikte milat özelliği taşımıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Sayın Nicolas Maduro ortada gelişen andıran ülfet ve sağgörü da düet ilişkilerimizin gelişme göstermesi düşüncesince bize istikamet göstermektedir."

"İkili tecim hacmimiz 2021'de 852 milyon dolara yükseldi"

Çavuşoğlu, dü iklim arasındaki kazançlı birlikteliğin canlandığını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Ülkelerimiz ortada imzalanan Ticaret ve Ekonomik İş Birliği, Ticaretin Geliştirilmesi ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmaları, çapraz hürmet ve kazan-kazan ilkeleri temelinde ticaretimizin kayda bedel seviyede artmasını sağlamıştır. Kovid-19 salgını ve Venezuela'ya geçerli yaptırımlara rağmen, düet tecim hacmimiz 2021'de 852 milyon dolara yükseldi. Ülkelerimiz arasındaki esas potansiyelin ise bu rakamdan baş döndürücü henüz birlikte tomar olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, iş çevrelerini heveslendirme ediyor ve lüzumlu değme çeşitli desteği sağlamaya çalışıyoruz."

Türkiye'nin müstevli zamanında Venezuela'ya verdiği desteği hatırlatan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kovid-19 salgını bize, yerler ve toplumlar arasındaki eşitsizliklerin giderilmesinin ve toplumlar arasındaki dayanışmanın geliştirilmesinin önemini de birlikte kere henüz göstermiştir. Türkiye de bu anlayışın bilinciyle Venezuela'ya salgının en güçlü günlerinde tamamı kuvvetiyle dayanak vermiş ve salgınla uğraş düşüncesince müstelzim baş döndürücü sayıda tıbbi alet yardımında bulunmuştur. Yine bu dönemde, Kovid-19 hastalarının otama görmüş yer aldığı hastaneler dahil, kimi esenlik müesseselerinin onarımını ve tıbbi alet tedarikini üstlendik. Hiç şüphemiz namevcut ki gerekseme olduğunda, Venezuela da ayrımsız uyanıklık ve desteği Türkiye'ye huzur gösterecektir."

"Karakas'ta birlikte TİKA ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılması düşüncesince görüşmelerimiz bitmeme ediyor"

Bakan Çavuşoğlu, Türk müesseselerinin Venezuela'daki faaliyetlerini aktararak, şunları kaydetti:

"Türk Hava Yolları, haftada yedi kelime sıklığı uçuşla, Venezuela ile türkiye ortada birlikte güreşçi köprüsü vazifesi görmektedir. Türkiye Maarif Vakfı, Venezuela hükümetinin de desteğiyle, Karakas'ta olan üç okulu ile birinci sınıf ve evren standartlarında birlikte yetişek vermektedir. Bir taraftan da bugüne denli 76 Venezuelalı öğrenci, Türkiye bursları kapsamında vatanımızda efdal tahsil kullanmak kıl payı burs kazanmıştır. Bu öğrenciler, izinli olduklarında Türkiye’nin Venezuela’daki fahri elçileri olacaktır. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Venezuela'da gerçekleştirdiği 20 denli plan ile halklarımızın yakınlaşmasına ehemmiyetli katkıda bulunmuştur. Önümüzdeki dönemde, Karakas'ta birlikte TİKA iklim ofisi ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılması düşüncesince görüşmelerimiz bitmeme etmektedir."

"Dost Venezuela'nın birlikte durmaya bitmeme edeceğiz"

Bakan Çavuşoğlu, Venezuela'nın kazançlı gelişimine değinerek, "Venezuela'nın, tamamı zorluklara rağmen, kazançlı gelişimini candan kutluyorum. Türkiye, erk ve aykırılık arasındaki diyalog sürecine, eskiden yer aldığı gibi, önümüzdeki devirde de müspet ve üretken katkılar vermeye bitmeme edecektir." mesajını verdi.

Türkiye'nin aut müdahalelere huzur bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye, birlikte tane cepheli müeyyide ve zorba tedbirlere, değme çeşitli anti-demokratik hile değişikliğine, vuruş girişimlerine ve aut müdahalelere karşıdır. Venezuela halkının demokratik bilincine güveniyor, Venezuela’nın geleceğini sadece Venezuelalıların belirlemesi icap ettiğini düşünüyoruz. Dost Venezuela’nın birlikte durmaya bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, "Neticede esaslı Türk-Venezuela ilişkileri, bugün çapraz hürmet ve sağgörü çerçevesinde dayanıklı birlikte ülfet sergilemekte ve değme bölgede attığımız sert teşrikimesai temelleri üstünde terfian geleceğe de sakıncasız adımlarla ilerlemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ