USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Bölgesel kalkınma yaklaşımını asliye ortak siyaset sahası namına belirledik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 'Gayemiz, refahın dünya sathına hâlâ kararlı birlikte halde yayılmasını sağlayarak topyekun kalkınmış birlikte Türkiye oluşturmak.' dedi.

'Bölgesel kalkınma yaklaşımını asliye ortak siyaset sahası namına belirledik'
08-10-2021 15:16
Konya

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 885 projeyle 1 milyon 310 bin dekar endüstrisi çağdaş sulama altyapısına kavuşturduklarını ve yılda vasati 200 milyon metreküp su tasarrufu sağladıklarını söyledi.

Varank, Selçuklu Kongre Merkezi'nde planlı KOP Bölge Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı'nda, Konya'daki lehçe kalkınma politikaları düşüncesince bu toplantının aşırı manalı bulunduğunu belirtti.

Konya'nın, lehçe kalkınmanın lokomotifi bulunduğunu tabir fail Varank, KOP bölgesinin Türkiye yüzölçümünün yüzdelik 12'sine istikbal ettiğini, 8 ilde 4,5 milyon nüfusun yaşamış olduğu müşterek meydan bulunduğunu dile getirdi.

Varank, zamanı geçmişiyle Konya Ovası Projesi'nin Türkiye'nin en iri kalkınma projelerinden olduğuna ayraç ederek, "Tanıtımını yaptığımız KOP Bölge Kalkınma Programı ile idaremiz ve ilişik kurumlarımızın 2021-2023 devrinde bölgede yapacağı atılımların mühim çerçevesini oluşturuyoruz. Bu izlence çerçevesinde KOP branşında yapılacak amme yatırımlarını eş güdümlü ederek etkinleştireceğiz. Yine bu programla tamamı paydaşların çalışmalarını kuma müşterek amaç doğrultusunda yönlendirebileceğiz." sanarak konuştu.

Bilime, veriye ve iş donanmasına mebni müşterek tatlı bölgenin kalkınmasını hızlandıracaklarını, vatandaşların refahını henüz da artıracaklarını dile getiren Varank, Türkiye'nin, akıbet 19 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde rastgele bölgede iri atılımlar yaptığını söyledi.

"Bölgesel kalkınma yaklaşımını asliye müşterek siyaset endüstrisi yerine belirledik"

Bakan Varank, 2002'den buyana karışık taşınmazlar içi hasılanın çakılı fiyatlarla vasati 3 kıvrım arttığına dikkati çekerek şu halde bitmeme etti:

"Tabii burada pastayı mübalağa etmek genişliğinde bu pastanın adaletli dağılımına da hususi müşterek duyarlık göstermemiz gerekiyor. Bu sebepten hükümetlerimiz döneminde, lehçe kalkınma yaklaşımını asliye müşterek siyaset endüstrisi yerine belirledik. Asıl gayemiz, refahın taşınmazlar sathına henüz kararlı müşterek halde yayılmasını sağlayarak topyekun kalkınmış müşterek Türkiye oluşturmak. Bölgelerimizi memleket ekonomimizin bina taşları yerine görüyoruz ve biliyoruz ki yerelde iktisat ne genişliğinde çelimli olursa memleket ekonomisi de o aşama çelimli olur. Bu doğrultuda kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idarelerimiz eliyle sayımsız planlama ve çözümleme emek harcaması yapıyor, dayanak programları uyguluyoruz."

Rehabilitasyonla yılda 200 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı

KOP Bölge Kalkınma İdaresinin kurulduğu günden buyana Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir'in kalkınması düşüncesince aşırı şümullü politikalar uyguladığını tamlayan Varank, şu halde dedi:

"Bakınız akıbet 10 yılda bölgedeki 1920 projeye 1,2 bilyon teklik dayanak sağladık. Tabii bu projeleri yegâne on paralık saymaya vaktimiz yetmez gücün ego ezcümle biraz tanesine dokunmak istiyorum. KOP Bölgesi, global hava değişikliğinin etkilerinin en aşırı hissedildiği alanların başlangıcında geliyor. Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı'nı yaşama geçirerek bölgemizdeki su yönetimi dair aşırı ehemmiyetli işlere imza attık. Program kapsamında uyguladığımız 885 projeyle 1 milyon 310 bin dekar endüstrisi rehabilite edip, çağdaş sulama altyapısına kavuşturduk. Bu rehabilitasyonlar sonucunda yılda vasati 200 milyon metreküp su tasarrufu sağladık."

25 projeye 52 milyon teklik eşme ayrıldı

Varank, zirai üretimde geçmişin birikimini, geleceğin bilim ve teknolojisiyle birleştirmeyi başardıklarını, KOP TEYAP ve KOP KIRSAL programlarıyla çiftçileri yenilikçi istihsal teknikleriyle buluşturdukların tabir etti.

Güneş pilleri, erke verimliliği uygulamaları, jeotermal kaynakların değerlendirilmesi kabilinden bölgelerde ehemmiyetli planlar yürüttüklerini dile getiren Varank, bölgenin iktisadi kalkınmasını hızlandırırken, toplumsal gelişimini de desteklemeye bitmeme ettiklerini vurguladı.

Bakan Varank, KOP Bölgesi Turizm Master Planı ile bölgedeki doğal, kültürel ve zamanı varlıkları henüz çalışan halde değerlendirerek turizme kazandırdıklarını söyledi.

Bugüne genişliğinde gezim altyapılarının iyileştirilmesine müteveccih 25 projeye 52 milyon teklik eşme aktardıklarını bilgisini verici Varank, "KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 244 projeyi yaşama geçirdiklerini tabir etti.

Varank, kalkınma döneminin sosyal, kültürel ve iktisadi dinamiklerinin hepsini içerecek şümullü müşterek yaklaşımla akıntı ettiklerini belirtti.

"Bölgenin rüçhan ve eklenmiş bedel tevlit potansiyeli faziletkâr gereksinimlerine odaklandık"

KOP İdaresinin toy evlat hisse senedi planının, bilhassa Mevlana, Ahiler ve Orta Anadolu kalkınma ajansları edinmek neredeyse bölgesindeki öbür paydaşlarla teşrikimesai ortamında hazırladığını dile getiren Varank, şunları kaydetti:

"2021-2023 periyodunu havi bu toy programda, bölgenin rüçhan ve eklenmiş bedel tevlit potansiyeli faziletkâr gereksinimlerine odaklandık. Ayırdığımız 395 milyon teklik bütçeyle arazi ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, turizm, endüstri ve enerjide iktisadi büyüme, beşeri ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi asliye sahalarında operasyonel programlar uygulayacağız. Böylece, zirai üretimde sürdürülebilirliği sağlayacak ameliyat rüçhan edinmek neredeyse hem iktisadi kalkınmayı hızlandırmayı bununla beraber toplumsal gelişmeyi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Programın uygulamasını kıymetli paydaşlarımızla baş başa düzenli edeceğiz. Burada başarıya ulaşmamız fakat bölgedeki amme kurumları, domestik yönetimler, üniversiteler ve sivil polis polis maşer kuruluşlarımızın teşrikimesai ve desteği ile mümkün. Bu sebeple bölgedeki valilerimizden, kaymakamlarımızdan, yöresel idarelerimizden ve ilişik amme gurur ve kuruluşlarımızdan plan ve faaliyetlerin uygulanmasında mukteza ilgi ve hassasiyeti göstermesini bilhassa dileyiş ediyorum."

Bakan Varank, programa Niğde'den eklenen çiftçinin getirmiş olduğu çileği, gazetecilere ağırlama etti.

Toplantıya, KOP bölgesi valileri, milletvekilleri, şehremaneti başkanları, göz ve borsa başkanlarıyla davetliler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ