USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Büyük vurgunun bilgileri belli oldu: 3 bin 200 mağdur, 60 milyon lira haksız kazanç

İzmir merkezli namına 21 ilde gerçekleşen ve 83 ferdin gözaltına alındığı 'saadet zinciri' operasyonunun bilgileri belli oldu. Polis ekiplerinin yürüttüğü çalışmada, şu anne derece 3 bin 200 ferdin mağdur edilmiş olduğu ve dolandırıcıların minimum en az 60 milyon lira hak

Büyük vurgunun bilgileri belli oldu: 3 bin 200 mağdur, 60 milyon lira haksız kazanç
19-11-2021 13:14

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı kabilinden 'Suç ika etmek amacıyla teşkilat kurma', 'Örgüt faaliyeti kapsamında kalifiye dolandırıcılık' ve 'Suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini aklama' suçlarıyla alakadar kendisine hesaplı anket kapsamında; hiyerarşik müşterek bina oluşturarak teşkilat disiplini ve dayanışması süresince akıntı fail şüphelilerin içtimai medya, sütun ve toplantılar ile ulaştıkları mağdurları dolandırdıkları belirleme edildi.

Şüphelilerin, kurmuş oldukları şirketler üstünden ayrışık unvanlarla üyelik paketleri satıp kaynak almak sureti ile ve gene efdal kar vaadi ile ongunluk zinciri kurarak 'piramit adanmış sistemi' yolu ile vatandaşları dolandırdıkları, suçtan elde ettikleri gelirleri bambaşka alanlara ve şahıslara aktararak akladıkları; bu halde İzmir karışma kazanmak az daha nice ilde nice yurttaşı mağdur ettikleri belirleme edildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı kabilinden hesaplı soruşturmanın gelinen aşamasında, efdal kar vaadiyle ongunluk zinciri kurarak ehram adanmış sistemi kanalıyla ketenpere bitirdikleri belirleme edilen ve Fons Şirketler Grubu ismi altında çalışkanlık yayınlayan 6 ortaklık ve bu suçlara karıştığı belirleme edilen 89 zanlı belirleme edildi.

Şüphelilerin yakalanması ve töhmet delillerinin ele geçirilmesi gayesi ile İzmir merkezli kendisine mecmu 21 ilde İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde 16 Kasım sabahı vakit 06.45'te senkronik ameliyat başlatıldı.

Gözaltı sayısı 83 oldu

Eş zamanlı operasyonda, adreslerde gerçekleşen aramalarda, kaynak amacıyla kullanan şirketlere ilgilendiren 6 skor tapu, veznedar aritmetik akıntı dökümleri, işlev protokolleri, tahsilat makbuzları, aşırı sayıda sayısal malzeme ve 540 bin Türk Lirası ele geçirildi. Öte taraftan zanlı ve şirketlere ilgilendiren taşınır/taşınmaz mallara ve veznedar hesaplarına bloke koyulduğu kaydedildi. Operasyon kapsamında mecmu 83 şüphelinin gözaltına alındığı bildirilirken, firari haldeki 6 şüpheliyi saptama etmek düşüncesince icraat sürdürülüyor. Gözaltına tahsil edilen şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Operasyon bilgileri belli oldu: 3 bin 200 insan mağdur, 60 milyon lira haksız kazanç

Soruşturma kapsamında, şüphelilerin, hiyerarşik bina oluşturarak, teşkilat disiplini ve dayanışması süresince akıntı ettikleri, mağdurlara içtimai medya, sütun ve toplantılarla ulaştıkları, kurmuş oldukları şirketler üstünden ayrışık unvanlarla üyelik paketleri sattıkları, elde ettikleri gelirleri bambaşka alanlara ve şahıslara aktararak akladıklarının saptandığı öğrenildi. Öte yandan, polisin çalışmasında şu anne derece 3 bin 200 bireyin mağdur edildiği, dolandırıcıların elde etmiş bulunduğu haksız kazanç miktarının da kısaca 60 milyon TL bulunduğu saptandı.

Çoğu yurttaş mağdur bulunduğunu dünkü anladı

Ayrıca vakayla ilgili, aşırı sayıda vatandaşın hâlâ mağdur bulunduğunun farkına varmadığı, yakınan sayısının sonsuz arttığı, belirleme edilen haksız kazanç miktarının da buna ilişkin kendisine artacağı da öğrenildi. Saadet zincirine efdal kar vaadiyle müşterek tomar sayıda kişiyi getirenlerin mağdur edilmediği, gitgide hâlâ müşterek tomar kişiyi getirmelerini getirmek düşüncesince bu şahıslara paralarının derneşik ödendiği bildirilirken mağdur edilenlerin ise müşterek kere servet yatırıp ongunluk zinciri düşüncesince başkalarını getirmeyenler bulunduğu kaydedildi.

Emniyetteki sorguları bitmeme fail şüphelilerin, anlatım işlemlerinden sonradan adliyeye atıf edilmeleri bekleniyor.

Ali İhsan Çiftçi
 

İLGİLİ HABER
İzmir merkezli 21 ilde ongunluk zinciri operasyonu İzmir merkezli 21 ilde ongunluk zinciri operasyonu
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ