USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığına aday Karadayı'dan bütünlük olma çağrısı

Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, 14 Kasım'da senkronik yapılacak cumhur reisi seçimi ve erken genel seçimlerde iri dayanak bekliyor.

Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığına aday Karadayı'dan bütünlük olma çağrısı
02-11-2021 19:54
Sofiya

Seçimde hem cumhur reisi hem de mebus adaylığı bulunan HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, partinin seçim kampanyası düşüncesince seçtiği sloganlarla bölüt verdiği mesajları AA muhabirine anlattı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili İskra Mihaylova’nın da HÖH'nin cumhur reisi yardımcısı adayı şekilde katılmış olduğu seçim kampanyasında "Ulusun Birliği İçin" sloganını seçtiklerini özetleyen Karadayı, "Şu anda bundan böyle birbirimizden boşanmak ve cepheleşmek değil bütünlük ortamında edinmek çağdaş olandır." dedi.

Son çağda Bulgaristan'da tiksinti dili, ayrımcılık ve cepheleşmeyi bel kemiği meydan politikalara tutanak olunduğunu anlatım fail Karadayı, "Bizce bundan böyle milletin bütünlük ortamında olma tarihi gelmiştir ki bu, cumhurbaşkanlığı makamının, ulusu birleştirici öge şekilde esasi işlevi, rolü ve rolüdür. Dolaysıyla biz, Bulgaristan'da demokrasinin gelişiminin, dünkü ortak dönemin, tamamı Bulgaristan vatandaşlarının 'modern olma' döneminin geldiğini söylüyoruz." diyerek konuştu.

İnsanları ayrıştırmaktan bundan böyle vazgeçilmesi icap ettiğini vurgulayan Karadayı, "Şu anda bütünlük ortamında edinmek moderndir. Ve ayrımsız sürede Avrupa vatandaşları bulunan tamamı çağdaş Bulgaristan vatandaşları, adaylarını nitelikleri, olanakları ve sundukları programlara mucibince seçecek. Dolayısıyla çağdaş yurttaşlar 17 numaralı pusulayla Mustafa Karadayı’yı cumhurbaşkanı, İskra Mihalova'yı da cumhur reisi yardımcısı şekilde seçecekler" ifadesini kullandı.

HÖH genel seçim kampanyası düşüncesince de "Devletçilik İçin" sloganını seçti

HÖH partisi, 14 Kasım'da yapılacak yasama kurulu seçimleri düşüncesince yürüttüğü kampanyanın sloganını da "Devletçilik İçin" şekilde belirledi.

Karadayı, akıbet çağda Bulgaristan'da el erki ve devletçilik krizinin yaşandığını belirterek, “Kurumların en efdal seviyesinde, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, millî divan ve divan başkanlığında, anayasayı ve ülkenin yasalarını çiğnediklerini, cepheleşme yarattıklarını gözlemliyoruz. Bu bizim düşüncesince devletçilik krizi, el erki krizi demektir. Bundan çevre kılıç 'Devletçilik İçin' diyoruz." dedi.

Devlet kuruluşlarının anayasanın öngördüğü kıl payı diyalog, uyum, eş güdüm ve aykırı denetimle çalışkanlık göstermeleri gerektiğine ayraç fail Karadayı, talih organlarının, "insanlara ve iş çevrelerine huzur gözdağı sopası" olmaması, kanun ve kanunlara makul akıntı ederek vatandaşların hizmetinde, müsait düzentileme ortamı yaratması icap ettiğini vurguladı.

Ülkede 32 sene evvel komünizmin çökmesiyle kurulan HÖH'nin ülkenin güzel ve çelimli partilerinden birisi olduğuna dikkati çekici Karadayı, Bulgaristan'da tamamı partilerin çıkarlarını HÖH ile kıyasladıklarını, programları ve hedefleri olmadığında HÖH karşıtı kampanya yürüterek siyasal izlenim yapmaya çalıştıklarını söyledi.

"Vatanımız Bulgaristan'ı, Avrupa'nın sayı farkı hayat ölçün seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz"

Karadayı, HÖH'nin yeşil ekonomi, efdal teknoloji, engellenmeyen ve canlı vatandaşların siyasal süreçlere engelleme olması kabil hedefler belirlediğine de yer vererek "Ülkenin hızlandırılmış konuşu gelişimi düşüncesince ortak programımız var. Gelecek nesillere Avrupa Birliği'nin (AB) dibinde küsurat ortak dünya bırakmayı istemiyoruz. Vatanımız Bulgaristan'ı, Avrupa'nın sayı farkı hayat standardı seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz." dedi.

AB üyeliğinin esasi şekilde başıboş insanoğlu ve kapital dolaşımı erişmek olduğuna ayraç fail Karadayı, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Türlü nedenlerden nice Bulgaristan vatandaşı, Avrupa ülkelerinde, Türkiye'de, ABD'de, doğrusu taşınmazlar haricinde yaşıyor. Yurt haricinde canlı Bulgaristan vatandaşlarına, yurdumuzdaki siyasal süreçlerde canlı olmaları çağrısında bulunuyorum. Oy kullanmaları çağrısı yapıyorum. Ve bu seçimlerde akla yatkın seçenek, 17 numaralı pusuladır. Vatandaşlar ülkenin hızlandırılmış konuşu gelişimi düşüncesince oy versinler. Böylece taşınmazlar dışına tahsil geçirmek yahut idman düşüncesince revan vatandaşlarımız, kardeşlerimiz özgürcesine hayat seçimini yapabilsinler. Geçimlerini gelmek düşüncesince taşınmazlar dışına değerlendirmek durumunda kalmasınlar."

Türk politikacı Karadayı cumhurbaşkanlığına aday

Yaklaşık ortak milyona yaklaşan Türk ve Müslümanın yaşamış olduğu Bulgaristan'da HÖH partisi Genel Başkanı Karadayı cumhurbaşkanlığına, partinin Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekillerinden İskra Mihaylova da cumhurbaşkanlığı yardımcılığına aday.

HÖH partisi hesabına genel seçimlere de eklenen Karadayı, dip Türk ve Müslüman nüfusun bulunmuş olduğu Kırcaali ve Şumnu kentlerinden de aday gösterildi.

Başkent Sofya'da Ulusal ve Uluslararası Ekonomi Üniversitesinden yetkilendirilmiş bulunan 51 yaşındaki Karadayı, 1991 senesinde HÖH partisinin cahillik kolu Akademik Derneğinin kurucusu şekilde siyasete atıldı.

Bulgaristan parlamentosuna 2013'te mebus seçilen Karadayı, 2015'te Lütvi Mestan'ın partiden ihraç edilmesinden sonraları HÖH'nin 3 iare eş başkanından birisi oldu.

Karadayı, 2016 senesinde HÖH'nin 9. Kurultayında genel başkan seçildi.

Türk ve Müslümanların nüfusun yüzdelik 10'unu oluşturduğu 6,9 milyonluk Bulgaristan'da 14 Kasım'da yapılacak cumhur reisi seçimi ve genel seçimlere 21 siyasal fırka ve 7 ortak yönetim hükûmeti katılacak.

Seçimde, cumhur reisi ve cumhur reisi yardımcılığı düşüncesince 24 düet yarışacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ