USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Belçika'daki Müslümanların mümessili Üstün: "Bizi politika materyali gerçekleştirmek istiyorlar&quo

Belçika İslam Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Üstün, "Hiçbir temeli, özü sıfır iddialar gündeme getirilmektedir. Buradaki camiler, burada doğan büyüyen yahut buraya 50-60 yılını vermiş insanlarca müesses ve yönetiliyorlar." dedi.

Belçika'daki Müslümanların mümessili Üstün:
19-02-2022 11:33
Brüksel

Belçika İslam Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Üstün, Kurul'un ayrımcılığa uğradığını ve siyasetçi amaçlar düşüncesince başta sağcı partiler kabilinden gaye alındığını söyledi.

Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, cemaziyelevvel icra ettiği açıklamada, hükümet ile Müslüman maşer namına ilişkileri yürüteç Belçika İslam Temsil Kurulu'nun yöntemince tanınırlığının kaldırılması düşüncesince prosedürün başlatılacağını duyurdu.

Van Quickenborne, müşterek süredir Kurul'u, "Müslüman toplumunu temessül etmemekle", "Türkiye ve Fas'ın güdümünde olmakla" suçluyordu.

Üstün, mevzuyla ilişik AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Belçika'nın İslam dinini 1974'ten itibaren devletin resmi dinlerinden saydığını tamlayan Üstün, Kurulun faaliyetlerini şu biçimde anlattı:

"Belçika anayasasına göre, bu dinler Adalet Bakanlığı kabilinden tanınıyor. Kurulumuz, ibadethanelerin, imamların tayini, okullarda kült derslerinin organizasyonu, cezaevlerindeki Müslüman rehberlerin tayini hikayelerinde izinli oldu. Bugüne derece 90 pare camisini Belçika'ya tanıtmış, ehemmiyetli müşterek kısmına mortocu atama etmiş, 2 bin derece kült dersi öğretmeni atama etmiş müşterek kurumdur. Cezaevlerinde de 40 derece rehberimiz mahkumlara dini delalet ve müşavirlik yapıyor."

Üstün, Van Quickenborne'nin, Belçika'daki Müslümanların kökenlerinin bulunmuş olduğu Türkiye ve Fas kabilinden devletlerin Kurul üstündeki etkisine bağlı suçlamalarına şu biçimde karşılık verdi:

"Belçika'da şöhretli topu topu dinlerin arsıulusal ilişkileri var. Katolikleri Vatikan'dan ayrı tutmak, Ortodoksları Atina ve ya İstanbul'dan ayrı avlamak belkili değil. Tabii ki Müslümanların hem Türkiye hem Fas ile ilişkileri var. Bu oldukça insanca müşterek nesne ve haram değil. Son zamanlarda sıkıntı kabilinden gösterilmesi ağız ağıza siyasal arenada bu işin araçsallaştırılarak Müslümanların ayrımcılığa uğramaları nedeniyledir. Hiçbir temeli, özü sıfır iddialar ortaya atılmaktadır. Kurul, burada doğma bilgili ve ya buraya 50-60 yılını vermiş insanlarca müesses ve yönetilmektedir."

"Suçlamaların hiçbiri bildirme edilebilmekte değildir. Son devirde bulunan Adalet Bakanı'nın bizlere huzur almış olduğu pozisyonun ağız ağıza siyasal gerekçeleri bulunduğunu kestirim ediyorum. Hiçbir afaki nedeni yoktur." diyen Üstün, Belçika İslam Temsil Kurulu'nun başta Brüksel'de 2016'da meydana mevrut yıldırı saldırılarından sonraları ehemmiyetli gösteriş oynadığını söyledi.

Üstün, "Devletin en yukarı kademesinden 2016'daki yıldırı saldırılarından sonraları oluşan ortamı fazla güzel yönettiniz. Topluma müspet mesajlar verdiniz. Radikalleşme karşıtı projeleriyle oldukça güzel yönettiniz' tebriki aldık." dedi.

"Laiklik ilkesine aykırı"

Belçika'nın laik müşterek talih bulunduğunu tamlayan Üstün, "Bugün yayıncı tutulduğumuz laiklik ilkesine karşıt ve gayrihukuki muameleyi ne buradaki Müslümanlar ne onların temessül kurumu bildirme etmektedir." diyerek konuştu.

Üstün, Van Quickenborne'nin, Kurulun yapısına karışma kılmak istediğini söyleyerek "Bir bakanın müşterek dinin temessül kurumunun yapısına ve baştan yapılandırılmasına karışma etmesi görülmüş müşterek nesne değil. Bunu bildirme etmemiz belkili değil. Resmi tanınırlığımıza bozukluk gelirse hukuken uğraş edeceğimizi bildirilmiş ettik." dedi.

"Biz ayrımcılığa yayıncı tutulduk. Bizi siyasa materyali gerçekleştirmek istiyorlar. Kurulumuzun baştan yapılanması Müslümanların aracılığıyla olacak. Buna tek siyasetçi karışma olamaz. Zaten Belçika anayasası da buna engeldir." diyen Üstün, Kurulun iç yapılanmasının gelişigüzel caminin ebatlarına mucibince 1 ila 3 dil avcısı seçeceğini, bu şahısların de Kurulun hile ekibine sözlü insanları belirleyeceğini aktardı.

Üstün, adayların efdal ekol mezunu olma, Belçika'nın resmi dillerinden minimum bir tanesini konuşma, camiden başvuru sahibi olma kabilinden nitelikleri taşıması gerektiğini, yönetimin 6 yılda müşterek yenilendiğini tabir etti.

Avrupa'da baş döndürücü sahih yükselişi

Bu süreci "Fransa'daki sürecin tapa tababet aynısı" şekilde tanımlayan Üstün, "Bu, devletin dine müdahalesidir ve anayasaya aykırıdır. Ne kült devlete karışma etsin ne de talih dine." dedi.

Avrupa'da baş döndürücü sahih yükselmesine yer veren Üstün, şunları kaydetti:

"Avrupa'daki katışıksız partilerin İslam'ı daima materyal şekilde kullanmaları, Belçika'daki birtakımı anadan görme partilere de esin olmuştur. Özellikle Flaman sahasında bu madde bu biçimde işlemektedir. Bu da bizi şişman müşterek üzüntüye atıf etmektedir. Çünkü insanoğlu haklarının, dini özgürlüklerin konjonktürle merakı olmamalıdır."

Üstün, vazifesini 2018'de Faslı Salah Echallaoui'den devralmıştı.

11 milyon 400 bin sözü geçen Belçika'da, 1 milyon derece Müslüman yaşıyor. Bunların 450 bini Faslılar, 300 bini Türklerden oluşuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ