USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: “Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres, BM Genel Kurul toplantısında meydana getirdiği konuşmada BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) gereğince gayrisıhhi milyon Ukraynalının şimdiden ülkeyi bırakma ettiğini açıklayarak, “Hiçbir şey nükleer silah kull

BM Genel Sekreteri Guterres: “Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz”
28-02-2022 21:22

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırıları bitmeme ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu dehşet toplandı. Toplantıda mütekellim BM Genel Sekteri Antonio Guterres, “Ukrayna'daki çatışmalar durmalı. Havadan, karadan ve

denizden ülkenin ciharıyek yanına yayılıyor. Artık durmalı. Rus roket ve iklim bombardımanları kesintisiz Ukrayna şehirlerini vuruyor. Başkent Kiev gelişigüzel yönden kuşatıldı” dedi.

Devam fail saldırılar zımnında hükûmet merkezi Kiev'de 3 milyon bireyin güvende olmadığını tabir fail Guterres, “Ukrayna hükümeti, yurt savunmasına alınması düşüncesince nüfusa baş döndürücü sayıda silah dağıttı. UNHCR'ye uyarınca gayrisıhhi milyon Ukraynalı şimdiden yurt sınırlarını aştı” dedi.

Rus saldırılarının şişman seviyede Ukrayna'daki askeri tesisleri erek almış bulunduğu bildirilse de çırçıplak yerleşme yerlerinin de ciddi hasar aldığına değgin inanılır bilgiye erbap olduklarını aktaran Gutteres, “Çocuklar da karışma peyda etmek kabilinden sivillerin vefatıyla sonuçlanan bu küsurat hız banko onama edilemez” dedi.

“Askerlerin kışlalarına art dönmeleri gerekiyor”

Askerlerin kışlalarına art dönmeleri icap ettiğini vurgulayan Guterres, “Liderlerin sulh zımnında gitmesi gerekiyor. Siviller korunmalıdır. Uluslararası sıcakkanlı ve insanoğlu hakları hukuku korunmalıdır. Ukrayna'nın arsıulusal onama görmüş sınırları içre egemenliğine, istiklaline ve yer bütünlüğüne Genel Kurul kararları doğrultusunda hürmet gösterilmelidir” diyerek konuştu.

“Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz”

Ukrayna düşüncesince bir afet ve bire bir sürede gizil kendisine trajik neticeleri bulunan şişman bir lehçe krizle erinç karşıya olduklarını dile getiren Guterres, “Dün Rus nükleer kuvvetleri faziletli alarma geçirildi. Bu ürpertici bir gelişme. Sadece bir nükleer arbede düşüncesi kolay düşünülemez. Hiçbir şey nükleer silah kullanımını haklı çıkaramaz” dedi.

Guterres, Ukrayna'dan mevrut sığınmacıların ve yerinden edilenlerin sayısının gelişigüzel dakika arttığına nazarıitibar çekerek, “Kolayca Avrupa'nın on senelerdir en çirkin insancasına ve sığınmacı krizi durumuna gelebilecek bir şeyle erinç karşıyayız” ifadelerini kullanarak, sığınmacıları onama fail devletlere şefkati, cömertliği ve dayanışması düşüncesince gönül borçlusu bulunduğunu açıkladı.

Ukrayna'ya insancasına yardımın artırılacağını tabir fail Guterres, “Geçen haftaki vakalardan önceki üstelik Birleşmiş Milletler, değini hattının gelişigüzel dü tarafında kestirmece 3 milyon insana insancasına iane sağlıyordu. Birleşmiş Milletler şu anda insancasına gereksinimleri kıymetlendirmek ve başta kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler peyda etmek kabilinden dehalet ve tahaffuz ilişkin biilaç bulunan baş döndürücü henüz bir tomar insana sahn kurtaran desteğin dağıtımını çoğaltmak düşüncesince 7/24 çalışıyor” dedi.

“Tüm tarafları, insancasına iane mensubunun akıntı özgürlüğüne müsaade vermeye çağırıyorum”

Guterres, “Çabalarımızı hızlandırırken, arsıulusal hukuka makul kendisine BM'nin Ukrayna'daki ait personelin güven ve güvenliğinin korunması, savunmasız şahıslara ve topluluklara insancasına erişimin güvence dibine alınması baş döndürücü önemlidir. Tüm tarafları, insancasına iane mensubunun akıntı özgürlüğüne müsaade ödeme ve insancasına yardımın güvenli, aceleci ve kesin geçişini teshil yükümlülüklerini adına getirmeye çağırıyorum” dedi.

“Tek asıl hal barıştır

İnsani yardımın dirimsel ehemmiyet taşıdığını aktaran Guterres, “Ama bu bir hal değil. Sadece çatışmanın en çirkin etkilerini otama ediyor. Tek asıl hal barıştır. Ukrayna'ya müteveccih saldırı, arsıulusal hukuka ve BM Şartı'na müstenit baş döndürücü yönlü düzene düzlük okuyor. Kötüleşen bir çatışmanın mümkün neticelerinden birileri üstünde eyitmek üstelik ürkütücüdür. Bölgesel gerilim yükseliyor” dedi.

“Diyalog yolu gelişigüzel devir belirgin kalmalı”

Diyalog yolunun gelişigüzel devir belirgin kalması icap ettiğini tamlayan Guterres, “İyi oruçlu müzakerelere tahavvül etmek ve hepsi sorunları barışçıl bir halde ele onama etmek düşüncesince katiyen geç değildir. Ukrayna ve Rus delegasyonları ortada şu anda gerçekleşen aracısız görüşmelerin, sadece çatışmayı hemen durdurmakla kalmayıp, bire bir sürede diplomatik bir çözüme revan yolu da üreteceğini umuyorum” dedi.

“Sorunları henüz da kötüleştirmeye değil çözmeye odaklanmalıyız”

Çatışmaları durdurmaya müteveccih hepsi barışçıl çabaları kıvançla karşıladıklarını ve desteklediklerini tabir fail Guterres, “Müzakerelere ev sahipliği yapmayı ve kolaylaştırmayı öneri fail devletlere teşekkürname ediyorum. Birleşmiş Milletler bu cins çabaları desteklemeye hazırdır. Bu boş boş yadımlama ve insanlığın erinç karşıya bulunduğu asıl zorluklardan koskoca bir nazarıitibar dağıtmadır. Sorunları henüz da kötüleştirmeye değil çözmeye odaklanmalıyız. Dünyanın ciharıyek tarafındaki kentlerde insanoğlu sokaklara dökülüyor ve savaşın sona ermesini arzu ediyor. Ukrayna'daki insanoğlu sulh istiyor ve buna gerekseme duyuyor. Rusya'daki şahısların da anca olduğuna inanıyorum. Şimdi barışa ihtiyacımız var” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ