USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Benyamin Poghosyan: Başbakan Nikol Paşinyan çizgisindekiler sulh ve normalleşme istiyorlar

Ermenistan'daki Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezinin Direktörü Poghosyan, "Başbakan Nikol Paşinyan çizgisindekiler Türkiye'nin Karabağ Savaşı'ndaki tutumunu geride bırakarak, sulh ve normalleşme istiyorlar." dedi.

Benyamin Poghosyan: Başbakan Nikol Paşinyan çizgisindekiler sulh ve normalleşme istiyorlar
02-12-2021 12:50
Erivan

Ermenistan'daki Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezinin Direktörü Doç. Dr. Benyamin Poghosyan, ülkedeki kamuoyunun üçe bölündüğünü, Başbakan Nikol Paşinyan çizgisindeki grubun Türkiye'yle acemi diyalog kanalları bulunmasından, sulh ve normalleşmeden yana olduklarını söyledi.

Poghosyan, AA muhabirine İkinci Karabağ Savaşı sonrası Türkiye-Ermenistan ilişkilerini değerlendirdi.

Ermenistan toplumunda, Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesi dair İkinci Karabağ Savaşı'nın arkası sıra eskiye göre elan negatif müşterek yaklaşımın bilgili bulunduğunu tamlayan Poghosyan, ülkedeki Türkiye algısının üçe ayrılabileceğini şöyleki anlattı:

"Türkiye ile normalleşmeye katiyen ısıdam bakmayan, zamanı meselelerin ötesinde akıbet harp dolayısıyla Türkiye'yi ağız ağıza antagonist gören müşterek ekip var. İkinci ekip Türkiye'yi Azerbaycan'a desteği dolayısıyla yağı adına görse de aracılar üstünden değil direkt diyalog kurulması icap ettiğini savunanlar. Üçüncü ekip ise Başbakan Nikol Paşinyan çizgisindekiler. Bu çizgidekiler Türkiye'nin Karabağ Savaşı'ndaki tutumunu geride bırakarak acemi diyalog kanaları ve akıllıca anahtar kullanmaktan yana, sulh ve normalleşme istiyorlar."

Poghosyan, "Ermenistan hükümetinin, Türkiye ile normalleşme istediğini, en azından süreci başlatma motivasyonlarının bulunduğunu söyleyebiliriz." yorumunda bulunurken, Ermenistan'a gönül rahatlığı acemi şerait gündeme getirildiğini kanıt etti.

Azerbaycan'ın Nahçıvan bölgesiyle fiziksel bağlantısını sağlayacak Zengezur koridoru meselesinin en sıkkın bap adına öne çıktığını tamlayan Pohosyan, "koridor" ifadesi hesabına "transit bölge" üzere değişik müşterek fehva kullanılması icap ettiğini öne sürdü.

Poghosyan, denetime naşir yapılmaksızın direkt bağlanak kuracak müşterek "koridor" formülünün Ermenistan'da tek tarafça ikrar görmeyeceğini belirtti.

"İran'ın tutumu şaşırttı"

Poghosyan, Ermenistan düşüncesince İran'ın İkinci Karabağ Savaşı'ndaki tutumunu yadırgadıklarını dile getirdi.

Ermeni analist, "İran'ın tutumu ülkede birçoklarını şaşırttı. İran'ın alanda statükoyu korumaya müteveccih cereyan edeceği beklentisi vardı. Bu sebeple İran'ın Karabağ ile sınırlarını arkalamak düşüncesince cereyan edeceği düşünülüyordu. Dini Lider Ali Hamaney'in 'Karabağ vatanlarını özgürleştiren Azerbaycan'ı kutlama ediyorum.' açıklaması halkta görüntü kırıklığı yaratsa da kuma olma hali değişmedi."

"Ermenistan şu an tek bulunmadığı denli Rusya'ya bağımlı"

Poghosyan, Ermenistan'ın sabık sene Azerbaycan'la yaşamış olduğu ve Rusya'nın araya girmesiyle yatışan savaştan sonradan Rusya'ya elan bağımlı duruma geldiğini vurguladı.

Savaş sonrası gidişat düşüncesince Poghosyan, "Rusya şu an ülkede elan çelimli davranış elde etti. Ermenistan da 1991'den buyana bulunmadığı denli Rusya'ya bağımlı." halinde konuştu.

Poghosyan, Moskova yönetiminin stratejisi için, "Rusya mücadelesi durdurabilecek pozisyondaydı ancak yapmadı zira çıkarı Karabağ'daki askeri enerjisini artırmaktı. Rusya, Ermenistan'a 'Lavrov planını ikrar etmiyorsanız bunu savaşla ikrar ettiririz' dedi, Türkiye ve Azerbaycan'ı durdurmadı zira bunun Lavrov planının Ermenistan kabilinden kabulüyle sonuçlanacağını hesaplıyordu. Öyle de oldu." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Zengezur" açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esbak gündüz TRT kuma yayınında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Paşinyan ortada sabık cuma namazı meydana getirilen görüşmeye bağlı şu açıklamaları yapmıştı:

"Paşinyan ile Sayın Putin'in riyasetinde orada müşterek güruh gerçekleştirdiler. Bu toplantıyla ilgilendiren İlham Aliyev kardeşimle yaptığım toplantıda bu toplantının oldukça dobra ve dişi geçtiğini söyledi. Bu güruh vesilesiyle de şu anda Aras Nehri süresince kuvvetli yolu, yağız yolu inşası konusu da çözüldü. Bu atılacak adımla bu arada başkaca Iğdır'a denli doğacak otoyol konusu var. Otoban mevzusuyla da ilkin Nahcivan sıkıntısını aşmak, gayrı yandan da Ermenistan topraklarından devredilmek aracılığıyla burada Azerbaycan'ın Iğdır ile buluşmasının da oldukça değerli müşterek adımı atık olacak. Bunun birlikte icap yağız yolu icap kuvvetli yolu ile insanoğlu ve ağırlık taşımacılığında da ehemmiyetli müşterek aşama atık olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ